26 август 2015 г.

Шницел върху канапе от картофи и патладжани


      Още една рецепта от приятелски блог :) Но тъй като в нея има прилично количество смляно месо, приготвянето и не само не отлагах с години (както предния сладкиш), ами  я приготвям поне веднъж месечно, откакто Роси я показа. Благодаря ти, другарче мило!  :flower: С разнообразното канапе от картофи, или патладжани се харесва на всички у дома! 
      Много удобно при тази рецепта ми е предварителното подготвяне на продуктите - от предната вечер сварявам картофи, изпичам патладжан на шайби във фурната и осмесвам каймата. На следващата вечер само сглобявам шницелите и пека. 


Шницели върху канапе от зеленчуци 

Продукти за около 6 бр. шницела: 

за шницелите:
~700 г. кайма (т.е. смляно месо е най-добре)
1 яйце
1 глава лук 
2-3 лъжици галета 
1 с.л. кисело мляко с 1 ч.л. сода за хляб 
подправки по вкус - сол, кимион, черен пипер, магданоз  

за канапето:
2 патладжана
2 картофа

и още:
2-3 лъжици галета 
3-4   домата
1 глава лук 

~ 300г кашкавал
риган/чубрица/босилек




Приготвяне: 
* Каймата се омесва с останалите продукти и оставя в хладилника да почива (24 ч. при мен, както писах) . 
* Патладжанът се нарязва на шайби, дебели ~ 1,5 см, посолява и оставя да се отцеди за 50-60 мин.  
* Измиват се, подсушават  и намасляват (с олио или зехтин). 
* Пекат се във фурната, на 200* за 10-15 мин. върху хартия за печене. 
* Картофите се белят и варят ц цели за около 10-15 мин. в подсолена вода - трябва да останат твърди, не да се разваряват.  Отцеждат се веднага от водата, охлаждат и нарязват на шайби с  дебелина ок 1см. 
* Подреждат се по 6 шайби - или само патладжан, или само картофи, или смесено - зависи кой какви зеленчуци обича. У нас на единия любимец правя само с картофи, а на мен - само с патладжани. На останалите - смесени. 
* Поръсват се с малко мазнина. 
* Взема се от каймата една шепа и се разстила на дланта. Обръща се върху зеленчуците - големината на дланта е долу-горе колкото канапето от зеленчуци. Ако трябва - прибавя се още малко кайма, да покрие зеленчуците. 
* Поръсва се галета. По същия начин се оформят и останалите шницели. 
* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за около 30 мин. 
* Тавата се изважда. Върху шницелите се нареждат тънки филии домати, резен лук  по желание , поръсва се с подправки и отново връща в горещата фурна. 
* Запичат се  за около 7-10 мин и отново :) тавата се изважда. Върху доматите се разпределя  едро настъргания  кашкавал и тавата се връща във фурната,  в горната и част, близо до горния реотан, а фурната вече се изключва.
* След 5-6 мин. кашкавала е готов, разтопен,  а чиниите трябва да са приготвени за сервиране :)
Гарнитурата е още зеленчуци по избор - пресни, или кисели краставици, както пожелаха у нас, посред лято.

Да ви е сладко! упс, соленко 
 ;D


7 коментара:

  1. Много обичам така основно и гарнитурка да се приготвят заедно - по-малко висене пред печката и по-малко съдове за миене ;)
    Голяма вкусотия, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама не може все пред печката да се виси пък, нали :)
      И да, съдовете за миене са съвсем малко :)

      Изтриване
  2. Пак обра точките с тази вкуснотия,Пепи!Благодаря за рецептата и чудесен ден ти желая!Твоя фенка Даниела.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да направиш и да споделиш дали са ти харесали :)
      Поздрави и хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  3. Голяма,голяма прегръдка имаш от мен,скъпа!
    Супер си обогатила рецептата и както винаги е поднесена толкова апетитно,че сега ще отида да си утоля глада,който ми предизвикаха снимките ти!
    Най-сърдечно благодаря за доверието,знаеш колко се радвам,когато споделяме общи вкусове!
    Да ви е сладко на цялото семейство!
    Много ползотворни събота и неделя,мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...