31 март 2015 г.

Печени / гриловани зеленчуци


      Две предложения :)
      Едното - салата с не съвсем сезонни зеленчуци:wink1:, но през последните години домати, патладжани, краставици, чушки и сие се намират целогодишно на пазара. Признавам си, че през цялата зима често пренебрегваме туршиите за сметка на домати и краставици. Гриловани зеленчуци у нас обикновено хапваме като гарнитура и не е нещо ново, но този път е в съчетание с печено сирене Халуми, парченца фета и риган - вкусна, питателна салата, на която и трябваше и филийка препечен хляб.  В неделя Лидъл и техния мениджър Свежест ме  изненадаха приятно  с кошница зеленчуци и плодове и задачка да приготвя с тях веге ястие, салата, или смути. 





Вегетарианско ястие :) през лятото, обещавам. 
Смути - у нас пие обикновено само Жул
Но пък заложих на салати със зеленчуците, тъй като всяка салата носи на сирене :) а сиренето у нас известно е - е на почит. 

Второто предложение - печени моркови с цитрусови корички просто са наслада за небцето :nyam::nyam: 



Салата от гриловани зеленчуци с печено сирене Халуми  

Продуктите са за 4-5 салати :)  а с препечена филия хляб направо са си 3 порции лека вечеря . 

3 средни домата 
1 голям патладжан 
3  средни глави  лилав или бял (воден, салатен) лук 
2 голяма зелена чушка
1 голяма червена чушка 
няколко люти чушлета
1 средна тиквичка 
1 опаковка сирене Халуми 

2- 3 лъжици зехтин, сол, щипка-две риган или мащерка  

и още: 
сирене Фета от мляко :) (или друго ваше любимо, но едно такова сега харесваме у нас ) 
шепа маслини без костилки (нарязани на едро) 

за дресинга: 
1 ч.л. мед
1 к.л. сол 
3 с.л. балсамов оцет 
3 с.л. зехтин 
3 ск. чесън
риган  - сух и пресен 



Приготвяне:
* Зеленчуците се нарязват на ленти, шайби, кръгчета, или резени  :) подходящи за печене според скарата, или грил-тигана, на който ще се пекат. 
* Патладжанът се посолява и оставя да се отцеди отделно за около 30-40 мин. (тези вносните сега са с ниско съдържание на соланин и почти нищо не излиза). 
* Всички зеленчуци се посоляват, поставят в купа, поръсват с подправките  и заливат със зехтина. Разбъркват се добре и оставят така за 10-15 мин. 
* Скарата (грил тигана) се намазва с мазнина и зеленчуците изпичат от двете страни - на доматите им трябва по минутка.  
* Сиренето Халуми се нарязва на  плочки, дебели по ок 1см. и изпича също от двете страни. 
* Накрая се изпичат и патладжанените резени  - отцедени от водата, подсушени и намазани с малко зехтин. 
* Всички зеленчуци се подреждат в чиния за салата, както се изваждат :) без особено старание за подреждане. 
* Прибавя се нарязаното на кубчета сирене и маслините. 
* Скилидките чесън се смачкват и заедно с балсамовия оцет, меда,  зехтина и подправките поставят в бурканче с винтова капачка и  разтръсква добре. Дресингът за салатата е готов :) 
* Заливат се с него топлите изпечени зеленчуци, покрива се с чиния, или фолио  и оставя така за 30-40 мин. да поеме ароматите :) на дресинга. 



Печени моркови с цитрусови корички 

Тези печени моркови са точно казано - наслада за небцето. Дж. Оливър отдавна ги показва от екрана, но някак си рядко купувам моркови с опашки :)  А в редките случаи, когато купя с дръжки, или когато си извадя от село, забравям, че съм имала намерение да ги правя. Не, че ням ада се получат и ако нямат зелени стръкове, но така :) за цвят, изглеждат по-добре :) пък и е по-лесно за хапване ,като хванеш дръжчицата. 


Продукти:
8-10 моркова
ситно настъргани корите на 1 малък портокал и 1 лимон
сол  на вкус
черен пипер
риган
2-3с.л. зехтин 

от мен :) 
1-2 с.л. зехтин и 1 лъжица мед. 


