16 ноември 2015 г.

Печена ципура със зехтин и лимон


Дзак :smile1:  от озъбената рибка, с една ужасно простичка и вкусна рецепта за ципура, приготвяща се за не повече от 30 мин. с печенето. Преди време, когато за пръв път купих ципура, една дама  във ФБ -  Женя ми препоръча да направя  със зехтин, печена във фурната. От мен си добавих лимона (по подразбиране) и салвия.  Рибата няма силна и тежка миризма, поради което носи на подправки - за нея аз съм избрала салвия, но може мащерка, копър, или розмарин. Ако не ги обичате - може само с лимон и черен пипер, както я приготвих първия път аз.   Ципурата е със сравнително малко кости - основно скелетните и "ребрата" :)))) Напоследък тази риба често я има в една близка до мен търговска верига в охладен вид и често се възползвам от наличността там.  Само гледам да са по-големички :)  около и над 500г - така една риба спокойно се споделя от двама :smile1:
Приготвя бързо, а според специалисти  е много богата на популярните омега-3 мастни киселини. 


Продуктите са: 
ципура 
зехтин 
лимон
черен пипер
сол и салвия 

Приготвяне: 
Рибата се продава почистена, но всъщност не е съвсем - махат се хрилете, онази черна ципа, която е от вътрешността на  месото също не е добре почистена, а тя горчи - затова се изчиства внимателно и рибите измиват добре.  Изрязват се и перките, ако се сетите :) 
* Фурната се включва на 220* ; тавата за печене се покрива с хартия или фолио. 
* Рибите се подсушават добре.
* Правят се по няколко нареза на кожата от едната страна - горната , за да приютят  резените лимон :) 
* Намазват се със зехтин (с ръка или четка) и посоляват - от вътре и от вън.  
* В коремчетата се слагат по 1-2 кръгчета лимон.
* В прорезите отгоре също се поставят кръгчета/или полу-.. лимон. 
* Поръсва се с черен пипер. 


* Пече се в загрятата вече фурна за около 20 мин - месото е нежно и остава сочно; кожата не трябва да се зачервява, защото тогава вече е препечена. Повярвайте ми, личен опит :) а аз обичам кожата на рибата. 

Може да се сервира с гарнитура по избор,  който у нас за рибата обикновено е картофено пюре, кисели краставички, или туршия








11 коментара:

  1. Дазк и от озъбеното девойче! :)
    Ама много ти е вкусна рибката, Пепи, сигурна съм. И се замислям, че май никога не съм опитвала ципура, поредният мой пропуск... Нищо, учим се!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошло, девойче :) Слагай в списъка на "непременно трябва да опитам" тази рибка. Много е хубава - сочна, но никак не е мазна. Ще ти хареса :)
      Прегръдки и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Още й се каня,Пепи,но непременно ще я приготвя и добре,че подсказа да погледна в коремчето!
    Преди доста години заключих,че вкусът на ципурата не ми допада,но много вода изтече и аз много вкусове подчиних и даже залюбих,така че време е да проверя как ще се представи ципурата на поправителния.
    Гледаш ли й нещо друго освен бистротата на очите,за да си сигурна,че е свежа?
    Прегръдка и хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, вярно вкусът се променя :) както и го доказа ти самата със сьомгата. Пробвай пак, може пък да ти хареса :)
      В кутиите в Лидъл нищо не се вижда, освен очите. Но има дата на опаковане и - знаеш - на мен ми е близо - когато пускат охладена риба, която искам да купя - пъстърва и ципура от там - гледам датата на опаковане - ходя май всеки ден понякога :) но старанието ми се възнаграждава и тъй зареждат често - случвам на такава, опакована предния ден. Е, после като отворя кутията погледан хрилете - трябва да са розови, не тъмни. Почиствам я и ако няма да я готвя веднага си я замразявам. Пак става замразен продукт, но знам, че аз съм я замразила и ще сготвя до 2-3 седмици.
      Прегръдка и на теб и хубав вторник :)

      Изтриване
    2. Многоу добре, но преди печенето я мариновай за малко...или просто 1 осоли добре...

      Изтриване
  3. Чудесна рибка! Истинска класика. Аз гледам винаги очите на рибата дали са бистри. Не разбирам много, но така са ми казвали. Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей такива "простички" рецепти са ми най на душата! :) Пък са и вкусни!
    Спокойна вечер, Пепа!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    обичам лесно и простичко приготвената храна.Няколко пъти съм приготвяла ципура - крехка рибка, с малко кости и бяло месо е.Чудна е рецептата.Баща ми е голям почитател на рибните ястия, ще изпробвам рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусотия! Рибката е сред любимите ми, а ти си я приготвила повече от апетитно. Поздрави, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава идея, Пепи, харесвам по- натуралния вкус на рибата.
    Твоята изглежда чудесно - много апетитно, ароматно и красиво ...
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, утре у нас ще има такива рибки ;)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...