8 октомври 2015 г.

Бисквитки с шоколад и карамел


       На фона на стегналия студ отвън няма по-приятно занимание от това, да си  завит на диванче, да пиеш кафе и да похапваш бисквитки :) Мечти, освен кафето и ухаещите на карамел, масло и шоколад бисквитки, диванчето трудно ми се получава. Но бисквитките ги правя втори път за седмица и мога да кажа, че са едни от най-вкусните хрупкави сладки, които сме яли. А те вярвайте ми са много :wink1: 
      Карамелът ( дулсе де лече) за пълнеж  беше само за първата партида -  беше ми останала малко повече от половин кутия, но и без него  са достатъчно вкусни, за да се настанят трайно в кутиите у нас. 


Продукти (за ок 50 бр бисквитки)

1 ч.ч. (210г) меко краве масло
1 ч.ч. едро смлени ядки (лешник и орехи, но може само орехи, аз смесвам, тъй като имам проблем с орехите и вкуса им :) 
1/2 ч.ч. едро смлени  овесени ядки, или мюсли (мюслито се мели трудно заради сушените плодове) 
1/2 ч.ч. кафява захар и 1/4 ч.ч. бяла кристална захар 
2 и 1/2 ч.ч. брашно 
2 яйца 
1 ч.л. ванилия 
1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. сода за хляб 
щипка сол 
1 ч.ч. шоколад на капки, или ситно нарязан шоколад 
~ 200 г. карамелизирано мляко (дулсе де лече) (поставено в камерата на хладилника за 30 мин. преди ползването му) 

чаената чаша е с вместимост 240 мл.


Приготвяне: 
* В купа се разбъркват мекото масло, захарта и яйцата.  Толкова, колкото да се разбъркат добре :) 
* Прибавят се двата вида ядки, шоколадовите капки, ванилията, щипката сол; разбърква се. 
* Последно се прибавя брашното - на два-три пъти, заедно с бакпулвера и содата. 

* Фурната се включва на 170*С. 
* От бисквитената смес  се вземат топчета, колкото голям орех  и без да се оформят се сплескват на дланта, така, че да се получи гнездо :) в което да се постави по 1 равна ч.л. от карамелизираното мляко. 
 smile1Тук дланта се свива така, че да затвори бисквитката с карамела вътре и получената никак-неравномерна форма се поставя в тавата за печене, застлана с хартия.  Така и с останалите. Нареждат се на разстояние  ~ 3см. една от друга.
* Пекат се в загрятата вече фурна - за ок 12-15 мин. - цвета им е почти същия блед, но като се пипнат пръста не потъва. 







6 коментара:

  1. Отговори
    1. Мхм :) време е да ги направиш, Славе :)

      Изтриване
  2. Ще ги пробвам, в къщи много се ядат бисквитки. Само искам да попитам Карамелизирано мляко ли се продава или аз трябва да си го приготвя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово може да си купите от руските магазини Берьозка под името "сгущенка", както и в Била при сладката - "сладко от мляко" - на Ла бон маман, мисля беше. Аз си купувам консерви кондензирано мляко от Лидъл, варя ги в тенджера, както са затворени - по 2-3 и си имам за ... много време занапред.
      А точния начин на приготвяне се крие под думите на карамелизираното мляко, в продуктите.

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Може, пак са вкусни. Днес ще правя без карамел, защото забравих, че трябва да карамелизирам млякото.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...