Приготвяне:
* Морковите се почистват и разполовяват по дължина - зелените стръкове се разделят на двете половини на моркова.  
* Подреждат се на фолио, или хартия за печене в  тавичка, намазват се с мазнината  и поръсват с  подправките.
* Пекат се 15-20 мин., на 200* на средна скара на фурната. 
* Изважда се тавата и морковите намазват с разбитите мед и зехтин. 
* Връщат се във фурната и пекат още 7-8 мин. 




26 март 2015 г.

Шоколадови трюфели


      Най-кратката, най-вкусна и най-шоколадова рецепта в блога :smile1:.
Тези тук са с черен шоколад, но по същия начин правя и с млечен шоколад. Само шоколад, сметана и есенция. Никакви други добавки в сместа.  


     Шоколадовите трюфели ги открихме преди години, когато открих и Трюфел-тортата на Юлка - подсладила много семейни тържества, а тук при Марианка може да видите разнообразие от трюфели - с лешници, с ядки, с бисквитки....  никога няма да достигна нейните съвършени бонбони :) но пък другата част от фамилията не са  виждали нейните изваяни, затова се радват и на моите :wink1: 



Продукти: 
200 г. черен шоколад
100 мл. течна сметана (готварска, за по-горчиво; ако правя с млечен шоколад-сладкарска) 
 1 с.л. ликьор, ром или есенция 

какао за овалване (ползвам едно холандско, с обикновено не си струва да се правят трюфели)  


Приготвяне: * Шоколадът и сметаната се загряват на водна баня до разтапяне на шоколада***. 
* Прибавя се есенцията/ коняк, ром.... и сместа трябва да е объркана добре, до хомогенизиране. * Купата се отмества от котлона, охлажда за кратко и прибира в хладилник за няколко часа, докато се стегне напълно. * Взема от сместа с лъжичка, овалва се топче между дланите и веднага се овалва в какаото. * Готовите трюфели се прибират в хладилника да се стегнат.

- Когато ги правя в шоколад ги прибирам в камерата за  час и тогава  потапям в разтопения шоколад,  забождам топчето трюфел на клечка за зъби, която пък забождам на парче стиропор  и оставям така да засъхне - пак по съвет на Мими. 




И ще споделя едни кошнички, които правя с крем за разни поводи, а тези дни си поиграх с едни бонбони - кошничката е от черен шоколад, черния пълнеж е ганаш с черен шоколад; белия - ганаш с бял шоколад и ядка лешник, а розовите - ганаш с бял шоколад и боровинки вътре (от сладко). Подробно написано и с картинки може да видите как се правят тук, при Мими естествено :smile1: 
Марианка, огромно благодаря пак и отново! :air_kiss::air_kiss:


24 март 2015 г.

Пълнен батат със сиренА :)


      Преди 3-4 години открихме бататите (сладките картофи) у нас покрай готвенето :smile1:   на глигани , а после и печен заедно с други кореноплодни 
      Много ги харесваме и печени на фурна - нарязани на пръчици, овкусени със зехтин, сол и подправки  - следващия път като правя ще ги документирам :)  
      Но нямаше как да пропусна да не опитам и  тази рецепта на Йоли, която предложи наскоро - пълнени с крема сирене.  Тъй като ползвам фурната с голямата и тава обикновено, все  не оставаше място да бутна няколко картофа с фолиото да се изпекат, а за 3-4 картофа - честно, не бих включила фурна. Сега, докато пиша, се сещам, че съм пекла картофи и в микровълновата фурна, но съвсем не се сетих за нея пък. По тази причина забавих дегустацията им у нас :) Ето и моя вариант на пълнени сладки картофи със сирене, но следващия път ще сложа вместо, или смеся крема-сиренето с някакво по-солено и по-пикантно сирене - я овче, я плесенясало :smile1:



Продукти: 
батати (сладки картофи, както са известни - брой -  според хората :) 
сол,    зехтин/олио
крема сирене
моцарела 
копър 
риган 

 Приготвяне:


* Бататите се измиват много добре - с абразивна част на гъба, или с четка.
* Всеки се поръсва със сол,  завива поотделно във фолио и пече около 20 мин.  в предварително загрята фурна на 200* - до омекване (за мв-то ще допълня,когато пробвам) * 

* Изваждат се и оставят напълно да изстинат. 
* Развиват се от фолиото и оставят прехвърлят  в малка тавичка.
* Срязват се с остър нож по дължината, разтварят с ръка, за да поемат плънката и пълнят със сиренето - посолено на вкус и подправено с копъра. 

