26 януари 2015 г.

Фритата. Или голям, дебел, пухкав, печен омлет :)


      Според някои хора фритата е  дебел, пухкав омлет, а според други фритата   (Frittata) е отделен вид (италианско) ястие на яйчна основа.   
      Може би последните са прави, защото омлета (класическия) се поднася прегънат на две, а фритата се оставя цяла, като  се реже на триъгълници, или ленти и може на нахрани едно семейство smile1  А може би едното е от френската, другото - от италианската кухня smile1 Както и да е  - това е вкусен  голям, пухкав омлет, който търпи всякакви импровизации с налични продукти - както сирена, месо, така и зеленчуци и се приготвя много бързо. До скоро у нас го хапвахме само със сирене но младите ни човеци харесват зеленчуци в омлет, а от тази зима и броколите навлязоха в кухнята ми smile1 и така вече си готвим няколко пъти. 


Фритата със зеленчуци

Продукти за 4-5 порции , тиган с d ~ 26см:
6 яйца
~150 мл готварска сметана
3ч.ч.  зеленчуци - нарязани на кубчета моркови и чушки, грах, розички броколи, сладка царевица
1 глава лук
~ 250 г топено сирене, кашкавал, краве сирене
2 с.л. масло и 1 с.л. олио
сол  и черен пипер

Приготвяне: 
* Зеленчуците се поставят във вряща подсолена (съвсем малко) вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се.
* Лукът се нарязва на тънки ленти и запържва в мазнината за 2-3 мин.
* Прибавят се отцедените зеленчуци и отново   запържват за 1-2 мин.
* Прибавя се нарязаното/натрошено сирене.
* Заливат се с разбитите с вилица яйца и сметана ( с щипка сол и черен пипер).
* Намаля се степента на котлона на средна и се оставя да се готвят, докато стегнат отдолу, почти до средата на дебелината му.

И тук няколкото вида  продължение на готвенето, което правя:

* Прехвърлям тигана в загрята фурна и изпичам там за 7-8 мин. Това, ако тигана ми е без дръжка :) имах и такъв до скоро, или е с метална дръжка. 
* Ако тигана не е с метална дръжка, която не издържа на топлината на фурната, затварям тигана с капак и задушавам, докато се стегнат яйцата.
Но най-често продължавам така:
Вземам плоска чиния с   диаметър, малко по-голям от тигана,  в който правя омлета. 
Поставям  я отгоре  и с рязко движение обръщам -   омлета се прехвърля от тигана в чинията.
С кухненска хартия избърсвам  тигана, за да се почисти, ако има разни залепнали нещица по него.

След това с приплъзване връщам омлета обратно в тигана.
Така се запича/запържва и от другата страна. 


Отново прехвърлям в голямата  чиния готовия омлет и нарязвам. 

Тук сега може да се гарнира с още зеленчуци, но лично аз го харесвам гарниран с още сирене :) 



Туй-то за омлети и фритати. От следващата публикация се връщаме обратно към основната тема на блога :pioneer:

19 януари 2015 г.

Салата от пиле с авокадо



      Мдаааа,  оказва се, че  почти всекидневно  на нашата маса. имаме  авокадоТози плод (който ядем като зеленчук  основно на  пастети и като добавка в салати, а е с вкус на ядки) доста ми се опъна преди години, но в крайна сметка след като му дадох последен шанс с един дип със сирене и авокадо и  взе, че ми хареса.  Трайно. Авджи Стоев го яде заради многото му полезности, младите  Стоеви харесаха заради салцата към пилешките фахити и сега Н.С. го яде на всяка салата. Но вчера  и другото ни девойче много приятно ме изненада, като хареса тази салата с пилешко месо  и авокадо. Категорично заяви поне 2 пъти. 



      Съвсем самостоялно ;D открих, че  при нас се продават поне 3-4  сорта  от този плод, наричан още "алигаторова круша".  А на нас ни харесват всички,  освен лилавия, по възможност с големина от 240 до 300 г :blush2: 
      И тъй като до тук публикацията става по-дълга (заради снимките е  :))) от приготвянето на салата, ето "рецептата", която търпи разни импровизации. Но аз смятам да я следвам, щом девойките и авджи Стоев  я харесаха точно така.  Ще прослушаме и младши, когато се прибере. 


