18 януари 2016 г.

Хрупкави пурички от кисели краставички с кашкавал


Как няма да са хрупкави пуричките, като са оваляни в галета преди пържене :smile1: следва леко киселия вкус на краставичките, а вътре - топящата се сърцевина на кашкавала. Непременно си ги направете -  не са пипкава  работа,  от началото до края със снимките за 1 буркан стерилизирани краставички ми отне около 20 мин. Отдавна правя паниран кашкавал  и сирена в кори за баница и все съм си мислела, че освен сирената, в корите могат да се панират и други продукти (както зеленчуците в китайските пролетни рулца). 
Основния подстрекател за тях е Илианката, която пусна около Нова година клипчето с тях. Пуснете си го и вие - като го видите, няма да ви трябва и рецептата по-долу. Бързо и простичко е обяснено, само дето там е с Бри, но може да си го направите с всяко любимо добре топящо се и несолено сирене.  Пък и като се види човек с повече от един свободен ден, как няма ги забърка някакви :smile1::smile1::smile1:



Продукти:
Кисели краставички (корнишони; стерилизирани, не от солена туршия)
Кашкавал

Фини кори за баница
Яйца
Галета
Олио за пържене – маслена баня, около 2 см. в съда за пържене

ножче за почистване на плодове :smile1: или белене на картофи,  но тази част за ваденето на семките от плод е много удобна и изкарва много бързо и лесно сърцевината на краставичката. 



Приготвяне:
* Подбират се прави, не много дребни  корнишони и се отцеждат добре от маринатата им на кухненска картия. Аз ги попритискам, за да стане по-бързо.
* С ножче за чистене на плодове се изважда сърцевината им – остават кухи тръбички.
* Кашкавалът се реже на пръчици с дължина колкото краставичките и се мушва всяка една.
* Лист от кори за баница се разделя на 4. Във всяка една четвъртина се завива по краставичка, като се прегъват първо двата края, за да не изтича кашкавала при пърженето.   



* Яйцата се разбиват с щипка сол  (за  1 буркан корнишони са достатъчни 4 яйца и 5 кори)
* Загрява се мазнината – подходяща е касерола, тясна и дълбока (моята е ф20 и сложих около 200 мл. олио) . Мазнината не трябва да бъде загрята на макс степен на котлона, а на 3/4 от мощността му, за да не прегарят, а да има време кашкавала вътре да се разтопи. 
* Приготвените завити пурички се потапят в разбитите яйца, за да се напоят добре корите, отцеждат за кратко, след това овалват в галетата.
* Когато се приготвят всички започва пърженето – нужни са по 2-3 мин. на всяка партида във врящото олио.
* Изваждат се да се отцедят  на кухненска хартия.



* Сосът за сервиране е по избор  :smile1: ние ги харесахме със сладко кисел сос и малко майонеза. 

12 коментара:

  1. Страхотно е !Ще се пробва!Опасна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще те следя да видя дали си направила, Боби :)

      Изтриване
  2. Страхотно мезе! Ще го пробвам в този вариант и с парче шунка или някакъв колбас ...
    По този начин правих панирани хапки от пушено свинско ...
    Зариби ни с тези панировки в кори за баница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха де, не е лошо пък. Кората за баница става като фина хрупкава коричка при панировката и предпазва нищо да не изпадва от нея :!)

      Изтриване
  3. Супер, Пепи!Още днес ги мятам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да си ги метнала вече :)

      Изтриване
  4. Еееее,не е честно!Сега като нямам такова ножче с какво ще ги издълбая? :)
    Пепи,това е не просто вкусотия,а грандиозно разкошно мезенце,без съмнение сте ги опустошили на един дъх!Много,много ми харесват и ще видим как ще ги къдря ,ще ги дълбая ли,няма ли,но трябва да ги опитаме!Прегръдки от мен,другарче, и дано почивката е била страхотна и с пълен релакс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С тънко, дълго ножче пак става, Роси, като се промуши по дължината в краставичка и се извива, за да издълбае сърцевината. Как го обясних :) но се надявам да се сетиш - "подкожно" се движи ножчето в краставицата. Ще се радвам да се решиш да ги копаеш :))))
      Прегръдки и о т мен и хубава, спорна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  5. Това клипче го гледах, ама нещо комбинацията ми се стори странна. Много красиво се получават, но как е Пепи като вкус? Безспорно на снимките ти ми изглеждат адски апетитни:). Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, като голям любител на всичко-да-ям-със-сирене, също не харесвам кисели/мариновани/стерилизирани краставички със сирене. Затова ги подсуших добре, но може и още по-добре и сложих кашкавал - хареса ни на всички дами у дома. Пробвай с няколко краставички, когато панираш нещо друго и ще разбереш сама.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  6. Кашкавала в кори нещо не одобрих, но това е много яко:))
    Ще се изкуша някой ден да го пробвам, че избягвам пържено и панирано, а как обичааамммм:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти нещо не го направи както трябва, не помня разтекъл ли се беше, или прекалено мазен ти дойде. Ако е за второто - трябва на силен огън, да се пържи бърже, да не поема олио панировката.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...