* Отгоре се поставя парче моцарела (или кашкавал), стръкче риган (може и мащерка, но аз си имам саксия с риган-любимец :)
* Поръсват се с малко зехтин и пекат в предварително загрята -200*-  фурна, докато се зачерви сиренето отгоре. 

23 март 2015 г.

Млечна салата с броколи


      Поредно предложение с броколи :)  Обещавам до новата реколта само още едно, което съм си харесала и чака ред да го направя :)
     Тъй като млечния сос на  предната салата с броколи много се хареса, този път - броколите, пасирани,  смесени с мляко и крема сирене.  Ние си го нарекохме млечна салата, но може да се нарече дип, пастет, крем.... както и да е, важното е, че дори авджи Стоев я харесва :) 



Продукти: 
1 голяма глава броколи (ок 600г) 
1 кг цедено мляко 
250 г. крема сирене
4-5 с.л. зехтин
връзка копър 
сока на половин лимон
2 скилидки чесън 
сол 


Приготвяне: 
* Главата броколи се накъсва не едри розички, стъблото се нарязва на едри парчета. 
* Поставят се първо парчетата от стъблото във вряща, подсолена вода и варят около 5-6 мин.; прибавят се и розичките и заедно се варят още 5-6 мин. 
* Прехвърлят се в купа със студена вода за 1-2 мин, след което се оставят около 30 мин. да се отцедят добре - аз ги наредих на кухненска хартия, но  ги и попритиснах с ръка, за да им излезе водата. 
* Млякото и крема сиренето се разбъркват заедно със зехтина, сока от лимона, нарязания ситно копър и пасираната скилидка чесън. 
* В купа за пасиране се изваждат 4-5 лъжици от млечната смес, поставят отцедените броколи вътре и пасира - не до хомогенна смес, оставих ги на дребни парченца, за да се усещат. Това е въпрос на вкус :) 
* Прибира се в хладилник за час да се охлади добре салатата. 


Ние я хапвахме така на салата, с маслини и домати, но ако си я направите, може да си намажете на препечени филийки :) дегустацията показва, че и така е много вкусна. 



21 март 2015 г.

Ризото с черен ориз, риба и морски дарове


     Тези черни зрънца,  наречени "императорски ориз"  в   древен Китай са се  считали  за най-добрия ориз и е бил предназначен за императора. Не е бил разрешен за простолюдието. По тази причина освен императорски ориз е популярен и като забранен ориз (forbidden rice). Има  много приятен на вкус на ядки и не става толкова мек, след като се сготви ,както познатия ни бял ориз.
     Преди Нова година  девойчето Ж. решила, че трябва да опитаме и го донесе.....  и когато преди месец сготвих първата партида, точно тя не пожела да го опита :) за разлика от другите деца и мен, които го уважихме и като основно с риба и разни рибни продукти, и като гарнитура на едни пилешки хапки. Първия път го варих според указанието на пакета, но за описаните 25 мин. зрънцата си хрупаха много добре, та му отделих час и половина и така ни хареса. Споделих  с едни мили дами, че за това време глиган щях да сваря и те ме посъветваха да го накисна предварително(тъй като наподобява жито и кафяв ориз). Така го и правих  следващите няколко пъти, докато приключих с пакета и  наистина за 20-25 мин. е готов - е, не е мек като белия ориз, както писах, но е с приятно плътни зрънца за ядене, с аромат на ядки.  Така и предлагам рецептата,  а гарнитурата от водни обитатели  може да се направи само със задушена риба, или с пилешко месо. Доказано вкусно :)




Продукти (за 3 порции): 
~150 г черен ориз 
1 малка глава лук 
1-2 скилидки чесън
2 с.л. краве масло и 2 с.л. зехтин 
~ 60 мл бяло вино 
черен пипер 
~ 600 мл пилешки бульон (вода в краен случай) 

