28 август 2015 г.

Конфитюр от сини сливи


      Дойде време за конфитюра от сини сливи. Най-любимия на девойчето и най-добрия за кифличките, които правя. Не се разтича, не е отровно сладък. И няма големи парчета, или люспи от сливите, които човеците да ровят от кифличките.  



      Почти всяка по-стара къща има машинка за мелене на месо и зеленчуци, а много от младите имат я роботи, я чопъри. Сливите тук са ситно смлени с месомелачката (добрия стар руски комбайн), но могат да се смелят в блендер/чопър, ако са с остри ножове и ще ги нарежат ситно.        До тази година го правех в голямата тенджера с дебело дъно и на котлона, съвсем стандартното изваряване, докато се изпари водата и лъжичка от конфитюра, поставен  в чиния  и изстинал -не се разтича. И неизменното почти два часа висене с лъжицата в ръка. За пръв път го направих във фурната и мисля, че приключих с висенето до тенджерата. Същото количество стана по-бързо, а моето участие беше да го разбъркам 6-7 пъти за един час  време.



От тази доза излизат  7 бурканчета   по 0,400л.  
КОНФИТЮР ОТ СИНИ СЛИВИ 

Продукти: 
4 кг сини сливи - добре узрели, но не и меки :) 
1,2 кг захар**

2 пак.лимонтозу - 20 г 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на макс. градуси. 
* Сливите се измиват, почистват от костилките и смилат ситно, но не каша, с месомелачка/блендер.
* Поставят се в дълбоката тава на фурната (37/34/10см)  и поръсват със захарта. 
* Тавата се поставя в долната част на загрятата фурна и започва печенето :) вижда се кога започва да ври сместа вътре и се разбърква с дървена шпатула (най-удобно е с нея)  през около 10 мин.  Течността изплува отгоре, а гъстата част остава долу, заради което е добре да се бърка с шпатулата. 
* За около час конфитюра се е сгъстил достатъчно. Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване)  и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари, защото когато изстине ще стане много твърд (личен опит smile1  ) А както вече писах, течната част излиза отгоре в тавата и малко подвежда, че трябва да се изварява още. 
* Тавата се изважда; фурната се изключва; прибавя се лимонтозуто и   хубаво разбърква.
* Пълни се в затоплените бурканчета***, които се затварят/запечатват добре и се обръщат  на капачката и поставят върху  скарата в топлата/гореща фурна, където се  оставят да изстинат напълно. 



** С толкова захар сладкото е приятно на вкус. Но и сливите бяха сладки. Ако правите по тази рецепта, опитайте сливите по средата на изваряването и ако не и е достатъчно сладко - прибавете още захар. 
ПП: 2022г - слагам само по 2 -3 лъжици захар на килограм плод. Пак е сладък конфитюр 😋
***Бурканчетата се затоплят много лесно :) Поставят се отгоре на печката, в задната част, където излиза топлината от фурната. 

20 коментара:

  1. Ей, Пепчиии, може ли аз да не правя, а да хапна от твоето - изглежда великолепно!!?!
    Прегръдка, миличка и спорно приготвяне на останалата зимнина!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехеххех де да можеше така, Руми :) Бих го споделила с удоволствие!

      Изтриване
  2. Аууу,направо ще се задавя при вида на филийката,милост нямаш значи :) !
    Чудно е станало,Пепи,божествено даже!
    А защо бурканчетата се обръщат и поставят в топлата фурна?Аз на плота ги обръщам и оставям там да изстинат.
    Прегръдка най-сърдечна от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така запазват топлината по-дълго, а нали знаеш, че от топлината силикона се размеква и прилепва по-добре? Така правя и пуканите чушки, откакто ги научих преди години от леля ми - ако не съм на село и няма много място, да ги завия отделно с дебели завивки, да изстиват до другия ден сутринта - прибирам в топла фурна, там изстиват много бавно и правят добър вакум.
      Прегръдка за теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Пепи, и на мен е любимо това сладко или мармалад със сини сливи. Обаче обикновено слагам повече захар, ще опитам и твоя вариант, тъкмо не съм правила тази година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се подслаждаш, Веси :) Ние не обичаме отровно сладкдите конфитюри, затова съм намалила захарта и ни е добре (гърненцето изядено вече :)

      Изтриване
  4. Ооо, отдавна съм признала печенето на сладко.
    Вече и на лютеница.
    И на разни други неща.
    Напоследък котлон ползвам май само за супа...
    Страхотен е, Пепи. Нареждам се за кифлички :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама толкова е горещо това лято, че и у нас котлона е най-малко използван :) Дори крок пота ползвам често, че поне не отдава топлина.
      Като направя кифлички, ще те известя :)

      Изтриване
    2. Абе Пепито съм я признала от сума ти време...голям фен съм и !!! Най-обичам "мързеливите"работи,като печеното сладко например - независимо от какъв плод ще е,винаги резултата е добър!

      Изтриване
  5. Пепито е невероятно изобретателна! Всичко си сверявам по нейните рецепти.

    ОтговорИзтриване
  6. Ще го правя утре и се чудя дали да му бухна един шоколад....да видим кво ща стане

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ягодово съм правила с шоколад, ще стане и сливовия. Като се приберем ще те проверя :)

      Изтриване
  7. От дюли става ли по същия начин ?
    Кога дюлите са готови за конфитюр :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато пожълтеят :) рано им е сега, към средата на октомври обикновено са готови повечето сортове.
      Ще станат. Когато ги смелиш, заливай ги с лимонов сок, че бързо потъмняват те, докато смелиш всички дюли. Тъй като са по-сух плод, можеш да ги посипваш направо със захарта - така ще си пуснат сока и няма да потъмняват.

      Изтриване
  8. Здравейте, искам да попитам като заври сладкото във фурната не започва ли да пръска? Защото ако ще трябва после да чистя цялата фурна май ще предпочета висенето до котлона :)

    ОтговорИзтриване
  9. Не пръска. Ври тихо с малки балончета.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте.
    На колко градуса е фурната?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...