21 ноември 2015 г.

Питка цвете със сирене


Тази питка цвете всъщност си е добре познатата  при нас  месеница, любима на цялата фамилия, но оформена по различен начин. Преди няколко години  в социалната мрежа се появиха интересно и красиво оформените питки на Валентина Зуркан. Тогава пропуснах, тне само поради липса на време, но и заради това, че на повечето и питки - изящно оформени, краищата бяха тънки, с връхчета,  които нямаше как да бъдат пухкави като самата пита. И си обещах някой ден, когато направя, оформянето да бъде върху месеницата - пухкана и с тънка, хрупкава коричка отвсякъде. Това е моята питка - днес направена за втори път и препечена една идея повече :) 


Продуктите и приготвянето на тестото почти до момента на втасване  са съвсем като при месеницата, но ето пак: 

Продукти (за тава с d ~ 34см.)
250 мл прясно мляко
100 мл вода 
1/2 кубче мая (20 гр. или 1 пак суха мая от 7 гр.) 
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2-3 с.л. олио 
1 яйце и 1 белтък 
около 400 гр. сирене 
около 80 гр. масло и 80 мл олио
около 700 г. брашно (тук е точно определено "колкото поеме за меко тесто" - тъй като различните брашна са с различна плътност; на мен ми отиват около 700 г  )
И още малко брашно за месенето и оформянето
1 жълтък, 2-3 лъжици прясно мляко и 2 лъжици олио за намазване 



Приготвяне: 
* Маята се размива  в 50-60 мл топло  млякото, заедно със солта,   захарта и малко брашно - на гъста кашичка. 
* Завива се купата със свежо фолио и кърпа и оставя на топло, докато шупне (и си удвои обема)
*  Прибавят се останалото топло мляко, оцета, яйцето и белтъка , олиото и постепенно брашното, докато се получи меко, но еластично тесто, което да не лепне по ръцете. 

Цялото това упражнение сега го правя в хлебопекарната, на програма тесто - поставям всички продукти в контейнера,  тя го замесва и втасва, а след час и половина тестото е готово за работа. 

* Маслото се разтопява и смесва с олиото. 
* Разделя на 5 топки, които се разточват на правоъгълни кори (не съвсем равномерни, не е задължително да са прецизни правоъгълници)
* Кората се  поставя встрани на  работния плот (или в намаслената за печене тава, или направо на хартия за печене, с която да се пренесе в тавата) ; намазва се обилно с мазнината и поръсва с натрошеното сирене. 
* Разточва се следващата и поставя върху нея - следват  пак мазнинка, пак сирене... През това време останалите топки тесто се държат покрити с кърпа, за да не изсъхват и хващат коричка. 

* Така се процедира и с останалите кори до последната, която не се поръсва със сирене. 
* В средата се поставя чаша, която оформя центъра (долу горе ) и придържа пластовете тесто да не се разместват. 



* С остър нож се срязва от чашата, към края на тестото - на 8 равни части  (или поне почти равни  :) )  - като триъгълници без връх.  



* Следват нови нарези - по дължина, по средата на  всеки триъгълник се прави  разрез на всяко парче - в началото и в края остават по 1- 1,5 см.несрязана част от триъгълниците.  



* С пръсти се повдига един от триъгълниците. 
* Двата ъгъла се промушват отдолу, през разреза в средата, изваждат отгоре 



и издърпват отново навън в двата края. Може едно по едно да се направят двете ъгълчета, но макар и дълго обяснено се прави лесно.  


* Самото връхче може пак да се сцепи и острата част промуши пак отдолу, но тук вече става доста "ситно" и пипкаво, пък и без това последно упражнение питката изглежда добре.  
По същия начин се оформят и останалите 7 парчета. 


* След като всички са готови, питката се прехвърля в тавата за печене - ако се е приготвяла на хартията, това е много лесно. Ако ли не - подреждането на пластовете тесто и разрязването става направо в намаслената тава. 