~60-70 г пармезан 

парче 200 г сьомга; 200г  филе бяла риба (охладени и двете, не замразени),  1 туба калмар,  няколко скариди и шепа миди  - приготвени по тази рецепта с магданозено песто на тиган 

 Приготвяне: 
* Оризът се измива, поставя се в дълбока тенджерка и залива с 1 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и оставя така за час. 
* Отцежда се хубаво, прибавя маслото и зехтина, ситно нарязаните лук и скилидки чесън. и запържва, докато се изпари водата и ориза започне да пука. 
* Прибавя се виното, съдът отново се затваря с капак и намалява степента на котлона. 
* За около 10- мин.  виното се изпарява и тогава се прибавя бульона. 
* Вари се 30-40 мин. - не може да се каже, че ориза поема течността, защото половината част от нея се изпарява, така че, не очаквайте ориза да набъбне. Зрънцата са си твърди, но не хрупат. 
* Поръсва се с черния пипер, разбърква, изключва се котлона, но тенджерата се оставя още 10 мин. на него и похлупена. 
* Поръсва се с настъргания пармезан, разбърква и разпределя в чиниите.


А през това време "гарнитурата" от риба, или пиле трябва да сте си я сготвили 
smile1 
 

ПП: Сол няма. По принцип моите бульони са нормално солени, и тъй като течността извира, а на края добавих и пармезан, течността  съобразих по солта и сложих  малко бульон и повече вода.

19 март 2015 г.

Салата от броколи с млечен сос


       Мдаааа, точно както при авокадото у нас - любов от трети опит, с този зеленчук  - броколи - положението е съвсем същото. Както Ели предрече,  ще се окаже, че съм била броколофил под прикритие цял живот. И това, дето от три месеца готвя често броколи е нищо :girl_haha: в момента съм посяла разсад на три  места, поне три сорта и опитното ми зеленчуково поле е готово... само да ми стане разсада.  А в понеделник, в един друг град, като видях в зеленчуковия магазин броколи със съвсем малки стъбла (не както тук стъблото да тежи колкото главата зеле), просто си напълних една торба  и си го поносих до тук. 


      Това е една салата, която се приготвя точно за 15 мин. След като я опитах обаче, съм твърдо убедена, че в следващите дни ще ядем у нас и млечна салата с броколи. Гарантирано ще носи и на някакво сирене.  И гарантирано, че човек може да се наяде с нея - толкова е вкусна и да се затопи парче хляб в соса :) (или може би дресинг, както е по-подходящо да се каже, щом е заливка за салата.) 
      Салатата видях в предаване на Ути Бъчваров, където той подправи с мента и джоджен. Тези подправки не са ми от най-любимите, още по-малко за млечен сос, затова съм сложила копър и черен пипер :)  т.е. както ми  харесва.  Лично на мен зехтина, полят отгоре ми идва в повече, но авджи Стоев без друго обилно си полива салатите, затова съм убедена, че на него ще му хареса така. 


Салата с броколи и млечен сос 

Продукти (2 чинии): 
1 глава ~ 500г броколи 
1 кофичка студено гъсто кисело мляко  (4,5 % ползвах) 
3 с.л. майонеза 
2 ск. чесън 
половин връзка копър
сол и  черен пипер 
зехтин 
сока на 1 лимон 


Приготвяне: 
* Броколите се накъсват на розички. 
* Стъблото се обелва, нарязва на едри парчета и заедно с дръжките се поставят във вряща подсолена вода  :girl_haha: рядко се изхвърля нещо при мен, нали?) 
* След като поврат около 10 мин. към тях се прибавят   розичките и заедно се варят още около 5-6 мин. 
* Отцеждат се в гевгир и веднага поставят (за около 2-3 мин.) в купа със студена вода, за да си запазят свежия зелен цвят. 
* Разделят се розичките от дръжките. 
* Розичките се поставят в купа и заливат с по  2-3 лъж. зехти. и сок от лимона. Посоляват се. 
* Дръжките/стъблата ( добре отцедени, ако трябва се поставят между няколко пласта кухненска хартия и притискат, дда излиза водата им) се поставят в дълбока купа за пасиране; прибавя се половината от млякото, отново  2-3 лъжици зехтин и  1 лимонов сок и сместа се  пасира, докато парченцата броколи се смелят фино.
* Към млечната смес се прибавя  майонезата, останалото кисело мляко,пасираната скилидка чесън, подправките и посолява на вкус.  