Продукти: 
1 авокадо  (меко, но не прекалено и здраво***)
~ 300 г. сварено/ печено пилешко месо 
~ 50 г. синьо сирене 
1 лъжица нарязан копър 
2-3 скилидки чесън 
сок от половин лимон/лайм 
1/2 ч.ч. сварена сладка царевица 
~ 100 г. майонеза и 2 с.л. цедено мляко (може и само майонеза, но авокадото е достатъчно мазен плод ) 
сол на вкус 


Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на кубчета; 
* Сиренето се натрошава съвсем ситно; 
* Скилидките чесън се пасират, счукват, или наситняват;
* Авокадото се разполовява на две и му се  изважда костилката. Ако ще се пълни в кората - тя се запазва, ако ли не - може да си го обелите както ви харесва. 

* Внимателно се изважда месестата част и нарязва.  (може да се ползва малка лъжичка, аз имам специална за топчета от плодове и зеленчуци). 
* Всичко се поставя в купа, прибавя се и лимоновия сок, сол на вкус  и обърква много внимателно, за да не стане авокадото на пюре. 

* Може да се сервира в останалите кори от авокадото, може и в листа от айсберг или друга салата,  или както там ви харесва :)  Но салатата е вкусна студена, затова  може да я приберете в хладилник преди да поднесете, или продуктите, с които правите да са ви студени. 



*** Авокадото трябва да е меко на пипане, за да се яде, но здраво. Иначе хрупа :)  Понякога в магазина попадам на разни, които са толкова  опипвани, че имат петна от натиск по тях. Затова предпочитам да си избера твърди и здрави, а в къщи на стайна температура  при ябълките - то си омеква. Е, пак го опипвам да видя дали е готово :) но не го стискам.  


16 януари 2015 г.

Кюфтета с месо от наденица, гъби и тиквени семки

Някой да не обича кюфтета?  smile1 Поне у нас няма такива хора. Основните кюфтета, които най-много тачим са тези на скара, пържените кюфтета, но харесваме и  разнообразието от кюфтета с прошуто (снощи много се харесаха на едното ни девойче, което не беше ги опитвало), болярски кюфтета, зрази (пълнени кюфтета всякакви), или пък панирани като шницели  И пак у нас :) всички имаме едни спомени от приготвянето и пълненето на суджуци и луканки, когато задължително пробваме  дали е вкусна каймата за тях в прясно изпечени кюфтета. А в един по-късен етап, когато при манипулацията  мерданене smile1 на въпросните суджуци спукаме някой,  внимателно измъкваме топче кайма и печем, намазана на филия. Принцеси, или странджанки, така да се каже.   
Сигурна съм, че тези дегустации съвсем не са били само у нас :)  И тъкмо си мислех, че тази година нямаме спукан суджук, когато се оказа, че свършили тънките ни черва  любимите ни  чирпански наденички. и половината кайма за пълненето остана.
Е, тогава се сетих, че великия и най-любим кулинарен идол Жак Пепен показваше рецепта за кюфтета от наденички, която се оказа в книгата му. 
 Така стигнах до тези кюфтета от наденица с гъби и тиквени семки и възнамерявам скоро да ги направя пак. Кюфтета като кюфтета, но от каймата за суджуци или наденици  те са по-пикантни и ароматни :), а представете си ги и обогатени с аромата на печени тиквени семки.  Непременно ги опитайте - продават се сурови суджуци за сушене, а ако искате да знаете от какво месо е направена - купете си го, смелете, подправете и омесете - или както горните суджуци, или както каймата за чирпански наденички.  Рецептата почти изцяло съм спазила, но коя съм аз, за да не се доверя на вкуса на великия Пепен
:smile1::smile1:


Продукти: 
~600 г месо от наденица (люта или не -по желание; или овкусено смляно месо като за наденици
3 с.л. белени тиквени семки 
~ 250 г. гъби (печурка)
средата на 3 филии бял хляб 
3-4 скилидки чесън 
1/2 връзка магданоз 
шепичка нарязани зелени пера на пресен лук 
1 с.л. едросмлян червен пипер (лют или сладък - по желание) 
щипка-две сол 

2-3 с.л. олио/зехтин  за пържене 

За гарниране - полента (по желание):
1/2 ч.ч. царевичен грис (на опаковките на пакетите  пише "качамак") 
1 ч.ч. бульон (пилешки) 
1 ч.ч. прясно мляко 
сол  и 2 лъжици масло 


