29 май 2015 г.

Кисело зеле с патешко месо


      Това студено време си е точното време за едно кисело зеле :smile1: Сега оплаквания, че нямате кисело зеле не приемам :) който си прави кисело зеле, обикновено прибира във фризера, или в буркани, последните зелки. Който пък не прави - ползва готови буркани от магазина, а там винаги има.  Аз така или иначе целогодишно си готвя кисело зеле. Дори зелев сок във фризера имам в малки бутилки - за по едно готвене.
      Тук обаче предложението ми е по-скоро заради патешкото месо. Напоследък често се предлага в едни вериги магазини, но с доста неприлична цена за патешки бутчета :) Тройна на тези, които аз купувам от магазин за патешки продукти. Дори в кварталния супермаркет има патешки продукти, замразени, естествено, на много прилични цени. И често купувам от там патешки бутчета и маншони  за готвене с ориз, зеле, или с картофи и шийки за супа.  Тук точно зелето е с патешки маншони - онези малките "бутчета", които се намират до крилцата. Показвам ги, тъй като доста хора питат какво е това "маншони". Обикновено имат малко повече перушина, но тя се чисти лесно.  Имат и мазнина, както и патешките бутчета и затова за ориз и картофи  ги варя предварително - ако е много мазен бульона, охлаждам и отделям част от мазнината. За сотирани картофи е много добра добавка. Но за киселото зеле  мазнината е приемлива и ги слагам сурови.  



Продукти за 4-5 (примерно) порции :)
1 пакет патешки маншони (или бутчета) около 1кг 
кисело зеле - около 1,3- 1,5 кг 

сок от кисело зеле 0,5л. или 1 ч.л. лимонтозу 
по 1 к. л. кимион и копър (семена) 
и тук добавка от кървавица, която си купих от Велинград и прибрах във фризера за готвене. Слагам по няколко парченца от нея.  Икономично, но за аромат :))) 

ориз и червен пипер  по желание 
олио - ако няма мазнина па патешкото месо 
 

Приготвяне: 
* Зелето се нарязва и поставя в тавата за готвене.  Поръсва се с подправките и разбърква. 
* Върху него се нареждат патешките маншони/бутчета и парчета от кървавицата 
* Налива се зелевия сок, още толкова вода и тавата покрива със фолио. 
* Пече се във фурната - първо 20-30 мин. на 220*, а когато се  чуе, че зелето къкри - фурната се намалява на 160*. Така се пече около 1,30-2 часа. Развива се и запича за  10-15 мин :) за тен. 

Ако ще се прибавя ориз - тук е момента - повдига се зелето, там, където е само зеле и под него поставя по 1/2 лъжица ориз - това са  10-на местенца, под което слагаме ориза. И тук трябва да се погледне ще има ли достатъчно течност, която да стигне за набъбването на ориза. Ако няма - долива се вряла вода. Такава се разклаща внимателно, за да се разпредели ориза на дъното и връща във фурната,  да се запече за още 20-на мин, докато се сготви и ориза. 

Долу варианта е с червен пипер и ориз.  Това с тавата е само зеле, без ориз и червен пипер, но в готов вид не е стигнало до снимка. 

И сега готвене в  слоукукъра - крок-пот. 
Поставя се половината зеле в гърнето на уреда, върху него месото, а върху вмесото - останалото зеле с всички подправки. 
Включва се уреда и се готви  на І степен (ниската) за 8 часа, или на ІІ (по-високата) за 6 часа.  



19 май 2015 г.

Да му пийнем по едно: Сироп от бъз (свирчовина)


     Сокът от бъз е една от най-разхладителните напитки през лятото. Лошото е, че се прави точно в определен, твърде кратък  период, когато е цъфнал (сърчовина - онзи, дървовидния)  и докато започнат жегите през лятото той е свършил :smile1:. И с него, признавам си, до сега се е занимавал авджи Стоев, а аз се явявах само като доставчик на суровините. Този път е мой ред :smile1: направих го,  дегустирах преди малко и с удоволствие споделям неговата рецепта за сироп от бъз. Ароматен и разхлаждащ, с парченца лимон и няколко бучки лед. Сиропът издържи с месеци, ако му се прибавят няколко зърна синап в бутилката и запечата. Ще пробвам, пък може и да издържи.... до лятото. Може да се разрежда и с чиста вода, но пък удоволствието е двойно, ако си го разредим с газирана вода. 



