30 септември 2015 г.

Къри с пиле, гъби и бейби зеленчуци


      Настоящата публикация с рецепта е  отговор на предизвикателството на Метро , Блоговодител и шеф Юри Велев, които  изненадаха  нас, група кулинарни блогъри, с подарък   бейби зеленчуци  
  :drinks: 

Романеско броколи/карфиол, червено зеле, патладжан, тиквичка, моркови и царевица. Всичките бейби.   По-крехки от нормалните им събратя, готвят се много бързо и е много подходящо ползването на уок тиган. Или друг дълбок голям. Всъщност винаги е по-добре да се използва голям и дълбок тиган при готвене, за да могат месото , или зеленчуците да дишат, докато се готвят, не да се мачкат :) или слепват. 

       Изобщо не им се замислях,  у нас тези (и подобни) зеленчуци често приготвям с пиле, гъби и сметанов сос, или в масала със зеленчуци и свинско.  И тук  обедини двете с наличните ми продукти.  




Продукти за 3 порции:  
~ 800 г  бяло пилешко месо без кост 
~ 200 г гъби (печурка) 
3-4 с.л. олио 
50-60 мл. соев сос 
50-60 мл бяло вино 
сол, черен пипер 
2-3 ск. чесън 
1 с.л. жълта къри паста 
400 мл кокосово мляко 

малка глава броколи ок. 200 г 
1 морков 
бейби зеленчуците: Романеско броколи/карфиол,  патладжан, тиквичка, моркови и царевица
лъжица масло 

Тай-къри пастата е жълтата кутия, която не е толкова люта. Такива  пасти се продават в големите вериги (Лидъл, Кауфланд), както и кокосовото мляко и може да си купите от там, а ползването на лютите пасти  е доста икономично. 


Приготвяне: 
* Месото се нарязва на късчета и маринова в соевия сос и виното за ок.30 мин.( в хладилник) 
* Олиото се загрява в дълбок тиган, прибавя се отцеденото месо и запържва, докато остане на мазнина. 
* Изважда се в чиния, а в тигана се поставят нарязаните на филии гъби, заедно с 2-3 лъжици от марината на  месото и също задушават/пържат за около 3-4 мин- докато се изпари течността от тях.  Изваждат се при готовото пилешко месо. 
* През това време зеленчуците се бланшират  - моркова с нормален размер се нарязва на   кубчета, главите броколи и романеско се накъсват на розички с еднаква големина; царевичките и бейби морковите - цели.. Поставят се във вряща подсолена вода и  се варят 4 до 5 мин. Отцеждат се и веднага им се прибавя лъжицата масло :) тук се разнася чудесен аромат на разтопеното масло :girl_haha:
* Патладжанът,  срязан на четири резена и тиквичката на кръгчета се  поставя пак в онзи тиган, прибавя се останалата марината от месото (последните 1-2 лъжи. е), още  лъжица олио и запържват за 3-4 мин. Тук патладжанът не се изкисва,  няма никакъв горчив вкус. 
* Към тях се прибавят ситно нараните скилидки чесън и още минута се пържи със зеленчуците. 
* Добавя се къри пастата и  разбърква минутка с нея.
* Сипва се  кокосовото мляко и около 200 мл вода. 
* Връщат се  месото и гъбите в тигана, похлупва се и оставя да къкри за около 6-7 мин. 
* Прибавят се бланшираните зеленчуци, разбърква се всичко и оставя за още 3-4 мин. да се готви.   Към края се опитва на сол и ако трябва - се посолява и подправя с черния пипер. При мен повече сол не трябваше :) 

***Ако искате повече сос - може да налеете повече вода и да готвите покрито и в последните минути. При мен сосът се редуцира и пое в продуктите и мъката на младите хора беше голяма :) 





12 коментара:

  1. Вкусно си го измислила и измайсторила, Пепи :) При теб винаги е вкусно, особено като има и месце :D

    ОтговорИзтриване
  2. Хе хе,много сладурски зеленчучета,Пепи,ама веднага им намери приложение,че как иначе!Много вкусно ми звучи комбинацията къри и кокосово мляко,със сигурност си заслужава да се затопи с парче домашен хляб.Казваш и на козунаци ще ухае скоро у вас,ах,ах,ще чакам поне да оплакна очи :)) .
    Голяма прегръдка изпрящам,другарче мило и успешни есенни месеци на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На къри с кокосово мляко Танита ме открехна, като ми ги подари време :) и на младите хора им харесва. Трябва да пробваш.
      Голяма прегръдка и за теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Леле каква вкусотия! Прекрасно се е получило, Пепи! Както наближава обяд, не мога да спра да преглъщам пред екрана:) Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все сме така по обяд около монитора, Радост :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Пепи, поздравления за напълно заслужената награда!
    Отново ни гощаваш с прекрасно ястие! Благодаря ти, мила, за всички чудесни рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва от пръв поглед, Хриси :)
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. И аз отново да те поздравя с наградата, Пепи,
    а както може да се очаква - предложението ти е разкошно!
    И още признания, кулинарно вдъхновение и лично удовлетворение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) Радвам се, че споделихме момента там заедно :)

      Изтриване
  6. Много вкусно си ги приготвила, Пепи!
    Комбинацията е просто чудна.
    Честита награда още веднъж! Най-голямата - признанието на публиката!
    Всички те ценим и обичаме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Или :) Много харесваме сметанови сосове ние, а кокосовата е много подходяща с пикантното къри.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...