12 октомври 2015 г.

Пилешки филета в прошуто със запечен камамбер


      Вече няколко пъти споделям за неустоимо вкусните  комплименти, които екипът  на Lidl ми прави от време на време  - от онези подаръци, които винаги са изненада и предизвикателство да приготвиш нещо с продуктите от красиво подредената кошница. Преди два дни една млада дама ме зарадва на работното място с такава кошница-подарък от Лидл България - топли, уханни хлебчета, сирене и прошуто. Който чете по-редовно тук знае, че прошутото е  мой любим продукт :) и ако не работех с клиенти, веднага бих се скатала, да си отчупя краищника на хляба и да го напълня с лентите прошуто. Задоволих се само с топлия, ухаещ на масло кроасан. Е, и краищник хляб, но набързо, с шарена сол. 


А това е моят отговор на предизвикателството на Лидъл, за който не се чудих много, тъй като опаковката прошуто сама подсказваше какъв да бъде. Имаме ли прошуто, то задължително трябва да завие някаква мръвка, да се подправи със салвия и да се изпече. 5-ти закон на Пепа, откакто откри салвията като подправка.  :girl_in_love: 
Сиренето камамбер трябваше да бъде завито в кори  за баница и запечено с плодове, но се оказа, че наличните кори са свършили, а в дъждовния ден желаещ за магазин не се намира. Така ароматния камамбер, чиято пикантна нотка се балансира от сладко-киселия вкус на  конфитюра от червени чушки стана чудесно допълнение за тези 

Пилешки филенца в прошуто със запечен камамбер и конфитюр от чушки



Необходими за 4 порции: 
2 бр. пилешки гърди - пеперуда
12 ленти прошуто
~1/2 кутия камамбер
листа салвия
готов конфитюр от червени чушки, или сладко от боровинки
хлебчета с маслини, или други питки, чабати, франзели

1-2 лъжици зехтин,  щипка риган


Приготвяне: 
* Всяка пеперуда пилешко месо се срязва на две части, а всяка част -   на 3 ивици по дължината.
* Не се подправят с нищо; завиват се в лента прошуто, в която се поставя листенце салвия и оставят така в хладилник за 20-30 мин. Пикантния вкус на лентите прошуто прониква в нежното бяло пилешко месо.
* Сиренето се нарязва на триъгълници с големина по желание.
* Питките се срязват на две плоски части.
* В тиган се загрява зехтина, поръсва се ригана и питките поставят върху него със срязаната част надолу. Не трябва да се пържат, а да се запекат за 1-2 минути с малкото мазнина.
* Изваждат се в чиния.
* В същия тиган се запичат от двете страни пилешките пурички, а когато са готови се изваждат върху запечените вече питки - така и те поемат от аромата на прошуто и салвия.
* И пак в същият тиган се запича сиренето, от всички страни, докато хване коричка и замирише на печено сирене :) Изважда се и веднага гарнира с по лъжица от конфитюра от чушки.

Ако не обичате това ароматно сирене като едно от девойчетата ми, гарнирайте със салата.



21 коментара:

  1. направо сме били на една вълна - вчера правих същото - пилешки гърди в прошуто (е по друг начин), но това си е истински деликатес ... Поздравление за приетото предизвикателство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ти въобще напоследък си на тази вълна :) и пилето, и риба...

      Изтриване
  2. Мале, Пепи, това изглежда много изкусително! Мръвка завита в прошуто. Музика за ушите направо :D
    Метни една порцийка на сам да се облажа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мятам, Даре :) ама е пилешка. Виж, ако беше свинска мръвката щеше да ти е по-вкусно :)

      Изтриване
  3. Да ти е честит подаръкът, Пепи! Пак си извъртяла страхотна вкусотия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да пробваш, ще ти хареса :)

      Изтриване
  4. Ох, на теб всичко ми се ще да ти отмъкна, голяма си изкусителка, нали знаеш?! Прегръдки, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мхм :) Радвам се, че пак си тук, Кате :)

      Изтриване
  5. То че е музика за ушите, така е, ама каква музика е за небцето... :) Направо ще се разтанцувам! Пепи, прекрасна ти е порцията, бих й се насладила с най-големия апетит. :)
    Прегръдки с пожелания за малко слънчице...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма го слънчицето, Гери :) и е мрачно, и мокро, и студено. :) Ще се загряваме с повече мръвчици, сирене и вино вече. .
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  6. Много апетитно, колоритно и тематично...,
    поздравления, Пепи -
    разкошен подарък и впечатляваща реализация!
    Комплименти с пожелания за хубава нова седмица и още подаръци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка, много си мила :)
      Поздрави на теб и хубава събота!

      Изтриване
  7. Чудесна кошница,Пепи,да ви е сладко и вкусно!Отдавна отлагам пуричките,даже прошуто купих и то свърши без да се увие на пръчици пилешко.Порцията е трепач,всичко в нея ми е по вкуса!Сърдечни прегръдки и ведра нова седмица да ти е въпреки лошото време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, мила Роси и хубави почивни дни, въпреки лошото време. Имаш малко вина за камамбера, дето ме изкушаваше така с него, та проядохме :)

      Изтриване
  8. Истинска наслада....Само си представям комбинацията от камамбер и сладко-киселото конфитюрче...Предложението е супер особено за такива дъждовни дни:) Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двете могат да бъдат самостоятелни за хапване, но не знаех кое да предпочета :) Затова с младите човеци решихме да ги комбинираме.
      Поздрави и на теб, Радост!

      Изтриване
  9. Ох, Пепи, как се спи след такава гледка? Чудесна рецепта, готова съм за дегустация :-)!
    и
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спокойно се спи, Нели, защото свършват още по обяд :)

      Изтриване
  10. Кошница пълна с вкусни предизвикателства и както винаги - невероятно вкусно предложение!
    Спорна седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина:) Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  11. Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...