4 май 2015 г.

Шоколадова торта с карамелен крем

      Най-бързото представяне на тази торта за което се сещам е "страхотна! " :ok:   нежни и сочни шоколадови  блатове, млечно-карамелен крем и шоколадова глазура като перфектно  допълнение. За съжаление - снимка на разрез до момента няма, ако някой млад човек си е снимал парчето :smile1: да ми го изпрати. Ако ли не - тези дни за другия празник пак ще правя и тогава ще добавя разрез.  (ПП: Разрез на тази торта с шоколадовата глазура няма, има на другата, с фондана и цветята. Там крема е само карамелен - двойна доза от посочения карамелен крем) 
     Блатовете - шоколадови, сочни, тези, които правя на всичките ни торти през последните години.  До сега кремовете също ги правех шоколадови, но тъй като аз много харесвам карамелените нещица (особено  бонбони Тофифи, защото вече няма истински бонбони Лакта :) ), този път реших да направя единия крем карамелен. Обещание: Следващия път и двата ще са каремелени :)  За целта ни е нужно дулсе де лече, или сгущенка, от руските магазини Берьозка, или сладко от мляко, което е наредено при консервите със сладка в други вериги магазини. 
     Берьозка обаче бойкотирам и повече не влизам, след като изрично питах за продукт и ме увериха, че е това, което пише в брошурата. А и това, което съм купувала от тях е доста по-рядко от това, което аз направих. 
     Сладкото от мляко пък има цена, която е близо три пъти по-висока от това, което купих - кондензирано и изварих. 
      Всеки може да си направи дулсе де лече в къщи, като свари наведнъж 2-3 кутии подсладено кондензирано мляко ( аз правих с   подсладено кондензирано мляко на Pilos от Lidl. Млякото е с 9% масленост.  Дътч лейди също имат кондензирано подсладено мляко, което може да се извари и се намира в доста по-малки магазинчета. 



Приготвянето на дулсе де лече, ако не намерите готова консерва.
Затворените консерви (2-3 броя) се слагат в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да покрива консервите -поне 3-4 пръста.  Млякото се вари в продължение на  2,5 часа на умерен огън - В момента, в който заври, степента на котлона се намалява на слабо - да ври тихо.  Следи се да не изври водата, но при такова тихо кипене не извира :) Ако все пак намали - допълва се с гореща вода, за да може да продължи варенето.
След като отмине времето, консервата се оставя във водата, докато се охлади. 
Изважда се да се охлади напълно и .... на следващия ден поне се ползва. 

Последно - трябва ни гъсто сладко от мляко :) което се реже с нож, в буквалния смисъл на думата.  Малко дълго и досадно се получи обяснението, но за хора, които не са ползвали дулсе де лече ще е полезно. 


Продукти за блатовете: 
180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар (или общо 270 г. захар) 
60 г. какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр) 
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр) 
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )





Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Аз ползвам форма с диаметър 24 см., - на дъното поставям хартия за печене, а страниците или напръсквам със спрей за печене, или отново поставям хартия за печене около борда и.
Изпича се  се за около 35 мин. - проба с дървено шишче - да излиза сухо.

* Оставя се да се охлади напълно (една нощ), след това с
 много остър, широк, дълъг  и тънък нож блата се срязва на две части.


Продукти и приготвяне  за кремовете: 
Шоколадов крем: 
200 г черен шоколад ( с висок % какао, над 65)
300мл течна сладкарска сметана 

Сметаната се загрява и в нея се поставя начупения на дребно шоколад.  Може на водна баня, може и в микровълновата фурна, аз го правя в касерола с дебело дъно на ниска степен на котлона.
Бърка се, докато шоколада почти се разтопи в сметаната и се отмества от котлона.
Продължава да се бърка, докато се превърне в гладък, лъскав крем :) 

Охлажда се - в хладилника, около 30 мин. са му необходими, за да започне да се сгъстява. 




Карамелен крем:
300 мл течна, НЕподсладена сметана (готварска ползвам) 
около 600г дулсе де лече (една и половина кутии от по 397г. Може повече, или по-малко, аз започнах от една кутия и прибавях по малко, докато ми хареса на сладост) 

Карамелизираното мляко се разбърква и към него се прибавя разбитата до твърди върхове сметана - малко по малко, за да може да я поема и да не остават големи парчета от сладкото.
Охлажда се в хладилника за 30-40 мин., преди да се нанесе върху тортата. 