Пропорциите за приготвяне на сиропа явно са различни - кой каквото е записал, защото ние намерихме и мои записки, които са с по-малко цветове на литър вода, но  там определено аромата ще бъде по-слаб. Пък и защо да променям рецепта, която е харесвана през годините :)  А от количеството вложена захар зависи колко ще си го разредите :)  Давам пропорциите за една доза, нищо, че аз направих три. 
Цветовете от бъз не съм ги измила, тъй като съм ги набрала от съвсем екологично чисто място - няма промишленост, няма селско стопанство, само пчелички :) и чист,  боров/горски въздух.  Но ако сте ги набрали от не такова идилично място, няма да е лошо да ги измиете внимателно със студена вода. 



40 прясно набрани цвята от бъз
3 л. вода 
2 лимона
2 пак лимонтозу (по 10г) 

захар 





* Цветовете от бъз се заливат със студена вода.
* Прибавят се лимоните, нарязани на кубчета - големи около 1 см. разтворената в малко вода лимонена киселина.  

* Оставя се   на хладно място да престои 48 часа, през които се разбърква няколко пъти (5-6 примерно) 




* Прецежда се през тензух, или два пласта марля - сместа от съцветия и парченца лимон се изстисква хубаво. 

* Измерва се чистата  течност  и се прибавя захарта - на 1л. вода - 1,5 кг захар (по рецепта беше 2кг, но ги намалихме, за да се усеща повече аромата на бъза). 
С дървена или пластмасова (!!!не метална) бъркалка/лъжица  се бърка, докато захарта се разтвори напълно. 
Сиропът (бъзовият концентрат) е вече готов. Налива се в стъклени бутилки, затварят се и се съхраняват на хладно място. 


Преди употреба концентратът се разрежда с обикновена, или газирана вода на вкус, може да се прибавят резени лимон и лед :)  и се сервира. 




18 май 2015 г.

Мързеливи чушки бюрек на фурна



      Ама много, много мързеливи :smile1:. И не само, ако не му се виси на човек около котлона да ги панира като тези класически чушки бюрек, или предпочита здравословното печене вместо пържене, но и ако си има накъсани, не много дебели изпечени чушки от края на лятото, когато се берат и по-дребни, неизхранени чушки. При мен такива винаги има и това е начина, по който ги правя на любимите на младите ни хора чушки бюрек

Необходими са: 

печени, обелени чушки  (12-16 бр. или ок. 800г) 
~ 300 г сирене 
4-5 яйца 
3-4 лъжици олио и 3 лъжици масло 
~ 100 мл прясно мляко 
сол, черен пипер 

галета, брашно 


кашкавал или моцарела по желание 


Приготвянето отнема около 10 минути  :smile1:


* Дъното на тавата се намазва обилно с размекнатото масло. 

* Половината чушки се овалват в брашното и нареждат  на дъното на тавата. 
Ако чушките са дебели се разполовяват на две, ако са по-слаби - цели. 
* Сиренето се натрошава върху чушките. 
* Две от яйцата се разбъркват и разпределят върху сместа.  
* Отгоре се нареждат останалите чушки, също оваляни в брашно.  
* Другите 2-3 яйца се разбиват с прясното мляко и олиото, мъничко сол и пипер по желание. С тази смес се заливат чушките. Поръсват се с галета - фин, тънък пласт. 
* Пекат се във фурната, на 200 * за около 30 мин - до зачервяване.
* Ако ще се покрива с настърган кашкавал, или моцарела - тук е момента, да се извади тавата, да се прибави кашкавала и да се върне да се запече. Тъй като много често тези чушки ги събирам в кутия, а печения кашкавал се втвърдява, това " вкусно упражнение"  го правя само, ако ще ги хапваме веднага. 



13 май 2015 г.

