13 септември 2015 г.

Тиганици


Рецептата е  от "Готварска книга за мъже" на Петър Саралиев/ изд.84г,  в която предлага   ястия с елементарна технология  убеден, че всеки мъж   може да ги приготви с минимален труд и усилия след работа :girl_haha::girl_haha: Може, стига да иска, ще допълня аз.      
Точно такива не бях правила и много ми хареса идеята за късна неделна закуска. Те са нещо средно между омлет със сирене и бухти, но наистина се приготвят много бързо, не се точат и са вкусни както гарнирани със сладко, така и със солено.   С пушена рибка, например.
      Прилагам един цитат от книгата , който много ми хареса, тъй като наскоро получих съвет да си променя възгледите и публикациите в блога, защото в голямата си част са нездравословни и пържени и губя аудитория. Съжалявам, с това се храним, това готвя, това се харесва у нас, това показвам.  Блогът с манджи на Пепа.  Когато е полезен някому се радвам, ако не допада на друг - всеки има избор да натисне горе в дясно  онова малко "х"-че. Както и как и с какво ще се храни.  Моят възглед е: качествени продукти, разнообразна храна и да не се прекалява с нищо.  Благодаря на всички, които го ползват като сигурен, доказан източник на идеи, но моля, не очаквайте от мен да предлагам готвени на пара зеленчуци, "кюфтета" от елда (кюфтетата са само от месо, всичко друго е крокети), киноа и соево мляко...... 
"Много се пише за правилно хранене, за калории и за точкови системи, за витаминозни и авитаминозни храни, дискутира се върху много въпроси, като например дали въглехидратите са полезни или не, трябва ли да се консумира краве масло, или да се замени с маргарин, вредни ли са свинското месо и сланината, за предпочитане ли е вегетарианската храна и пр. Тези теми са предмет на науката, затова само ще кажем, че човек трябва да се храни с всичко, с което е надарила природата нашата земя, разбира се, умерено и неедностранчиво. Разнообразното хранене оказва благотворно влияние не само върху храносмилателната система, но и върху правилното и нормално функциониране на всички органи в човешкото тяло". 
Ето и рецептата - от онези, с 5 продукта.  
Необходими продукти: 
3 яйца
7 с.л брашно 
4 с.л. гъсто кисело мляко  (ако трябва сипете го в цедка да се отцеди за 10-15 мин)
1 равна ч.л. бакпулвер 
250 г сирене***

олио за пържене - около 100 мл **

Приготвяне: 
* Ситно натрошеното сирене се смесва с киселото мляко и яйцата. 
* Прибавя се брашното, заедно с бакпулвера и разбърква.  Получава се гъста смес, която, като се гребва,  не се  стича  от лъжицата - като за питките аламинутки.  

Ето такава е на гъстота 



* Мазнината за пържене се загрява в тиган. 
* Гребва се със супена лъжица от сместа и се сипва в тигана на купчинки (с помощта на показалеца или друга лъжица се изсипва) - които се разстилат, долу-горе като кръг.  Сипва се по 1 с.л. ! 
* Пържат се от двете страни до зачервяване. 




** Мазнината е ок 1 см. в тигана. Пържат се на 2/3 от мощността на котлона: ако е силен - ще прегорят и останат вътре сурови, ако е слаб - ще поемат много мазнина. 
*** Сиренето трябва да е сухо. Когато ми трябва такова, за готвене, го поставям на няколко пласта кухненска хартия, открито, за 24 ч. да поизсъхне. Или  върху сиренето поставям още хартия, на няколко пласта и така притискам, обръщам, притискам... за да му излезе водата.
  И тъй като големината на яйцата е различна и пустотата на киселото мляко, ако сместа се получава рядка -добавете още брашно до гъста смес.

