10 август 2015 г.

Боровинков сладолед с дулсе де лече



Миналата седмица ми подариха гърненца със заръката да направя нещо, което да снимам в тях smile1(благодаря!).  Обстоятелствата в последните дни сами решиха какво да бъде :). От 10 дни поне обещавам на човеците да вадим машината за сладолед,  преди да е настъпила есента; в петък почивах и си изварих консерви кондензирано подсладено мляко на дулсе де лече;  забърсах от пазара боровинки за замразяване  за сладкиши разни.   И гърненцата бяха обречени на сладоледена фотосесия.  
Получи се страхотен сметанов сладолед с боровинки и карамелизирано мляко






Продукти: 
500 мл  сладкарска сметана 
1/2  кутия (200г ) дулсе де лече /сгущенка, сладко от мляко, карамелизирано кондензирано мляко***

300г боровинки 


2 белтъка 
2 с.л. захар 

Приготвяне: 
***Започвам с карамелизираното мляко/дулсе де лече (ако не намерите готово)
Затворените консерви подсладено кондензирано мляко (ползвам на Pilos от Lidl 2-3 броя изварявам наведнъж) се слагат в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да покрива консервите -поне 3-4 пръста.  Млякото се вари в продължение на  2,5 часа на умерен огън - В момента, в който заври, степента на котлона се намалява на слабо - да ври тихо.  Следи се да не изври водата, но при такова тихо кипене не извира . Ако все пак намали - допълва се с гореща вода, за да може да продължи варенето. 
След като отмине времето, консервата се оставя във водата, докато се охлади. 
Изважда се да се охлади напълно и .... на следващия ден поне се ползва. 

* В дълбока купа,  на водна баня до 80-90*(водата не трябва да завира),   се разбиват белтъците до пяна.  
* Увеличава се степента на миксера и се прибавя захарта. Разбива се около 10 мин. - белтъците увеличават обема си и сместа се втвърдява. Не става съвсем твърда като за целувки, но не е и течна. 

* Карамелизираното мляко се разрежда по малко със сметана и бърка, за да не оставаj   топчета. 
* Боровинките се намачкват (с пресата за картофи е удобно, боровинките се намачкват, но не до каша, а грубо, за да се усещат парченца от тях в сладоледа.)
* Всичко се обърква внимателно в купа с лъжица - не се разбива с миксер. 
* Сместа се замразява - или в машина за сладолед (  охлажда за час, преди да се постави в машината, която да ни направи сладоледа), или се изсипва в студена метална купа, която се поставя във фризера, за да замръзва, но на всеки 15-20 мин. се изважда и разбърква, за да не се получават едри кристали. Това упражнение - за около 2,5 - 3 часа.  
Въоръжаваме се с голяма лъжица и си пълним купа със сладолед  :nyam::nyam:


23 коментара:

  1. Чуден!
    Прекрасен!
    Имам консерва с дулседе лече, но нямам машина за сладолед.
    Така и не се наканих да си купя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагай в обикновена купе да замръзва. При нас бездруго като е повече, прибирам част от него в купата на машината и във фризера, ако оживее :)

      Изтриване
  2. Ох, и гърненцата са фантастични :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. нали :))) Сега ми се ще още, имам и други идеи за тях

      Изтриване
  3. Прекрасен сладолед, Пепи! Аз като голяма почитателка на сладоледа си грабвам цяло гърненце :)
    Поздрави и усмихната седница! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, с тези белтъци в сладоледа ме върна към спомените за яйчен сладолед от детството ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, нали :) Щях да правя Англез за основа, но се сетих, че преди години много често правех сладоледа с белтъци само към сметаната.

      Изтриване
  5. Няма да ми стигне гърненце от това блаженство... Чудесен е сладоледът, Пепи, чудесен!
    Да ви е много сладко, сигурна съм, че е. :)
    А гърненцта са супер!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. те събират доста тези гърненца, Гери :)
      Хубава седмица и почивка на теб!

      Изтриване
  6. Голямо изкушение, Пепи -
    много аромат, фин вкус и чудесна идея за гърненцата...
    Благодаря, поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) Хубав и слънчев август и на теб да е :)

      Изтриване
  7. Пепчо страхотно изглежда-и на външен вид и като аранжировка, и невероятно вкусен- с тези боровинки ! Поздрави Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря :) Следващото приложение на гърненцата ще бъде за солено :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. Ни в клин ни в ръкав ,на фона на сладоледено -боровинковата в гърненце натъкмена вкусотия ,имам питане - мога ли да замразя във фризера /-30/ пържен патладжан с доматен сок /готово ядене . Четох из нета но по добре майстора да каже . Благодаря предварително .Росица

    ОтговорИзтриване
  9. Ни в клин ни в ръкав ,на фона на сладоледено -боровинковата в гърненце натъкмена вкусотия ,имам питане - мога ли да замразя във фризера /-30/ пържен патладжан с доматен сок /готово ядене . Четох из нета но по добре майстора да каже . Благодаря предварително .Росица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш, но имай предвид, че ще бъде малко по-мек, когато се размрази. Не че е от значение, той патладжана в соса така или иначе си омеква. Размразявай на стайна температура. А ако имаш възможност, най-добре замрази соса и патладжана поотделно, защото соса винаги ще ти пусне вода при зармразяването, която ще разводни и патладжана, а ако е отделно соса - ще го отцедиш и тогава прибавиш към патладжана.

      Изтриване
  10. Чудни гърненца, нейде ми се намираше едно, но ползвах за саксийка:)
    Сладоледа също изглежда вкусен и трябва да се наканя да направя, че не съм досега.
    Машина нямам, не сме много сладоледолюбители, но в жегата може.
    Обаче вчера от пазара не купих боровинки, бях се натоварила с други неща.
    Ще се разходя пак обаче.
    Хареса ми, че не са сурови белтъците.
    А сладоледа много леден ли се получава така, т.е. на кристали, които не обичам, като в едновремешните сладоледи или като купените, качествени, по-мазен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. кой за каквото му дойде отвътре, нали Веси :)
      Да си купиш боровинки, че ще мине сезона. КАто не обича сладолед - за торта може.
      А сладоледа не е леден - при толкова количество сметана, при това хубава, животинска, няма как да стане на кристали. Моята машина го бърка и замразява и ние започваме да го ядем още докато е кремообразен, трудно стига до там, до замразяването.

      Изтриване
  11. Чудни са гърненцата,Пепи и много симпатични и фотогенични,да са ти честити и винаги пълни с нещо вкусно!
    Сладоледът обещава да е също прекрасен и много свеж!
    Кадрите са много примамливи!
    Сърдечна прегръдка,другарче мило и хубаво утре да е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, другарче мило! Поздрави и на теб и спорна нова седмица!

      Изтриване
  12. Страхотен! Скрий едно гърненце:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...