5 декември 2015 г.

Кладница - панирана, пържена, маринована, сушена


      Като млад (тук да се разбира пресен) производител на гъби, тази есен се радваме на  неголяма, но прилична реколта от  гъби кладница, които в един момент започнах да се чудя какво да ги правя.  Хубавото е, че за разлика от мен и авджи, младите хора у дома много обичат гъби и ги ядат във всичките им форми на приготвяне. Гъбата кладница е нежна, не като култивираната печурка и освен, че се готви бързо, се и отглежда лесно. Много трябва да се внимава с количеството изядена гъба,  защото си е тежка храна и вярвайте ми, преядете ли с нея - гарантирано няма да спите цяла нощ от болки в стомаха. :blush2:
     Освен добавена към разни манджи  с месо (на пилешко и на глиган най често), с ориз и зеленчуци, у нас най-много се хареса  маринована на салата




панирана и печена с топено сирене. А излишната бива или изсушена, или бланширана и прибрана във фризера. 


Панирана кладница 

На горната снимка е панирана с паста Патафри (брашно, яйца и бира), но по-харесвана е панираната поотделно в яйца-брашно-яйца. 

И в двата случая гъбата се нарязва на едри парчета (освен ако не са съвсем дребни гъбите) и бланшира  за 5 мин. в подсолена вода с щипка лимонтозу. Изважда се и веднага охлажда със студена вода. Оставя се на кухненска хартия или кърпи да се отцеди добре. За да стане по-бързо, аз поставям още една мека кърпа върху тях и ги попритискам с длан, за да се отцедят по-бързо и по-добре. 

за паста Патафри ( количеството е за 2 тигана с гъби) :
50 мл бира 
3 яйца 
100 г брашно 
щипка сол 


* Разделят се белтъците от жълтъците на яйцата. 
* Белтъците на яйцата се разбиват на сняг , а жълтъците - с щипката сол и брашното. 
* Прибавя се бирата и разбърква, докато се получи гъста  каша, а след това се прибавят разбитите белтъци внимателно - лъжица по лъжица, да не спада сместа. 

Парчетата гъби се потапят в тази смес едно по едно и се пускат в добре загрялото олио - което трябва да е поне 2см., маслена баня, така да се каже. Изваждат се на кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.  


За обикновено панираната гъба :smile1:  са ни необходими яйца, щипка сол и брашно - пшенично и царевично в равни части и олио за пържене. Тук не е за маслена баня, но пак трябва да бъде 1 см. в тигана. 

Гъбите се потапят в разбитите с щипка сол яйца, след това се овалват в брашната, отново потапят в яйцата и цоп ;D  в тигана, да се изпържат от двете страни. А ако искаме да бъдат с хрупкава коричка се овалват още веднъж в брашната и тогава пържат. 



Кладница с масло: 

Тук са необходими
~ 300 г гъби

малка глава лук
3-4 ск. чесън
2-3 лъжици олио и 60 г масло 
~ 50 мл бяло вино 
сол, мащерка и черен пипер 


Приготвянето е бързо :smile1: 
* Лукът се запържва за минутка в олиото и прибавят нарязаните/накъсани на ивички гъби. 
* Посоляват се, прибавя се виното, половината масло и захлупват с капак, да се задушат, докато останат на мазнина. Може да се разбъркат 1-2 пъти, но ако подберете тиган с  дебело дъно дори това не се налага. 
* Прибавя се останалото масло, намачканите скилидки чесън, подправките, разбърква се още 2-3 мин. и гъбите са готови :)  Разпределяме ги в очакващите ги чинии. 



Печени гъби  кладница с топено сирене 

Тук да спомена, че в едната тава с гъби 1/3 от са без топено сирене, заради авджи Стоев, който на гъби не бил харесвал сирене..... разбира му тр....та, както казваше скъп приятел...... Нищо, че то пък, разтопено върху гъбите не изглежда никак добре, но пък са вкусни :smile1:

Почистените и нарязани на едри парчета (ако са големи) гъби се поставят в тавата за печене, заедно с малко вода и бяло вино - общо около 1см., да не покриват гъбите. Посоляват се и пекат на 200*  докато течността се изпари наполовина, а гъбите леко зачервят. Около 12-15 мин. след завирането на течността в тавата. 
Изважда се тавата, гъбите поръсват с подправки - черен пипер, риган или мащерка и върху тях се поставят резени топено сирене. Връщат се във фурната за още 6-8 мин. 