От това количество излизат ~ 18-20 бр. тиганици., за които олиото е достатъчно.  Три тигана по 6 бройки. Ако правите две дози (както аз правя) след третия тиган - почистете тигана и сложете ново олио - без друго от старото почти нищо не остава, но пък и то е леко почерняло от пърженето. 

60 коментара:

  1. След "наследяването" на Книга за домакинята, май това беше първата Книга, която си купих.
    А на тези дет ни критикуват, да си гледах работата - да си си се хранят дюкански и да гладуват.
    А впрочем, май трябва да сменяш името на блога - канибалското поизчезна. Аз поне се мъча да поддържам Дзерското, макар и трудно в последно време ...
    А за теганиците - трепач са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. точно това си мислех предните дни и се заканих следващото да е мръвка :) ама пък заради човеците готвя все стари, познати неща, които обичат, а тази сутрин се сетих за тиганиците, докато си разчиствах чантата :) и листите с копираните съвети от книгата на Петър Саралиев, които щях да подарявам на Н. Стоев.

      Изтриване
  2. Обичам! Много!
    Като дете ги хапвах с пудра захар и никога не ми се получаваха хубави на вид, а все някакви разлети форми.

    Относно храненето и съветите, честно казано ме изненада. Никога не ми е идвало наум, че някой ще тръгне да дава съвети и препоръки, какво да се предлага като ястие в даден кулинарен блог. Като някой има зор, да си направи блог, да си съчини рецепти, или да търси такива от други източници, да сготви, да снима, да опише и да сподели на готово с всички нас.
    То да иска човек е едно, да се потруди да намери интересни рецепти за начина си на хранене, да ги сготви и опита и т.н. - съвсем друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти защо се изненадваш, това не е за пръв път :) А това с писането на блога си е доста работа и безсъници, знаеш. Не като да идеш да дадеш съвет някому какво да готви. А темата със здравословното хранене за мен се преекспонира.
      А за пудрата захар - така пишеше в рецептата - да се поръсят по желание. Но момичетата пожелаха със сладко от боровинки, а ние с Николай - солени. Учудващо - друг път сме обратно :)

      Изтриване
  3. Прекрасна алтернатива на "брънча":)!
    И аз като Дари в детските си години често похапвах от тези сладуранки,бяха ми любима,мамина закуска!
    Поздрави,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а аз не бях опитвала, Миленка, у нас баба и мама правеха основно бухти и мекици и всякакви баници. Отдавна им се каня и скоро на работа в един от дните, когато нямаше работа :) разгледах библиотеката и попаднах на книгата. Уводната и част е много интересна и я копирах да подаря на младия мъж у нас :)
      Поздрави и хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Така... Сто хиляди неща са ми в ума, ама ти си свикнала, че бърборя много, нали, Пепи? :)
    Първо да кажа, че ще се скарам на моята майка, защото и аз не съм имала точно таква закуска като дете. :) И остава да си се скарам на себе си, че не съм се и сещала никога да си приготвя сама. Изглеждат чудесно и ще зарадвам някога някоя закуска с тях (май никога не съм опитвала). :)
    Благодаря за съвета със сиренето и изцеждането на водата! Аз днес ползвах друг твой съвет, Пепи, който прочетох веднъж при Илианка - в почти вряща вода да обезсоля набързо сирене. Какво да ти кажа, сигурно е от сиренето, но не се обезсоли много добре. Малко наподобяваше после на готвено, ама то и в готвено отиде. Важното е, че готвеното ми не беше солено. И... за сетен път ти казвам благодаря!
    И моля, моля... Намерил някой завистлив човек на теб да дава акъл какво да ни показваш. Да го информирам аз, едно младо девойче, което тепърва се учи да готви, как хубаво следва Пепините съвети и манджи. Благодарско, Пепи, за всичко, което споделяш тук! На хорското мнение не угаждай - то угодия няма. Пък и е факт колко се преекспонира всичко. Всеки да се храни така, както иска, стига здравето му да позволява. :)
    Прегръдки и съжалявам за дългия коментар, ама не исках да си мълча... :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчи, ти не си от вчера и със сигурност знаеш, че винаги има "специалисти", които намират кусури, дават наставления как трябва да бъде, а когато ги попиташ за нещо конкретно никога нямат отговор. И точно такива хора не трябва да ти бъдат ориентир и Дари е ужасно права, че ако някой иска нещо е хубаво да се потруди и да го направи сам, а не да дава съвети и да се изявява като ментор!!
    Не им се връзвай и продължавай както ти си знаеш, ние така те харесваме и за това често се отбиваме тук и и сме доволни от това, което виждаме!!!
    Прегръдки и спорна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Руми, както и факта, че вкусовете на всеки са различно и не е задължително да съвпадат с моите. Но преекспонирането на думата "здравословно" ми и два в повече вече. Ама аз си наваксвам, като ходя в гората в почивните дни :) и на въздух.
      Прегръдки, девойко мила!

