28 юли 2015 г.

Сладко-кисел сос от кайсии


       В сезона на хубавите, сочни кайсии, едно не съвсем стандартно предложение за сладко-кисел сос от кайсии. Защо не, при положение, че вече няколко години си правя сладко-кисел сос от сини сливи и много се харесва на нас, младите  ;D у дома. Сладко от кайсии у нас е на почит, но основно за палачинки. Тук-там за чийзекйк. Но го правя винаги по един и същ начин, с гел-фикса 2/1 на д-р Йоткер. Това е едно от малкото сладка с фикса, което не избледнява, колкото и време да престои в бурканчето. Удобство за градски нужди :) където можеш да си правиш вечер след работа доза по доза. Е, като правим и от други плодове - по 2-3 дози стигат за зимата. 
      И мен не ме отмина вълната на подаръците от екипа на Dr. Oetker - изненадаха ме много приятно, като ми изпратиха кайсии и продукти за консервиране. А след като в началото на лятото при ревизия на мазето намерих 2 бурканчета сос от сини сливи,  реших, че няма да правя такъв, а ще го сменя с кайсиев сос.  Voilà, сосът е готов, заложен прилично количество и много подходящ за хрупкави пилешки хапки, но още повече (казаха младите човеци) - за панирани сиренца. 


За една доза от ~ 3 кг готов сос (а в какви бурканчета ще се напълни е друг въпрос :) у нас обикновено са все различни.) 

2 кг добре узрели кайсии 
1 кг кафява захар (може и бяла, но кафявата придава по-нежен вкус винаги) 
1л. вода 
100 мл ябълков оцет 
1 ч.л. канела 
2 зърна карамфил
2-3 скилидки чесън 


2 пакетчета  Gelfix Extra Classic 
1 пак лимонена киселина  (10г) 


Приготвяне: 
* Кайсиите  се измиват, почистват и разделени на две се слагат в съд за  варене.
* Заливат се с водата,  оцета,   подправките и счуканите скилидки чесън. 
* Вари се до пълно омекване на плода  -  около 20 минути и котлона се изключва. 
* Сместа се пасира, както е в тенджерата.  
* Прецежда се през не съвсем ситна цедка (колкото да задържи останалите цели подправки, люспи и парченца от чесъна)
* Сместа отново се кипва на котлона и прибавя захарта. Бърка се, докато се разтопи - около 2-3 мин. 
* Прибавят се разтворените Гелфикс и лимонена киселина в малко вода - сместа се бърка непрекъснато.  Щом кипне се засича 1 мин. време и отстранява от котлона. Не се сгъстява, като сладко, видимо малко се сгъстява, но като изстине - още малко :) и се получава сос  - като много гъст нектар. 
* Още горещ  се разсипва  в малки бурканчета, затварят се с капачките  и се обръщат върху тях. 
* Оставят се така, докато изстинат напълно.  




6 коментара:

  1. Фантазия, Пепи,
    обичам кайсии във всякакви комбинации и този сладко-кисел сос ми допада -
    с кафявата захар, канелата и нотката карамфил звучи много вкусно и ароматно....
    Чудесни снимки, тези от събора в Рожен - също, страхотни сте!
    Благодаря, поздрави и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! А на Рожен събора просто си беше толкова емоционален :) Няма как човек да не се чувства добре.
      Хубаво и дано по-прохладно да е лятото вече :)

      Изтриване
  2. Изглежда супер, Пепи! Но и аз ще го предпочета с мръвка:)

    ОтговорИзтриване
  3. Сосчето добре, ама тези фиксове хич не са ми по вкуса:), пък и кайсии вече няма май...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от години правя сладкА с тях, не сме измрели. И не ме притесняват, Веси, щото така или иначе са пектин, лимонена киселина и натриев бензоат - такива, дето ги влагаме в консервната домашна промишленост, но поотделно.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...