25 декември 2015 г.

Пърленки с песто и сушени домати


      Пърленки обичаме всякакви. Но тези са малко по-различни; по-минималистични, откъм гарнирането  :smile1:, макар тестото пак да е същото. Изобщо това тесто ми е най-приятното за работа, най-сполучливо и затова всички пици, пърленки и кифлички си правя с него. А най-хубавото е, че издържа няколко дни в хладилника, а за пърленки това е много подходящо - за има -няма 20 мин. са готови, изпечени дори. Само да се сетите да извадите тестото от хладилника малко по-рано. 



Продукти: 
250 мл. вода 
~ 60 мл. олио 
1 равна ч.л.  захар
1 пълна ч.л. сол ***
брашно около 550-600 гр
1/3 до 1/2 пак. жива мая (21г. или 1 пак. суха - 7гр.)

за гарниране 
шепа сушени домати 
3-4 с.л. песто от магданоз , или босилек  (ако нямате готови - пасирайте връзка зелени подправки със зехтин, щипка-две  и 2-3 скилидки чесън). Аз съм си замразила дузина бурканчета :) с песто, което сега вадя и разреждам с още зехтин и сирене.
по малко твърди сирена (овче) и  кашкавал 

Приготвяне: 
* Маята се размива с  2-3 лъж. топла (37-40*)   вода, захарта,  и прибавя лъжица брашно, да стане на каша. Завива се със свежо фолио и дебела кърпа и оставя да се активира маята за около 10-15 мин. на топло.
* Прибавя се  затоплена останалата  вода, солта, олиото и   приблизително 2/3 от  брашното. 
* Първо се разбърква , докато стане на каша, след това се прибавя останалото брашно и обърква с лъжица толкова, че да се получи топка тесто, което не лепне. И тъй като брашното е с различна плътност, може да се наложи прибавяне на още  малко брашно. Може и с ръка, разбира се, да се омеси. 
* Намазва се с олио и поставя в найлонов плик (или поставя топката тесто в намасления предварително  плик) ; завива се с кърпа и оставя за 30 мин. да почине (през което време втасва). 

Цялото това упражнение сега го правя в хлебопекарната - слагам всички продукти наведнъж и включвам на програма тесто. След 90 мин. тестото е готово, втасало. 

* Тестото се разделя на 3-4-5 топки, които се изтъняват (с намаслени ръце) на питки (или се раздърпват като мекици) но така, че да бъдат тънички, само по края да останат маааалко по-дебели - като борд. 
* Сушените домати се заливат с вряла вода и оставят за 3-4 мин.  Ако имате такива - полусушени, в бурканче със зехтин е най-добре,  но моите такива свършват много бързо - единствено жълтите домати останаха, които пък не си личат много на снимката :) 
* Готовите питки се намазват с пестото,  поставят се доматите, сирената и пекат -  не ги чакам да втасват, те са тънички, слагам ги в студената фурна  и включвам фурната на 200* - за около 20мин. са готови, изпечени и пухкави.
И тъй като едни от децата ги предпочитат тънички и с хрупкава коричка  - за тях ги слагам в загрятата на 200 *  - изпичат се за около  10 мин. 









17 коментара:

  1. Честито Рождество на теб и семейството,Пепи !
    Здраве,благополучие и много светлина в душите,мислите и сърцата ви да има!
    Страхотни пърленки си приготвила,особено щом са с букет сирена и песто,знаеш,че тача много!
    Сърдечни поздрави,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа, Пепи! Бъдете здрави, щастливи, благословени и нека на трапезата ви винаги да има такива вкусотии! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох обожавам пърленки всякакви ... ще изпробвам рецептата със сигурност :)
    Честита Коледа Пепи и светли и усмихнати празници! Здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа, Пепи!
    Здраве, късмет и благодаенствие!

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп, и тук да честитя празниците!
    Яко си запразнувала явно:))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Рождество Христово !
    Мир, благоденствие, здраве и добротворство във всеки дом.Чудесни са пърленките.
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
  7. благодаря ви сърдечно, мили дами за поздравите, защото знам, че са истински :)
    Честита да е Коледата и на вас, здрави и благословени да са ви семействата и много, много повече поводи за усмивки да имате през следващата година!
    Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  8. За много години,Пепи!
    Здраве и берекет!И все такива вкусни трапези...
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария :)
      Честита, здрава и щастлива да е и твоята 2016-та година!

      Изтриване
  9. Как съхранявате тестото в хладилника?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сев, ти до кога ще ми говориш на "Вие" :)
      Намаслявам торбичка, слагам вътре и завързвам. Оставям му място да се надува, защото дори там то продължава да втасва и ако трябва 1-2 пъти го размачквам с ръка през плика - да не го спука.

      Изтриване
    2. Мииии... обърквам се как да говоря 😀 супер, отдавна си търся такова тесто, защото много обичам тестени неща, а сега, особено покрай бебето не винаги имам силите и времето... още тази вечер ще го пробвам.

      Изтриване
    3. Сев, това тесто ми е универсално за пици, кифлички със различни плънки, които остават дълго време меки и мързеливо, защото не се утрепваш от месене. Пробвай го и за други неща :)

      Изтриване
    4. Докладвам! Направих две теста - с безглутеново брашно, и с нормално. Безглутеновото веднага след приготвянето стана много хубаво, нормалното не беше зле. На следващият ден, обаче, нормалното се наду като мекица и стана адски вкусно. Безглутеновото... мииии... :D Нека кажем, че осигурих чипса за бирата :D :D :D

      Изтриване
    5. Хахах, че то и за бирата си трябва нещо за хрупане :) Да ти кажа напоследък забелязвам, че тестото става и с по-малко мая. И колкото по-бавно и по-дълго втасва, толкова по-вкусно става.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...