      Изтриване
  6. Ех, че идейка за закуска! Супер са, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепииии, от кога се "връзваш" на разни / ......тук не се чете,че не за пред хора.../ ....Имах една колежка с дежурния лаф " свиркай си "!
    Идейката ти ще я уважим много скоро! Само дето от толкова много " уважени идеи" вече се търкалям....Ама пък на мен в това ми е чара,нали......хи-хи-хи!
    Поздрави на всички в къщи, а за теб гоооляма прегръдка
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич не се връзвам, Норче. Но ми направи впечатление, а тъкмо се канех да пържа тия тиганици :)
      Да нахраниш момичетата в къщи, ти и се появи, знаеш къде, да се "чуем".
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Звучи много вкусно. Ще се опита. А който иска да е по-здравословно, просто да ги изпече вместо да ги пържи. Не е трудно да се сети човек.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е, разбира се :) Но трябва да му идва навреме :)

      Изтриване
  9. А, Пепи, имам я тая книжка:), да знаеш Росен каква леща върти по нея, децата я предпочитат пред моята. Е, верно че дотам е стигнал за има няма 26 години, ама иначе помага в заготовките:))
    И аз я ползвам понякога книжката, но тези тиганици не съм видяла, ще я попрелистя скоро май.
    Колкото до съветите - еми съветват си хората бре, то и аз понякога ръся съвети на децата, пък те ако искат да ги спазват.
    Впрочем моята кухня много се доближава до твоята, казвала съм, а и мамината такава беше.
    Но от доста време нещо си повредих стомаха и си мисля, че може би се дължи именно на начина на хранене (и преяждане) Ща, не ща - започнах да готвя по здравословно а за пърженето забравих от месеци, а така обичам...
    Та мисълта ми беше, че някой може да те е посъветвал добронамерено:) Пък то е ясно, че блога си е лично място и всеки си пише в него каквото намери за добре. И съм съгласна с тебе, че на който не му харесва - маже да не влиза или да излезе, няма лошо и коментар да остави - полза има и от не дотам ласкателните, поне за мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коментара беше във ФБ и не мисля ,че добронамерен, защото се махаше с пръст, че повечето ми рецепти са такива. Да се взема в ръце.... Ама никого не съм стиснала за врата да ги готви, нали? А всеки, който не иска да пържи, винаги може да избере алтернативното печене. И да го снима и да го покаже, и да го напише... То така е много лесно непоискани съвети да раздаваш.
      Твоето наказание е от преяждането, Веси :) Късно вечеряте и се натрупва. Ще погледна и аз лещата каква е в нея, интересно ми стана, щом казваш Росен я готви от там.
      Поздрави и хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  10. Леле,леле,Пепи губиш аудитория!По голяма глупост не бях чувала!Напротив ,мила,все повече твоята аудитория се увеличава!Аз скоро ти писах,че съм твоя върла фенка,готвя изключително само по твои рецепти,защото знам,че никога няма да се разочаровам.От 2009г. следя блога ти,ако някой ме попита за рецепта ,аз казвам Пепи-Стара Загора.Сега живея в Германия от 7 месеца,но не минава и ден да не те наобиколя.Даже вече и тук германки и румънки посещават твоя блог и са очаровани.Не се ядосвай,мила който не разбира да ходи при Бети да яде сурови моркови с агаве!Виж колко коментара има под нейните рецепти и виж под твоите!Прегръщам те !Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даниела :) Караш ме да се усмихвам трети ден като ти чета коментара :))) тръгна да отговарям и се отплесна другаде.
      Какво да кажа - всеки има право на избор с какво да се храни и на кого да се довери. Сега поне в интернет рецепти много, като намериш на кого да се довериш - намираш своя човек :) Никога обаче не съм си мислела, че от мен се очаква да готвя и пиша, за да набирам почитатели :) правя ги тези неща и споделям рецепти това, което съм сложила на масата и ни е харесало. И ето, щом и ти казваш - успяла съм да накарам хора да повярват в мен и да ползват мои рецепти (е, никога не е късно да станем и за смях :)
      Поздрави на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Kakvo gubene na auditoria az si vi sledya ot dalechniya İSTSNBUL...i to vseki den klikvam za novi neshta da ste jiva i zdrava...EMEL