Приготвяне: 
* Филиите хляб се нарязват на ситни кубчета (0.5 см) 
* Гъбите се нарязват на тънки филии/ивички.
* Тиквените семки се запичат на сух тиган за кратко, колкото да замиришат на печено :) 
* Нарязват се ситно чесъна и скилидките магданоз. 
* Всичко се поставя в голяма купа  и омесва добре. 
* С мокри ръце се оформят кюфтета (сравнително големи, трябваше да е 1 в порция, но времето ми не позволяваше да пържа по 1 кюфте в тигана. Важно е да не са малки, а големи, за да останат сочни :)) )
* Пържат се до зачервяване от двете страни;  в сгорещена мазнина в тиган,  който се захлупва с капак, за да могат да се задушават, докато се пържат  - по около 3 минути от всяка страна.  
* Сервират се с гарнитура по желание, но моето беше да направя полента, както е по рецептата :) 

Приготвяне на полентата:

И не е качамак  :) да напомня пак. Хората, които познават  истинския качамак,  знаят разликата. Затова този готов продукт за мен е полента :)

 * Млякото и бульона се кипват, прибавя се солта и изсипва царевичния грис. 
* Бърка се енергично,  на слаб котлон, докато се сгъсти и поеме течността - около 4-5 мин.
* Прибавя се маслото, обърква, докато се разтопи в сместа.  
* Разпределя се в 4 чинии, а когато се охлади върху нея се поставят готовите изпържени кюфтета. 


4 януари 2015 г.

Огретен от картофи с броколи


      Наскоро една приятелка (Ели Драгомирова) ме  нарече броколифилка :girl_haha:  ама каква дума измисли само за случая.   Всеки има право да собствен вкус, дори да е лош :) казва една поговорка, но е истина, че вкусът се култивира - както авокадото неколкократно бях отписала, така сега почти всяка вечер прибавям от него в салатата, или правя на пастет от авокадо със сирене
      Истина е, че този зеленчук го бях отписала, заради лошата миризма, която се разнася, докато се вари. Но няколко пъти стиснах носа заради младите човеци, да им направя задушени зеленчуци,  после не само, че направих  за гарнитура сотираните броколи по Роси, ами ги и опитах. Е, не беше зле. С масло, кашкавал, чесън.. ядват се :) После и фритата правих със зеленчуци, но за нея - друг път, да не прекалявам в първите дни на новата година само безмесни храни да показвам.  Не стои много добре този огретен на снимка, но пък в това лошо време, със сапунерка - толкова :) Важното е, че за вкуса гарантирам. И да, дори месоядният авджи Стоев поиска парченце за обяд да му оставя. 



Продукти: 
~ 1 кг картофи 
1 глава ~ 0,5 кг броколи 
3 моркова 
~ 200 г грах  
сол 

~ 200 г сирене  (краве ) 
~ 150 г топено сирене 
3 яйца 
250 мл готварска течна сметана 
1/2 пак масло (60г) 
черен пипер 

~ 200 г кашкавал 

Приготвяне: 
* Картофите се обелват и сваряват цели в подсолена вода.  Отцеждат се и нарязват на едри кубчета. 
* Главата броколи се почиства и разделя на розички. 
* Заедно с морковите и граха се пускат във вряща подсолена вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се. 
* Тавата, в която ще се пече огретена се намазва  обилно с маслото. 
* Поставят се нарязаните картофи, върху тях зеленчуците и натрошеното/начупено сирене.  Поръсва се с черния пипер. 
* Яйцата се разбиват със сметаната и сипват върху зеленчуците; кашкавала се настъргва отгоре. 
* Пече се във фурната до зачервяване - в загрята фурна на 200* за около 15 мин, а поставена тавата в студена фурна - отнема около 35 мин., докато се зачерви така апетитно :) 

ПП: Долната снимка е с картофи, червен картоф, броколи, чери домати отгоре под кашкавала и тук там наденица. 





2 януари 2015 г.

Честита Нова година!





Честита да е Новата 2015 година! 

Да е добра и успешна; да е здрава, спорна и щастлива!

Да бъде мирна и изпълнена с много сбъднати мечти и безброй поводи за радост и усмивки! 

И нека хората, които обичаме, са винаги до нас! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...