28 август 2015 г.

Конфитюр от сини сливи


      Дойде време за конфитюра от сини сливи. Най-любимия на девойчето и най-добрия за кифличките, които правя. Не се разтича, не е отровно сладък. И няма големи парчета, или люспи от сливите, които човеците да ровят от кифличките.  



      Почти всяка по-стара къща има машинка за мелене на месо и зеленчуци, а много от младите имат я роботи, я чопъри. Сливите тук са ситно смлени с месомелачката (добрия стар руски комбайн), но могат да се смелят в блендер/чопър, ако са с остри ножове и ще ги нарежат ситно.        До тази година го правех в голямата тенджера с дебело дъно и на котлона, съвсем стандартното изваряване, докато се изпари водата и лъжичка от конфитюра, поставен  в чиния  и изстинал -не се разтича. И неизменното почти два часа висене с лъжицата в ръка. За пръв път го направих във фурната и мисля, че приключих с висенето до тенджерата. Същото количество стана по-бързо, а моето участие беше да го разбъркам 6-7 пъти за един час  време.



От тази доза излизат  7 бурканчета   по 0,400л.  
КОНФИТЮР ОТ СИНИ СЛИВИ 

Продукти: 
4 кг сини сливи - добре узрели, но не и меки :) 
1,2 кг захар**

2 пак.лимонтозу - 20 г 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на макс. градуси. 
* Сливите се измиват, почистват от костилките и смилат ситно, но не каша, с месомелачка/блендер.
* Поставят се в дълбоката тава на фурната (37/34/10см)  и поръсват със захарта. 
* Тавата се поставя в долната част на загрятата фурна и започва печенето :) вижда се кога започва да ври сместа вътре и се разбърква с дървена шпатула (най-удобно е с нея)  през около 10 мин.  Течността изплува отгоре, а гъстата част остава долу, заради което е добре да се бърка с шпатулата. 
* За около час конфитюра се е сгъстил достатъчно. Пробва се като се извади лъжица от него (след хубаво разбъркване)  и се постави в чиния. Когато изстине и се наклони чинията - не трябва да се разлива. Тук трябва да се внимава да не се превари, защото когато изстине ще стане много твърд (личен опит smile1  ) А както вече писах, течната част излиза отгоре в тавата и малко подвежда, че трябва да се изварява още. 
* Тавата се изважда; фурната се изключва; прибавя се лимонтозуто и   хубаво разбърква.
* Пълни се в затоплените бурканчета***, които се затварят/запечатват добре и се обръщат  на капачката и поставят върху  скарата в топлата/гореща фурна, където се  оставят да изстинат напълно. 



** С толкова захар сладкото е приятно на вкус. Но и сливите бяха сладки. Ако правите по тази рецепта, опитайте сливите по следата на изваряването и ако не и е достатъчно сладко - прибавете още захар. 
***Бурканчетата се затоплят много лесно :) Поставят се отгоре на печката, в задната част, където излиза топлината от фурната. 

14 коментара:

  1. Ей, Пепчиии, може ли аз да не правя, а да хапна от твоето - изглежда великолепно!!?!
    Прегръдка, миличка и спорно приготвяне на останалата зимнина!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехеххех де да можеше така, Руми :) Бих го споделила с удоволствие!

      Изтриване
  2. Аууу,направо ще се задавя при вида на филийката,милост нямаш значи :) !
    Чудно е станало,Пепи,божествено даже!
    А защо бурканчетата се обръщат и поставят в топлата фурна?Аз на плота ги обръщам и оставям там да изстинат.
    Прегръдка най-сърдечна от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така запазват топлината по-дълго, а нали знаеш, че от топлината силикона се размеква и прилепва по-добре? Така правя и пуканите чушки, откакто ги научих преди години от леля ми - ако не съм на село и няма много място, да ги завия отделно с дебели завивки, да изстиват до другия ден сутринта - прибирам в топла фурна, там изстиват много бавно и правят добър вакум.
      Прегръдка за теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Пепи, и на мен е любимо това сладко или мармалад със сини сливи. Обаче обикновено слагам повече захар, ще опитам и твоя вариант, тъкмо не съм правила тази година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се подслаждаш, Веси :) Ние не обичаме отровно сладкдите конфитюри, затова съм намалила захарта и ни е добре (гърненцето изядено вече :)

      Изтриване
  4. Ооо, отдавна съм признала печенето на сладко.
    Вече и на лютеница.
    И на разни други неща.
    Напоследък котлон ползвам май само за супа...
    Страхотен е, Пепи. Нареждам се за кифлички :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама толкова е горещо това лято, че и у нас котлона е най-малко използван :) Дори крок пота ползвам често, че поне не отдава топлина.
      Като направя кифлички, ще те известя :)

      Изтриване
    2. Абе Пепито съм я признала от сума ти време...голям фен съм и !!! Най-обичам "мързеливите"работи,като печеното сладко например - независимо от какъв плод ще е,винаги резултата е добър!

      Изтриване
  5. Пепито е невероятно изобретателна! Всичко си сверявам по нейните рецепти.

    ОтговорИзтриване
  6. Ще го правя утре и се чудя дали да му бухна един шоколад....да видим кво ща стане

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ягодово съм правила с шоколад, ще стане и сливовия. Като се приберем ще те проверя :)

      Изтриване
  7. От дюли става ли по същия начин ?
    Кога дюлите са готови за конфитюр :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато пожълтеят :) рано им е сега, към средата на октомври обикновено са готови повечето сортове.
      Ще станат. Когато ги смелиш, заливай ги с лимонов сок, че бързо потъмняват те, докато смелиш всички дюли. Тъй като са по-сух плод, можеш да ги посипваш направо със захарта - така ще си пуснат сока и няма да потъмняват.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...