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Емел!
      За съжаление нямам възможност всеки ден да публикувам нови неща :) но се радвам, че чакаш новите :)

      Изтриване
  12. Все още виртуално с познаваме ! :) И не те познавам от дълго време ,но щом ти пиша ,това трябва да ти подскаже ,че те надничам от време на време ! Аз май понякога те наричам Пеп4о ! :) Ами като не ти харесват рецептите да не ги следят !!!! Аз обаче тези тиганици ги зная от лелята на моя мъж ! Тя явно има тази книга ,хи хи хи хи . Обаче моя мъж не ми купуваше мъжки готварски книги ! :) :) :) Ама наистина ,защо им се връзваш??? Като бяха малки децата ,като ученици,и аз като работех ги правех много често !!!! А като гледам и крайчетата какви са ти хрупкави ммммм....... ! Точно такива ги обичам ! А пък в комбинация с някакво сладко както ти си ги поднесла са супер. Хи хи хи хи ,окапах се вече ! От няколко години моя мъж има проблеми със стомаха и наистина избягвам пърженето ! Но като правя нещо за синовете и на него му се прияжда :) :) :) Така ,че аз ще кажа : "Който го е страх от мечки да не ходи в гората ! " :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те много хора така си ме наричат, не се притеснявай, Славе :) Някой път ще ти се обадя, като идвам в Ямбол на гости и ще съберем групичката на живо.
      Това с ограниченията по здравословни причини го разбирам. КАкто и аз самата преди едни 12-13 години не пържех нищо за милото, но децата си искат пържено понякога. После той сам се убеди, че може да хапва пържено, стига да не прекалява. И не, че имаше проблем, просто така го стресна един доктор. Е, оживя и без пържено.

      Изтриване
  13. Страхотно изглеждат и ми допадат - благодаря за чудесната идея, Пепи!
    А що се отнася до коментара...
    в една енциклопедия, за каквато смятам твоята рецептурна изчерпателност
    има всичко и за всекиго, въпрос на избор....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) Радва ме ,че ти като майстор на сладкишите го харесваш.
      Усмихваш ме винаги, като ме наричаш енциклопедия :)))) Ама изобщо не съм :) знаеш, че обичаме да опитваме новите вкусове :) а същевременно да предлагам на младите хора и добрите стари.