А сушената :) - почистената и нарязана, или накъсана на ивици гъба изсушавам в дехидратора. Може и на слънце, но то вече е в дефицит, затова се възползвам от тази машинария. След като изстине добре прибирам в торбички и съхранявам на сухо място.




А откакто приятелка ме научи да ползвам сушените гъби като подправка, почти винаги слагам в хляба по шепичка стрити от тях. 




21 коментара:

  1. Пепи, коя от коя по-примамливи гъбки! Трябва да споделиш за отглеждането, заинтригува ме! И аз ползвам стрита манатарка за мерудия, ама вече намалява количеството! Прегръдки и хубав Никулден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато отговоря тук :) надявам се вече да си разгледала всичката информация, дето ти пратих. Голяма зарибявка е.

      Изтриване
    2. Изчетох всичко, имам ред притеснения, ама ще те питам и за тях...Прегръдки!

      Изтриване
  2. Пепи, много обичам кладница - във всичките и варианти, скоро обаче не съм се сещала да купя и правя.
    И да използвам тук да ти честитя именника да ти е жив и здрав Ники, и хайде - баба да те правят викам:)) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси! Прегръдки и за теб!
      Другото знаеш - както и когато дойде - в готовност съм :)

      Изтриване
  3. За мен от всичките, ако може, Пепи! Обожавам гъби!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не вярвам на очите си :) кандисваш на гъби, дето няма и грам мръвка?

      Изтриване
  4. За мен с масло, моля! Мммм! Чудни гъбки!
    А супичка с тях няма ли???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ъммм не. Признавам си, че не останах очарована от фалшивата шкембе чорба, но пък правих с кладница - пасирана :) млечно гъбената норвежка супа вече два пъти. Чудесна е с нея. А супицата я има тук в блога.

      Изтриване
  5. Пепи,това си е направо лекция на тема гъби Кладница,по-подробно и полезно здраве му кажи!
    Поздравявам те за обширната публикация и най -първо за добива и труда по отглеждането!Голям е мерака по това твое стопанство,личи си от добрите резултати и какво разнообразие имаш вече от пресни продукти.
    При Веси бях запомнила и шкембе чорба с гъби Кладница,мисля,че трябва да е вкусно.
    Моите обаче не са ни по гъбите,ни по шкембето,та задачата е само за самостоятелно решение. :)
    Прегръдка от мен,другарче мило и хубава сряда пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, още преди години стана популярна фалшивата шкембе чорба и пробвах тогава с купена, но не съм впечатлена от тази чорба :) хич не ми замества шкембето.
      И мерака е голям да я отглеждаме :) влече си ме земеделието и това е :) Днес съм вложила половин килограм кладница и в овчарския пай, много го харесаха и никой не разбра, че е с толкова гъби.
      Прегръдка и от мен, другарче мило :)

      Изтриване
  6. Пепи, мама и тате са ми на гости довечера, мислех да правя свински пържолки на сач с кладница и печурка, че имам двата вида гъби. Кладницата става ли за по-продължително печене в сач?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя е крехка гъба, сложи я към края. Бързо се готви, или пече.

      Изтриване
    2. Благодаря, не посмях да слагам каквото и да било в горещия сач, за да не се спука и гъбите задуших с масло, но пак се получи много добре :)

      Изтриване
    3. Няма как да не се получи :) На тях им стига да ги объркаш накрая с другите продукти, когато са готови и пак ще си поемат от ароматите :)

      Изтриване
  7. А маринована? Може ли да споделите как мариновате кладница?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маринованата е горе в купичката с черни точки. Над нея думите "маринована на салата" са линк към рецептата, натиснете там, защото тук и да сложа, няма да е активен.

      Изтриване
  8. Обожаваме кладница вкъщи, като панираната ни е най-любима май :) но много ме заинтригува това с отглеждането на кладница, че и ние сме едни пишман градинари откак заживяхме на село... Мога ли да помоля за повече информация или насоки къде/ какво да чета? Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напишете в гугъл - мицел кладница - и търсете в резултатите човек с контакти за Троян. От него купихме - той продава и бутилки с мицел, който се поставя в трупите - както в нашите, предварително подготвени, но има и чувалчета, които са с готова смес - поставят се на влажно място и не се занимавате с дърва и трупчета и отвори. Но си искат място.

      Изтриване
  9. Благодаря! Започнах с четенето, пък да видим дали ще се престрашим :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...