Мини омлети със сирене и зеленчуци за малки и големи


      Общо взето рецептата се изчерпа с изписването на заглавието :smile1: . И общо казано, това си е печен омлет :)но ей така, за разнообразие, направен във форма за мъфини, или еднократни алуминиеви формички за крем  карамел.  Факт е, че се приготвят бързо, разнообразят пържените яйца и яйцата на очи, а най-хубавото е, че всяко омлетче може да бъде с различен вкус. И още едно предимство - продуктите могат да се подготвят от по-рано, когато човек изведнъж се е оказал със свободно време, а  да се изпекат 20 мин. преди вечеря. Или пък рано за закуска. 


Точни продукти няма да давам,  ориентировъчно - за 12 такива мини омлетчета отидоха купа  с ок. 500 г зеленчуци, 250 г. различни сирена, 7-8 яйца  и малко колбас за 3-4 бройки. 
Зеленчуците са предварително бланширани в подсолена вода.


Продуктите са: 
моркови, чушка, царевица, грах, броколи
магданоз
яйца 
сирене - краве и овче сирене, топено сирене, моцарела
сол и черен пипер 

малко прясно мляко и брашно (на 2 яйца - 2 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. брашно) 

масло за намазване на формите 


Приготвяне

* Зеленчуците се почистват, измиват, нарязват :smile1:  на кубчета с големина по желание. 
* Бланшират се в тази  последователност - първо морковите за  5 мин.,  прибавят се  чушките, граха и царевицата - варят се още 5 мин.,  след тях - броколите и всичко се вари още 3-4 мин. Изваждат се и се отцеждат. 
* Фурната се загрява на 200*
* Яйцата се разбиват с прясното мляко, брашното, солта и пипера. 
* Гнездата на форма за мъфини се намазват с разтопено масло. 
* Поставят се от всички зеленчуци по малко, до половината на формата, парченца сиренАта, а в някои - може колбас, или магданоз :girl_haha: 
* Заливат се с разбитите яйца - половин см. под ръбчето на формата и пекат в загрятата фурна - до готовност, което при мен отне 12-15 мин. 




В омлета може да сложите зеленчуци, сирена и пикантни колбаси по свой вкус. Правих и с гъби, но те не стигнаха до снимка :) А спорен мен ще се получат добре и със спанак, вместо със зеленчуците. 

4 май 2015 г.

Шоколадова торта с карамелен крем

      Най-бързото представяне на тази торта за което се сещам е "страхотна! " :ok:   нежни и сочни шоколадови  блатове, млечно-карамелен крем и шоколадова глазура като перфектно  допълнение. За съжаление - снимка на разрез до момента няма, ако някой млад човек си е снимал парчето :smile1: да ми го изпрати. Ако ли не - тези дни за другия празник пак ще правя и тогава ще добавя разрез.  (ПП: Разрез на тази торта с шоколадовата глазура няма, има на другата, с фондана и цветята. Там крема е само карамелен - двойна доза от посочения карамелен крем) 
     Блатовете - шоколадови, сочни, тези, които правя на всичките ни торти през последните години.  До сега кремовете също ги правех шоколадови, но тъй като аз много харесвам карамелените нещица (особено  бонбони Тофифи, защото вече няма истински бонбони Лакта :) ), този път реших да направя единия крем карамелен. Обещание: Следващия път и двата ще са каремелени :)  За целта ни е нужно дулсе де лече, или сгущенка, от руските магазини Берьозка, или сладко от мляко, което е наредено при консервите със сладка в други вериги магазини. 
     Берьозка обаче бойкотирам и повече не влизам, след като изрично питах за продукт и ме увериха, че е това, което пише в брошурата. А и това, което съм купувала от тях е доста по-рядко от това, което аз направих. 
     Сладкото от мляко пък има цена, която е близо три пъти по-висока от това, което купих - кондензирано и изварих. 
      Всеки може да си направи дулсе де лече в къщи, като свари наведнъж 2-3 кутии подсладено кондензирано мляко ( аз правих с   подсладено кондензирано мляко на Pilos от Lidl. Млякото е с 9% масленост.  Дътч лейди също имат кондензирано подсладено мляко, което може да се извари и се намира в доста по-малки магазинчета. 