      Изтриване
  14. Хаха, тази книга и ние я имахме и баща ми периодично готвеше по нея, главно с лук, праз и чесън;)
    Хубави са, пепчо, пък щом казваш и с плънката ще работим;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. еее ама направо ще се скарам на мама, как може да не е купила на тати тая книга?! Оказва се, че половината ми познати я имат, ползват и знаят, само аз не съм :) Ама наистина много лук и праз има в нея (аз рецепти с лук (ако може карамелизиран) харесвам, но виж с праз - не особено

      Изтриване
  15. Не вярвам да готвиш за аудиторията:), така, че хич не си и мисли да променяш нещо, щото твоите рецепти ги обожавам. Винаги сполучливи, вкусни и без грешка. Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лошото е, че и на моите хора не им личи, че готвя за тях :)
      Винаги се радвам, като си краднеш рецепта от тук, Кате :) Добре си ми дошла!

      Изтриване
  16. Аз нали изоставих и блога,и ФБ за доста време,та тази история с коментара съм я пропуснала,но то един да беше се изцепил през гдините,с мед да го нахраниш.Не само,че не си дават сметка що е то личен блог,но не си дават сметка колко труд е това и то толкова години.Както и да е,не заслужава да им се отделя повече внимание ,а да се изкажа най-вече за тиганиците.Невероятен тен имат,мила,направо изумителен и толкова пухени.Само факта,че уж се пишем диетични ме спира да ги врътна още утре,ама госпожицата ще ме накастри :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А моята госпожица толкова ги е харесала, че откакто ги публикувах тук до днес, ги правя вече три пъти. :)

      Изтриване
    2. Ще изпека и аз,пък имам един желаещ,за който думата диета звучи като език от друга галактика :)

      Изтриване
  17. Пепчо ти си ми една от най любимите кулинарки (и на цялото семейство). Непрекъснато приготвям твои рецепти и се съветвам с блога ти (а преди това от темата ти в "Гответе с мен"). Хич не ми пука за глупостите които дрънкат за здравословното хранене и мисля, че всичко е преувеличено с цел да си продават стоките, като програми за хранене, био пробукти и т.н. Признавам опитах такъв начин на готвене но щяха да ме изгонят от вкъщи. Еми не става, не е вкусно. Няма го удоволствието от топящото се месце в устата и други пръжнати вкусотийки, като тиганичките от публикацията, които ще забъркам още тези дни. Успех и продължавай в същия дух!

    П.П.
    Много ми стана любопитно, как точно отчетоха спада на читателите ти! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам ли, може да брои девойката :)
      Вафи/Илианка де :) знаеш, че много от продуктите, които се предлагат за "био" са с изкуствено надути цени. И тъй като други се вманиачават по здравословно хранене с био продукти, някои търговци използват термина. Затова не ги приемам. Много добре знам кое е био, как се отглежда и се радвам на такова.
      Всеки да се храни с каквото иска :) но да не налага на околните мнението си предлагам.
      Поздрави на теб и за много години!

      Изтриване
  18. Искам да ги опека във фурната ,дали ще се получи и ако да,то какво трябва да променя в състава на рецептата и как да ги опека! За първи път ще ги правя и се надявам да се харесат на дечицата... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще станат печени :) не знам на вкус как ще са точно, но опитайте така - олио 3-4 лъжици в сместа плс още толкова брашно. Загрейте фурната на макс , а с лъжица сипете сместа на хартия за печене в тавата, или намаслена, на кръгчета и изпечете за бързо - до зачервяване в средата на фурната. Ще трябват 10 на мин

      Изтриване
  19. Благодаря Пепчо! Ще споделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Изпеках ги,станаха супер.Децата ги харесаха,а това за мен е определящо! Благодаря ТИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, това е най-важно - да се харесат на децата!