* Розичките броколи се разпределят в две чинии и заливат с млечния сос.
* Отгоре се залива с още 1-2 лъжици зехтин :) който разбира се стече около соса ииии 
;D не, в бялата  чиния не е моята салата.  




ПП: Благодаря на Ути Бъчваров, че отговори на въпроса ми за салатата, тъй като Мише цъкаше разни канала и имах чувството, че съм пропуснала още нещо.
Пилешко филе. Сварено и накъсано на ситно в салатата, както и настъргана лимонова кора.
Следващия път и двете ще вложа, сигурна  съм, че ще се харесат. 

   

13 март 2015 г.

Печен боб с наденица


      Един много любим боб на младите хора и на мен от тази зима. И правен оказва се доста често.
Е, може и постен вариант, но аромата на пушената наденица  ни харесва :) 

      Бобът на фурна, който помня от баба беше  боб с ориз  плакия - тя слагаше ориз, който да поеме много течност. Преди около две години, след като опитахме едни консерви с печен боб,  с девойчето Жул открихме,  сладкия доматен сос вътре ни допада и започнах да слагам в частта за нас двете  по малко о кетчуп - вкуса му става леко сладникав и пикантен от  него и :smile1: големите деца също го харесаха. Остава само един Мише, който сигурно също яде от него, но  обикновено оставям по 1-2 чинии за него без кетчупа. 
      А когато се запече за 20-на минути готовия боб, на човек направо му идва да чупи коматче хлюб и да се нарежда до тавата :smile1: без да чака да  се разсипва в чиния.  И тъй като напоследък няколко девойки ме питат как го правя този боб, най-добре да го споделя тук,  така ще бъде полезен "съвет" към младите ми хора - макар че Жул вече го прави, само с едно телефонно обаждане :)) 


И всъщност рецепта Mr. Green няма - готвим си боба по нормалния начин - ето тук съм изписала доста и различните  начини, по които се готви боба у нас. Основно като боб яхния - по-гъстичък го оставям.  В момента, в който бобът е сварен, посолен и подправен с джоджена  му прибавям 1 ч.ч. кетчуп , разбърквам, прехвърлям в тава, слагам наденицата вътре и запичам 20-на минути.   Кетчупа е домашен, тези почивни дни се очертава да си правя нова доза.
Ако не ви харесва кетчуп, сложете доматено пюре или гъст доматен сок, с още лъжица захар и 1-2 лъжици оцет. И зрънце бахар за аромата. Но пробвайте този начин на боб  на фурна 
:smile1:

8 март 2015 г.

800, 8 март и Бисквитена торта с млечно-маслен крем




По втора точка :

Честит 8 март ,мили дами!


Бъдете много здрави, обичани, щастливи, желани, успяващи и удовлетворени!
Радвайте се на малките неща и на всеки миг  с любимите хора! 

И нека не само днес, а всеки ден да е специален  за вас! 


      Някои хора свързват 8 март със соца,  затова днес символично предлагам една обикновена бисквитена тортичка (която в този случай дори не е само от бисквити), но пък крема в нея е онзи стар, тоталитарен :smile1:  млечно-маслен крем за еклери и торти, който се правеше от голяма част от българските жени. 
      И тъй като на мен винаги някакви неща ми остават  :smile1: както тук се вижда в бисквитената торта са вложени и изостанали кроасани, които чудесно се напояват наред с бисквитите от крема. Всъщност може да сложите останали парчета от кекс, вафли, бисквити, сладки.... Бисквитената торта става интересна  всяко парче - с изненада. 


Трета точка :smile1:  Бисквитена торта с млечно-маслен крем  

Продукти за тава с размери ~35/20 см. 