Приготвянето на дулсе де лече, ако не намерите готова консерва.
Затворените консерви (2-3 броя) се слагат в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да покрива консервите -поне 3-4 пръста.  Млякото се вари в продължение на  2,5 часа на умерен огън - В момента, в който заври, степента на котлона се намалява на слабо - да ври тихо.  Следи се да не изври водата, но при такова тихо кипене не извира :) Ако все пак намали - допълва се с гореща вода, за да може да продължи варенето.
След като отмине времето, консервата се оставя във водата, докато се охлади. 
Изважда се да се охлади напълно и .... на следващия ден поне се ползва. 

Последно - трябва ни гъсто сладко от мляко :) което се реже с нож, в буквалния смисъл на думата.  Малко дълго и досадно се получи обяснението, но за хора, които не са ползвали дулсе де лече ще е полезно. 


Продукти за блатовете: 
180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар (или общо 270 г. захар) 
60 г. какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр) 
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр) 
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )





Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Аз ползвам форма с диаметър 24 см., - на дъното поставям хартия за печене, а страниците или напръсквам със спрей за печене, или отново поставям хартия за печене около борда и.
Изпича се  се за около 35 мин. - проба с дървено шишче - да излиза сухо.

* Оставя се да се охлади напълно (една нощ), след това с
 много остър, широк, дълъг  и тънък нож блата се срязва на две части.


Продукти и приготвяне  за кремовете: 
Шоколадов крем: 
200 г черен шоколад ( с висок % какао, над 65)
300мл течна сладкарска сметана 

Сметаната се загрява и в нея се поставя начупения на дребно шоколад.  Може на водна баня, може и в микровълновата фурна, аз го правя в касерола с дебело дъно на ниска степен на котлона.
Бърка се, докато шоколада почти се разтопи в сметаната и се отмества от котлона.
Продължава да се бърка, докато се превърне в гладък, лъскав крем :) 

Охлажда се - в хладилника, около 30 мин. са му необходими, за да започне да се сгъстява. 




Карамелен крем:
300 мл течна, НЕподсладена сметана (готварска ползвам) 
около 600г дулсе де лече (една и половина кутии от по 397г. Може повече, или по-малко, аз започнах от една кутия и прибавях по малко, докато ми хареса на сладост) 

Карамелизираното мляко се разбърква и към него се прибавя разбитата до твърди върхове сметана - малко по малко, за да може да я поема и да не остават големи парчета от сладкото.
Охлажда се в хладилника за 30-40 мин., преди да се нанесе върху тортата. 


За шоколадовата глазура: 
200 г. черен шоколад 
100мл течна сметана 
2-3 лъжици масло 

Когато тортата е готова, сглобена, тогава се приготвя и глазурата. 
Сметаната се загрява и в нея се поставя начупения на дребно шоколад.
Бърка се, докато шоколада почти се разтопи в сметаната и се отмества от котлона.  Прибавя се маслото.
Продължава да се бърка, докато се превърне  в гладка шоколадова маса :) 





Сглобяване на тортата: 

В ринг върху подложка за торта, или форма за торта се поставя едната част от блата.
Сипва се шоколадовия крем и разнася равномерно. 

Върху него се поставя втората част от блата и притиска леко, за да се уплътни всичко по формата.
Изсипва се и карамеления крем, разнася се по блата и заглажда отгоре. 

Тортата се прибира в хладилника поне за час. 

Залива се с приготвената глазура и докато е още топла се поръсва с украсата, за да може да залепне по шоколада - в случай парченца бял шоколад, филирани бадеми, карамелизиран кокос, ягоди и няколко фигурки от фондан





ПП: Тортата с шоколадова глазура  със закопчаващата форма, тъй като и се наложи да попътува едни 200км. само извадих, за да може да се отдели от страницата и да улесня младежите и пак върнах. 
      Тортата с цветята и фондановото покритие е с блат, срязан на три. Кремът е само карамеления, двойна доза. Покрита е с фондан и цветя от фондан. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...