      Изтриване
  21. Здравейте, благодаря за рецептата! Току що ги направих и станаха много вкусни! Но не успях да се справя с формата им. Станаха дебели и рошави. Моля да ми помогнете кат ми кажете къде греша в технологията. Изсипвам сместа в олиото и стават дебели и безформени и се нуждаят от препъпжване, за да не останат сурови. Изобщо не изглеждат така апетитни като Вашите. Благодаря Ви още веднъж :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти :) Когато ги изсипя в олиото, с лъжицата и помощта на показалеца :) поразстилам тестото малко, да се изтъни и да са кръгли. И на моите се вижда, че не са перфектно кръгли, или еднакви - втората снимка е от следващо правене и виж какви са надутички те. Според мен, както игоре съм писала - зависи от влажността на сиренете и гъстотата на киселото мляко. Затова и снимах консистенцията. Последните пък 1-2 тиганчета винаги стават малко по-"препържени" от първите - вижте четвъртата снимка, в горната част средата. това е защото в олиото е вече пържено 2-3 пъти и като количество то е намаляло. Най-добре еда се пържат в повече мазнина, която да е много добре загрята, за да не поемат те от мазнината при бавното пържене. Ако се налага доливане на олио - то се долива, но се изчаква пак да се сгорещи добре и тогава. Но и да не бъде на макс. степен котлона, за да не прегарят пък бързо отвън, а да успяват да се и пържат отвътре. Просто трябва да улучите перфектната степен за пържене на маслена баня на вашия котлон.
      Това мога да кажа. И да пробвате :) и да не се отказвате - ще станат, няма как да не се получат.

      Изтриване
  22. АЙ,АЙ,АЙ - да се повтарям с писането в предишните постове няма смисъл.Ще кажа само и аз "свиркай си" и показвай нови манджи; пък който не му харесва да не готви! И да знаеш НЕ САМО в Германия те четат българки и румънки.....ВЕЧЕ си се прочула и на Северния полюс. Тук в Норвегия има много рускини - та прибави и тях към феновете ти. Освен това имаш три македонки и няколко сръбкини. ТОВА е по повод че на някой си не му харесвали твоите творения. Тиганиците у дома се правят от време "оно", но ти благодаря за препоръките за сиренето и киселото мляко. Това последното нямам идея как ще го направя гъсто?! - щото тук при нас ТО е кремообразно. Бъди щастлива, здрава и дерзай. Пък ние ще си "крадеме" от твоите рецепти и ще готвиме вкусно у дома - СЕМ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сем, както съм го закъсала сега с бацилите, усмихна ми деня :))) Ще пиша, разбира се, когато и каквото мога, все пак блога си е мой и се радвам, ако - и ето на, всеки намира по нещо за себе си. Ако не намира - има толкова много други блогове.
      За креместото сирене - слагай само от него в сместа, без кисело мляко, ще станат.

      Изтриване
  23. Пепи, малко късно виждам тази твоя рецепта. У дома като бяхме малки това ни беше любима закуска. Само че мамините не ставаха бухнали като твоите,но тя правеше тестото по-рядко, сигурно е от това.Но твоите съвети ще спазя следващия път. Благодаря!А пък за аудиторията мисля да им кажеш да отидат на..... няма да пиша повече. Такива дето само съвети дават да си ги запазят за себе си, да си готвят и да си ядат сготвеното.Много си ти е хубав блога!!! За мен е точно това,което ми трябва и сготвеното хапваме с удоволствие. Признавам , че ти си много идейна и затова редовно ти "крада" идеите. Успешен ден и седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. тук има и бакпулвер, Краси :) и виждаш сместа как а гъстичка. Благодаря ти аз за доверието :) пък вкусове разни - знаеш, който иска :) да се възползва от опита тук :)
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  24. Здравейте, от около година ровя из кулинарните сайтове за нови идеи с мисълта, че човек се учи докато е жив. Аз съм привърженик на традиционната домашна кухня. От стотиците изчетени рецепти и допитвайки се до опита ми, съм склонна на 100% да се доверя единствено на рецептите от този блог. Много важни подробности се споделят и изчерпателно се обяснява целия процес на приготвяне. Приемете моите адмирации и поздрав! И не на последно място- благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за хубавите думи и доверие, което ми оказвате!
      Това е идеята на споделяноо-да бъде полезно и да се справят дори новаците кухнята. Защото и имам трима такива :)
      А тези тиганици скоро ще ги снимам и на клипче, че май затрудниха доста хора :)
      Поздрави и на Вас!