За шоколадовата глазура: 
200 г. черен шоколад 
100мл течна сметана 
2-3 лъжици масло 

Когато тортата е готова, сглобена, тогава се приготвя и глазурата. 
Сметаната се загрява и в нея се поставя начупения на дребно шоколад.
Бърка се, докато шоколада почти се разтопи в сметаната и се отмества от котлона.  Прибавя се маслото.
Продължава да се бърка, докато се превърне  в гладка шоколадова маса :) 





Сглобяване на тортата: 

В ринг върху подложка за торта, или форма за торта се поставя едната част от блата.
Сипва се шоколадовия крем и разнася равномерно. 

Върху него се поставя втората част от блата и притиска леко, за да се уплътни всичко по формата.
Изсипва се и карамеления крем, разнася се по блата и заглажда отгоре. 

Тортата се прибира в хладилника поне за час. 

Залива се с приготвената глазура и докато е още топла се поръсва с украсата, за да може да залепне по шоколада - в случай парченца бял шоколад, филирани бадеми, карамелизиран кокос, ягоди и няколко фигурки от фондан





ПП: Тортата с шоколадова глазура  със закопчаващата форма, тъй като и се наложи да попътува едни 200км. само извадих, за да може да се отдели от страницата и да улесня младежите и пак върнах. 
      Тортата с цветята и фондановото покритие е с блат, срязан на три. Кремът е само карамеления, двойна доза. Покрита е с фондан и цветя от фондан. 

27 коментара:

  1. Пепчо, веднъж съм правила такова изваряване преди години и това дву-три часово занимание, не ме грабна. Ама само заради вкусът ( щото ме убеди, че е по-добър от всичко друго досега), ще си направя крем, пък полсе тортата е лесна работа. поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поради тази причина, Мъхче и аз не пправех до сега карамелена, въпреки, че много обичам тофифита и сникърси. Чудех се как ще чакам. Ами сложих ги вечерта да си се варят, докато гледаме тв те се свариха :) а на другия ден - с лъжицата ги започнах :)
      Мятай 2-3 консерви да извариш, могат да стоят много време изварени - ако останат де :)

      Изтриване
  2. Such a spectacular cake and I am sure it tastes as good as it looks!

    ОтговорИзтриване
  3. От мен агнешкото, от теб тортата:) Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. имаме сделка, отивам да бъркам една :)

      Изтриване
  4. Наистина страхотна, Пепи - чета и преглъщам...
    Обичам шоколад с карамел - неустоим разкош от вкусове и аромати.
    Поздрави за теб и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) Много сочна е тази торта, блатовете са трайно заложени у дома вече :) само тях правя.
      Поздрави и на теб и хубав празничен ден!

      Изтриване
  5. Страхотна е тортата,Пепи,а празничната е още по-красива!Като пролетна градинка-цветна и вкусна!
    Не съм фен на Тофифи,но кремчетата с дулсе ми допадат,защото мога да си наглася сладостта :) :) .
    Очаквам да включиш сочен разрез да оплакна око!
    Честит имен ден на Гери с пожелание за здраве и много,много щастливи емоции!
    Весел,задружен и вкусен празник на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси! Ще поздравя Гери, хубав празничен ден и на вас!
      Точно това е хубаво на кремовете с дулсе-то, че можеш да сложиш несладка сметана и да не и убийствено сладко :) Тази с цветята (ей сега ще я вмъкна и тук ) е само с карамеления крем :) просто направих от 2 кутии и сме много доволни от вкуса. От нея ще има разрез, от другата - явно не.

      Изтриване
    2. Трябва да се пробвам да изваря една кутия да видим ще се справя ли,иначе лидълското кондензирано определено заслужава внимание.Този разрез много се забави,изчака ми се душичката :) .

      Изтриване
  6. Пеп, супер торте! Явно има повод - и нека е здрав той:)
    Къде прогони пак чааветата ти на толкоз километри:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. повода днес :) е отчетен с друга торта, Веси :)
      А тази носиха на събиране с приятели. ама по-далечно, около вас някъде :)
      Честит празник на теб!

      Изтриване
  7. Ухх, че апетитна! И "страОтна" си е супер представяне даже!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тази дума изчерпва всички суперлативи, анли :)
      Поздрави и на теб, Зори!

      Изтриване
  8. Пепи, да ти е живо и здраво другото девойче, всичко добро й пожелавам! А тортите ти са простоо преркасни!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Поздрави и на теб и хубаво лято!

      Изтриване
  9. Пепчо, а бе аз имах спомен, че писах тук, защо не си виждам коментара. Ей, да не ме игнорираш, а:) Та сигурно съм казала, че тортата е приказка, защото е такава:). Вкусна, цветна, пъстра и изключително апетитна!:))) Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма бе, Кате, не си писала тук :) Сигурно в социалното зло ФБ ще да си :)
      Благодаря ти, мила, пъстра, цветна, сладка за Гергьовден :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  10. Ох, очите ми останаха в тортичката! Много апетитна, а и така красива и пролетна..... Поздравления, Пепи и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...