25 септември 2015 г.

Заек с доматен сос и гъби




      Дойдох си на думата :) т.е. на слогана на блога. Месце. Заешко. Няма друго такова нежно, нетлъсто и вкусно месо като заешкото, за съжаление - малко използвано от  хората около мен и които познавам. По обясними причини - до скоро нямаше почти никъде, сега вече има в големите търговски вериги.  Най-любимите ни рецепти със заешко са две - Заек в гърне е готвения,  а печен - Най-вкусния печен заек - авторска рецепта :girl_haha::girl_haha: 
     А този заек почти си се готви сам, задуши се, затова и месото му остана сочно и ароматно от с доматения сос накрая (прясно приготвен и затворен за зимата) , който съвсем мързеливо използвах. Същото би се получило, ако вместо бурканче доматен сос се настържат и изварят 3-4 домата с подправките от соса и накрая се прибави в него месото и гъбите. 


Продукти за 4 порции: 
1 кг заешко месо с кокал  (2/3 заек)   
5 глави лук 
500 мл бяло вино 
50-60 мл олио. 
300 г гъби (по 150 кладница и печурка)
1 бурканче 400 г готов доматен сос 
сол, черен пипер 
2 с.л. масло 

Приготвяне: 
* Лукът се нарязва на едри полумесци и поставя на дъното на тенджера. 
* Върху него се нареждат нарязаните на едро парчета месо. 
* Наливат се олиото и половината от виното, посолява и се включва да се вари - около час, на слаба степен на котлона, да къкри тихо. Вари се докато месото започне да се отделя лесно от кокала.  Когато изври  течността от тенджерата се прибавя и втората половина от виното. 
* Месото се обезкостява и връща в тенджерата. 
* Прибавят се нарязаните гъби, доматения сос и задушава под капак 8-10 мин. 



10 коментара:

  1. Наистина мързеливо .... А в крокпота дали няма да е още по?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, но лука ще остане суров. Когато правя нещо с много лук там, обикновено първо го задушавам под капак до пълното му омекване - аз не обичам да ми хрупа.

      Изтриване
  2. Майсторка си, думи нямам за този ушко! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Охааа! А така! Докажи, че е твоя наградата за Крилцето и кълката :) Разбира се, и на фантастичния Драго, тронът е ваш, няма две мнения. Освен да си грабна една порция и дим да ме няма, друго не виждам какво мога да направя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На кого да доказвам, Зори? :) На когото е трябвало съм доказала :) домашните ми са доволни от разнообразното меню, хората ми вярват и готвят по моите рецепти - това доверие най-много ме радва, защото е от хора на всякаква възраст и от различни краища на света :) ето това е важно. Наградата е от хората, които са опитали и доверили. Благодарността ми изцяло е към тях :)
      А ти си грабвай чиния, да ти е сладко :) За приятели винаги има.

      Изтриване
  4. Пепи,с онези чудни хлебчета,дето печеш напоследък как да не затопиш в тази разкошна гозба?!Ухаеща и вкусна е без всякакво съмнение!
    Прегръдка голяма от мен,другарче мило и нека ти е спорна седмицата и цялата отпочнала вече златна есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, другарче мило, че пак си ме навестило :)
      С едно типово хлебче замина манджата. Позна какво ще и върви.
      Прегръдка и от мен и хубава нова седмица!

      Изтриване
    2. Благодаря,Пепи! :) Целувки!

      Изтриване
  5. Дърпам цялата тавичка, защото това само аз си го ям, което значи супер рядко:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...