обикновени бисквити ( Житен дар с масло предпочитам) около 300-350 г. (малките пакети са по 130г, големите мисля са по 250г) 

За крема:

4-5 яйца (най-добър според мен е с 8-10 жълтъка, но после търся приложение на белтъците :))
8-9 с л захар
500 + 100 мл прясно мляко
и още 200 мл прясно мляко с 2-3 лъжици ром (или есенция) 
4 с.л. брашно (или 4 с.л. царевично нишесте, ако се притеснявате да не ви мирише брашното на сурово) 

250г масло
150 г пудра захар

Приготвяне:
* Яйцата и захарта се разбиват в тенджера (с дебело дъно) на слаб  котлон до леко сгъстяване на сместа (с голям, здрав тел за разбиване на яйца. Няма нужда от миксер) .
* Прибавя се 500-те мл топло прясно мляко на тънка струя;  с постоянно бъркане и  пак на котлона.
* Брашното се размива с останалите 100 мл прясно мляко и също прибавя на тънка струя в яйчената смес, при непрекъснато бъркане,  докато се сгъсти - тук вече котлона се увеличава, но да не бъде на повече от 1/2 от мощността му.
* Когато се сгъсти (отнема около10-15 мин) се отмества от котлона и се оставя да изстине, като се разбърква през 1-2 мин., за да не хване коричка. Тук прилагам една хитринка :)  - намокрям  парче свежо фолио ( или торбичка) и  поставям плътно на крема - това не позволява да хване  коричка, но съответно изстива много по-бавно.
* През това време си приготвяме масления крем: 
* Мекото масло се разбива с пудрата захар - с миксер :) до получаването на пухкав крем. Около 10 минути. 
* От изстиналия млечен крем се прибавя по лъжица към масления и :exclaim: миксера се заменя с дървена лъжица, или силиконова шпатула и бърка в  една и съща посока,  докато се смесят двата крема. 

Сглобяване  на тортата: 
* На дъното на тавата се разстила на тънък пласт 2-3 лъжици от крема. 
* В останалото 200 мл прясно мляко се прибавя ромът/есенцията, бисквитите се потапят и редят върху крема.
* Отново следва  пласт крем, отново бисквити..... и така докато свършат бисквитите, или крема :) но отгоре задължително трябва да е крем.  

* Поръсва се с настърган шоколад, или смлени ядки, а може да се украси и със свежи плодове.
* Тавата се прибира  в хладилник  за поне 7-8 часа, преди да се нареже и извади парче за дегустация :) 



     И по точка първа :) 
      Празникът е в онова, което го отличава от делника...... А днес при мен е двоен, тъй като имам още един -  малък, на блога :smile1:
    Това е  осемстотната публикация. Както и на 700-тната, почерпката в канибалския блог  :smile1:  отново не е месна. Но поне  вчера публикацията беше месна, а днес е сладка. 
     Рецептите със сигурност са повече от 800, защото в някои публикации има и по две и с гордост мога да кажа, че всички са минали през моите ръце - от продуктите,  през снимките с трудно-доловим фокус някъде :blush2:, до натискането на бутончето "Публикуване". Лично изпробвани, дегустирани върху любимците ми и одобрени. Защото има и такива, които не съм повторила :) и няма да ги споделя тук. Както и други, които съм правила, правя пак и отново сега, но до снимка не стигат.
      Всеки път, когато трябва да изпиша благодарност тук, няма как да не изразя своята благодарност на:
- ударната  групичка от форума на Гответе с мен - Юлка, Нат, Мариани и Танитас които направих първите стъпки в "кулинарния интернет"  :flower:и така ми отвориха очите за още красиви и вкусни неща, които се готвят по света (тогава нямаше кулинарни предавания и телевизии, освен Ути и Ив. ЗВездев)
- на мама и баба:  че ме научиха да готвя не по задължение, а с желание (така или иначе се налага, по-добре да бъде с желание) :flower: 
- на мама свеки: че ми е отгледала  Мише, който ядеше точно  три неща: месо с картофи; месо с ориз и месо без картофи и ориз;  :flower:
- на децата ни  и техните приятели, които харесват разнообразната храна и са ми основни дегустатори и критерий :60:
     А най-много благодаря на всички познати и непознати хора, които са си приготвили  рецепта от тук за доверието, което ми оказват и вярват в добрия краен резултат . Надявам са да ви подвеждам много, много рядко. :flower:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...