3 януари 2016 г.

Питка с песто


      Има ли по-подходяща публикация за началото на една година от питка ? Няма :smile1:
Много ароматна плетена питка с подправки. Бях решила да правя този шарен венец със солена плънка, но се оказа, че гъби имам само мариновани. Траекторията на мисълта ми премина и край питките с песто, край  красиво оплетените козунаци на Роси и наближаването на Великден :) и реших, че мога да пробвам едно бързо сплитане на питката, пък каквото се получи. Е, получи се, дори и да не е перфектно сплетена, получи се с интересна форма. А  това  е клипчето, заедно с още 1-2 плетеници. 



Продукти за тестото:
150мл прясно мляко 
150мл вода 
60мл зехтин/олио 
15-20 г прясна мая 
1 ч л захар , щипка сол 
Около 600 - 650 г г брашно и още 2-3 лъжици за разточване 

за намазването: 
4 с.л. магданозено песто /ако нямате пасирайте 1 голяма  връзка магданоз с 2-3 с. л. зехтин, скилидка чесън и щипка сол/ 


1 жълтък и 2 лъжици прясно мляко за намазване на питката 

Приготвяне: 

* Маята се  активира  с половината от затопленото мляко, 5-6 лъж. брашно и захарта. 
* От останалото брашно се прави кладенче, в което се изсипва шупналата смес и другите останали продукти - вода, олио, сол. 
* Омесва се меко еластично тесто, което се завива и оставя на топло да втаса, докато поне удвои обема си. 


*****Това упражнение  сега го прави хлебопекарната на програма "тесто". 
 
* Втасалото тесто се разделя на 2 топки. 
* Работния плот се набрашнява и всяка от топките се разточва на   сравнително правоъгълна кора, с дебелина 3-4мм- 
* Намазват се с пестото и се завиват на руло по дължината. Сравнително тънки се получават, не са дебели. 

* Всяко едно от тях се срязва пак по дължината на две така, че  да се открие хубаво зеления пласт с пестото.
* Следва сплитане по схема "и двете леви", или кой колкото може 
:smile1:, но се оказва, че гледайки онова клипче горе никак не е трудно сплитането. Важното е краищата да се подвият отдолу,  при което след втасването се оформя една прилична питка. Сплитането може да се направи направо върху хартия за печене, или в тавата, намазана предварително с масло, или олио, за да не се пренася готовата изплетена питка. 




* Оставя се покрита на топло за 30-40 мин. да втасва, докато удвои обема си и се намазва с разбития с прясното мляко жълтък.  
* Пече се в загрята на 180* фурна за около 30 мин - до зачервяване,  а като потупате с показалец питката отгоре се чува кух звук :) което означава, че е готова.
* Изважда се и покрива с кърпа за 20-на мин. , преди да се разчупи. 






14 коментара:

  1. Честита Нова година, Пепи! нека е изпълнена със здраве и щастие! Тази питка е красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Здрава и щастлива и за теб да е!
      От оформянето на питката може да се изисква още доста, както и от снимането :) но вечер - толкова :)

      Изтриване
  2. Пепи, за много години! Пожелавам ти много здраве, другото само си се нарежда!
    Направо си представям как ухае тая питка, усещам я... Искам и аз да се науча да правя такива тестени вкусотии :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години и на теб! Точно така - здраве да е, надявам се да е по-добра и щастлива следващата, с нови сбъднати мечти!
      Много се радвам, че намина тук Питката се прави лесно, може да се пробваш и ще се убедиш сама.

      Изтриване
  3. Честита нова година на цялото семейство,Пепи!
    Пожелавам ви да е изобилна на щастливи емоции,весели празненства,да обходите нови,красиви пътеки и местенца!Нека има здраве и благополучие за всички!
    Питката е страхотна и отлично сплетена,за пухкавост и ухание-нямам съмнение,че са върховни!
    Имам една подобна магданозена,но е по-различна,тази твоята много ми хареса и ще се опитам да сплета за някои гости.
    Сърдечни прегръдки,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси за страхотните пожелания! От твоите уста - в божиите уши, да сме здрави!
      Нещо съм ти пропуснала магданозената, сега ще ида да я видя, че много се харесват ароматните хлябове у нас. Пък скоро ме чакай и с козунак да намина с благодарност :)

      Изтриване
  4. Честита Нова Година, Пепи!
    Нека бъде здрава и с късмет!
    Отчупвам си крайче и знам, че си права с това се започва новата година:)!
    Поздрави! Спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Ваня!
      Благодаря ти, здрава и спокойна и на теб да бъде 2016-та година, изпълнена с поне толкова добри емоции, колкото отминалата 2015-та.

      Изтриване
  5. Честита Нова Година, Пепи! Пожелавам на теб и на семейството ти много здраве, успешни начинания и щастливи споделени моменти! Питката е прекрасна! Приятни зимни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятни и на теб да са, че зимата пак ни изненада :) не само е студено, ами и сняг заваля :))))
      Благодаря ти много! Живи и здрави и ти и твоето семейство! Много успешна да бъде идната година с осъществени мечти и изпълнени пожелания!

      Изтриване
  6. За много години, Пепик! Разкошна питка, но вече съм на диета:) Само ще гледам:)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Нова Година, Пепи!
    С пожелание от все сърце на теб и цялото семейство за здраве, много радостни и щастливи дни, и сбъднати мечти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита нова година,Пепчо!
    Да е весела и щастлива!
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. ЧНГ! За пореден път приятна изненада!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...