      Изтриване
  25. Прекрасна вкуснотийка, мазнотийка, перфектна за днешната неделна утрин :) Благодаря Пепчо, определено посягам без да се замисля към рецептите в блога ти и не се притеснявам за крайния резултат, който винаги е и по вкуса на моето семейство :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ползвай ги със здраве :) Пък човек някога има нужда и от мазнотийки :) стига после да ги изразходва бързо-бързо :)

      Изтриване
  26. Пепи,познавам те само виртуално,но имаш моите поздравления!Рецептите са страхотни.Инак здравословните могат да си гледат работата.Защо да е вредно пърженото и мазнините?Всяко нещо в умерени количества е полезно.Освен това предлагаш рецепти с продукти които са традиционни за храненето ни.Някак не си спомням баба да е нагъвала киноата и чиа и кокосово мляко,а доживя до заветните 98.Като сутрин си вземаше филия типов хляб,печеше я на печката и закусваме с нея със свински пръжки и кисело зеле с червен пиперец.Та кой мисли,че рецептите са ти вредни ,спокойно може да напусне блога.Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Много ти благодаря за милите думи :) Съгласна съм и това е също моето верую, че всяко нещо, приемано в умерени количества не евредно. Пък и имам щастието да си подбирам и познавам храната, която консумираме отблизо.
      Наскоро имаше публикации, как не чак толкова вредни били маста, яйцата и куп продукти още, които до скоро се отричаха. Затова - всичко , с мярка :)
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  27. Страхотни са Благодаря Ви за рецептата

    ОтговорИзтриване
  28. Вкусотия,малкия ги обожава

    ОтговорИзтриване
  29. Пепи,
    имам книжката, но честно казано отдавна не съм правила нещо от нея.Правих доста неща обаче преди време.А относно това за промяна на храненето то става когато се даде от Бога.Строгите постници както и други, които са променили храненето са го направили по някаква причина.При мен беше влошеното здраве и многото лекарства.На 24 години аз бях с три големи торби лекарства.Сега съм без лекарства, но се храня с кълнове.Отказах много храни, но без лишения не може.Няма как и вълкът да е сит и агнето - цяло.Та това е по този въпрос за здравословното хранене.Но всеки може да пробва вместо да пържи и панира да пече и задушава.Така човек привиква към други навици на хранене.Хартията за печене е много полезна в това отноение както и варенето на пара, лекото задушаване и пасиране за тези, които имат проблеми със зъбите и венците.Между другото много хора имат проблеми със стомаха, червата и венците и зъбите, киселини в стомаха.Така,че който желае да пробва и други начини на кулинарна обработка.А тиганиците са чудесни, моята баба правеше подобни, но сега ги правим рядко и повече печем като палачинка във фурната.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ели, разбира се, че има начини човек да приготви всяка еднарецепта по-здравословно. Малко лошо правим, че обръщаме повече внимание, когато имаме зор, но аз винаги съм на мнение, че всяко нещо не е вредно, ако се хапва в разумни граници. С нищо не бива да се прекалява.
      Много се радвам, когато коментираш моите нездравословни рецепти и даваш съвети съвсем на място за хора, които искат да ги приготвят в по-здравословна форма.
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  30. Закуската ми за идващата неделя. Щом има сирене, спечели ме. Харесва ми представянето.

    ОтговорИзтриване
  31. Лесна, вкусна и сполучлива рецепта! Страхотни се получиха! Редовно се консултирам със сайта Ви за интересни рецецепти и всичко, което съм изпробвала по Вашите указания - няма грешка, благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...