* Оставя се на топло място да втасва, докато (поне) удвои обема си. Този етап го ускорявам, като поставям тавата в студената фурна, включвам на 50* и когато ги достигне - изключвам, а след около 20 мин. питата е готова за печене, втасала. 
*Питката се намазва с разбития жълтък с мляко и олио, а поръсването със семена е по желание :) 



* Пече се в загрятата фурна за около 20 мин - време, което е индивидуално за всяка питка, затова се проверява - първо трябва да е зачервена отгоре (не препечена :smile1:) а с дървено шишче се проверява вътрешността - по него не трябва да има полепнало тесто. За по-опитните е достатъчен  звука от  потупване отгоре по питата, за да разберат дали  е вече изпечена. 



Формите мааааалко се губят при печенето. Ако държите на тях - трябва да сложите повече брашно, за да стане то по-твърдо. но тогава пък питката не е така  пухкава, както с по-мекото, еластично брашно. 



* По желание се поръсва с малко вода и покрива с дебела кърпа, за да се задуши и  омекне кората, но ние  предпочитаме  да фина и хрупкава коричка и завивам само с дебела кърпа, докато изстине. Ако успее да изстине напълно.

След няколко дни ще е готово и киселото зеле. Само ако знаете как двамата с Мише обичаме да седнем на месеница с по чаша зелева/армеева чорба :ok:


Днес е големият християнски празник Въведение Богородично - ден на християнското семейство.
Честит празник! Здраве и благоденствие в домовете ви да има!





23 коментара:

  1. Разкошна питка, Пепи -
    много красиво оформена, ароматна и апетитна...
    А днес, честит и благословен празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Хайде сега, била препечена... Някои хора именно така обичаме. :)
    Пепи, чудесна е питката, наистина!
    И честит празник! Пожелавам ти винаги да се радваш на здраве, обич и задружие вкъщи!
    Прегръдки и хубави почивни дни. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама тя точно и нашата Гери така я харесва, препечена :)
      Благодаря ти, Гери, хубава нова работна седмица пък на теб!

      Изтриване
  3. Чудесно си я показала, Пепи.
    Честит празник на теб и семейството!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    обичам такива питки. Невероятно изглеждат - много пухкави и благоуханни...страхотни за съботна закуска. Честит празник!
    Поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Със закъснение, но от сърце - честит да е празника и за теб и твоето семейство!
      Поздрави и спорна нова седмица!

      Изтриване
  5. Ех, че хубаво се е препекла, Пепи! Много харесвам плетениците на Валя Зуркан! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, страхотно творение са те! Пък и каляване на нервите :)

      Изтриване
  6. Отговори
    1. Да, Веси :) Месеницата винаги е вкусна :)

      Изтриване
  7. Значи досега с мръки, сега и с питки ще обстрелваш, а?
    Фантазе, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  8. Тъкмо я чакам да "обиколи нивата" :D Не се получи изобщо както на картинката, но въпреки всичко подозирам, че ще се прияжда тази вечер...

    ОтговорИзтриване
  9. Давай с основното, като на челната снимка - там ни е силата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, то основното върви и с питка :)

      Изтриване
  10. Питката ти е великолепна,Пепи!Онези,с хубавите фигури мога да ги съзерцавам дълго,но за хапване предпочитам ей такава,с меко тесто,без много рисунъци,но пък пухкава,блажна и удивително разкошна!Само като гледам снимките и си представям как ухае и колко е вкусна!С такава месеница на трапезата не ми трябва нищо друго,супер е,за пореден път!Ама и сега се улесни ти,ще има да плакнем око често,често :) .Прегръдка,другарче мило и на цялото семейство да е благочестив празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха :) виж с машинката как по-често правя питки, нали :) и до козунаци ще стигна някой ден :) До Великден има време.
      Младите харесват по-хрупкави и препечени, но и ние с Мише сме хора и заради нас - ей такива, пухкави ги правя. Удоволствие е да си играеш с фигурките на тестото и със сигурност и други ще пробвам от витите на Зуркан, но май пак със сирене ще бъдат.

      Изтриване
  11. Здравей,отскоро открих този твой свят.Днес пробвах тази месеница,много добре се получи.Благодаря и ще пробвам и другите рецепти.Моята тавичка е 29 см.,но се получи според мен добре.Искам да кача снимки ,но не виждам как.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. тук не може да качите снимки, ако ползвате Фейсбук - давайте там на страницата :)
      А тук - може само ако качите на някакъв сървър и тук да поставите линк, да я видим :)
      Благодаря, че я опитихте :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...