8 юли 2015 г.

Пилешки дробчета, гъби, месо и карамелизиран лук със сос от нар


     Пилешките дробчета не са от най-любимата храна на всички в къщи, затова  често, когато ги готвя,  слагам при тях и бяло месо и гъби. Да има за всеки да си забоде по нещо :) Защото пък  някои гъби не обичат :smile1:  Но задължителните елементи са карамелизиран лук и дробчетата. Карамелизиран лук съм писала, че сиправя често идържа в хладилника, в бурканче, да има готов за готвене :) 
      Така се получава и най-любимата ни рецепта за пилешко месо с дробчета и гъби, в добавка сос от нар. 


Продукти: 
~ 800г пилешки дробчета 
~ 400г пилешко месо 
~ 300 г гъби (печурка) 
2 средни глави лук 
2-3 лъжици соев сос 
4-5 лъжици олио 
~ 50-60 мл бяло вино 

3-4 с.л. сос от нар 

4-5  глави лук
~100мл червено/бяло  вино + 50 мл. бяло вино
60  гр. масло (1/2 пакетче) и 1-2  с.л. олио 
сол на вкус  +  1 с.л. захар или мед, щипка риган
 
Приготвяне: 
* Дробчетата се почистват и срязват на две части 
* Заливат се с вряла вода с 1 с.л. оцет и оставят да постоят 2-3 мин. Отцеждат се в гевгир, поставят се на няколко пласта абсорбираща хартия да се отцедят.    

* През това време пилешкото месо се нарязва на ивички, гъбите на филийки, лука на тънки полумесци. 
* Лукът се посолява и претрива с ръка.   Смесва се в тиган(широк) с месото и подправя със соевия сос. 
* Прибавя се и олиото, разбърква  и оставя за 10-на мин. 
* Пържат се/задушават под капак,  докато  останат на мазнина. Прибавя се и виното и оставя да покъкри, докато и то се изпари. 
* Тук се прибавят гъбите, посоляват се и пак всичко пържи/задушава по-скоро/ под капак, докато течностите се изпарят съвсем.  
* Отцедените дробчета се разпределят върху месото и гъбите, а върху тях - готовия карамелизиран лук. 
* Тигана се покрива с капак и оставя така да се задушава всичко  за 10-15 мин. 
* Прибавя се соса от нар и отново покрива с капак за 4-5 мин. 
* След тези минутки вече се маха капака и всичко запържва на макс степен на котлона за 4-5 мин. (последни, обещавам  :smile1:   ) 
 
 - Приготвя се карамелизирания лук ( ползвах предварително готов, 1 бурканче от 400 г.  но когато нямам започвам  приготвянето му на другия котлон, преди да започна месото и гъбите.): 
* Лукът се нарязва на полумесци, посолява се и претрива с ръка. 
* Слага се  заедно с маслото и олиото в  тиган или тенджера/касерола  (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването. 
* Когато остане на мазнина, малко по малко се прибавя се от червеното вино, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсват се захарта и ригана и когато лука е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари  с  помощта на вложената захар :)) се отстранява от котлона.




14 коментара:

  1. Аз пък си мислех, че и сок от нар ще направиш на третия котлон, ма не;) Иначе идеята е приказна за някой по-студен ден. тия дни бягам далеч от кухнята;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а ти да не мислиш, че не съм пробвала да правя сос от нар :) ама стигнах до изваждането на семките, после не посмях да ги центрофужа в сокоизстисквачката - пишеше, че зърна от нар не се въртят. И ми убиха ентусиазма сама да направя, след като приятел беше донесъл за тази цел една касетка с нарове.

      Изтриване
  2. Уж вечерях,а как запреглъщах ,докато скролвам и чета,мммм!
    Чудна гозба компле,трябва да приложа и у нас този трик за сборен формат,Пепи,идеята ти е врховна.Че и у нас един обича дробчета,друг-горе долу,а третия-хич,но пък хапва пилешко.
    За карамелизирания лук като вече дегустирала мога само да потвърдя колко е вкусен!
    Сега се връщам още малко назад да видя и кюфтенцата и най-вече соса :)) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами налага се да прилагаме, Роси :) Може ли да се готви различно за всеки :))) То че може - може, ама когато съм на работа ми е трудно.

      Изтриване
  3. Всякак ги обичам аз, но вкъщи най се харесват пържени в масло. Но никой не би отказал ако има и месо и гъби в тях, още повече с карамелизиран лук. Чудесно ястие, Пепи! Ще разнообразя менюто някой път с тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък никога не съм пържила само в масло, все ме е страх от пукането им. Ще пробвам следващия път :)

      Изтриване
  4. На това му казвам вкусотия, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Особено ако има кой да го направи :)

      Изтриване
  5. Пепи, в тази рецепта всичко ми харесва, ще си бода от всички продукти аз:))
    А като се сетя, че в хладилника имам истински, домашен сос от нар, изпратен ми от Аля, от Азербайджан...
    Не обещавам обаче да направя скоро, че много станаха планираните:)) Но от твоето си грабвам порция!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. еее ти си щастливка с домашен сос от нар! Аз така и не се престраших да направя, нямаше кой да извади семките.
      Грабвай виличката и сядай

      Изтриване
  6. А къде се слага бялото вино при карамелизирания лук?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След месото, прочете втората част на приготвянето

      Изтриване
  7. У дома често си хапваме дробчета и сега ги приготвих по твоят начин, Пепи!
    Получи се прекрасно ястие! Много ни допадна и често ще присъства на трапезата ни!
    Благодаря ти за хубавата рецепта!
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля, Хриси :) Радвам се, че си открила тия вкусни дробчета тук :) Аз така и не успявам да им направя дневна снимка, винаги правя вечер и нищо не остава до дневната светлина за следващия ден.
      Ама и много важно :) Кой разбира, тук се спира :) както казват по пазарите.
      Поздрави и хубаво утре на теб да е :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...