3 февруари 2016 г.

Мексикан кукумбер :) в пилешки хапки със сладко кисел сос


       Кукумберът всъщност е мексиканска краставица (Mexican cucumber). Чайот. Ама кукумбер как гали слуха, а :wink1: Нов продукт за мен, който оказва се вече се отглежда от доста любители градинари в България, особено по черноморието, от където и до мен стигна подарък с една торба такива. Тропически плод във вид на бодлива круша,  с име на краставица и вкус на смесица от краставица и тиквичка. От жълтеникави, до зелени на цвят са различните сортове. При топлото време покълната дори тези, които оставих да засадя и преди да успея да ги сложа в земята, вече имаха  зелени стъбла по 15-20 см. и листенца. Тази неделя ги сложих в пръст, да видим дали ще ги развъдя. И очаквам с нетърпение реакцията на татко, като разбере, че на асмата ще виснат бодливи круши. Имах добрата идея да снимам и на дневна светлина пилешките хапки с тях, но кукумберите свършиха, а аз друга, по-прилична снимка не успях да направя. Т.е. никаква друга не успях. Каквато - такава.  Гарантирам ви, че е вкусно :) 
       Най-"трудоемката" част е почистването на плода - с мека кърпа се обтрива добре, за да изпадат всичките бодлички, след което се измива и нарязва - ядката е мека и лесно се отделя. Правих го и белено, и с кората - но тя е нежна и не се усеща и бихте могли да си спестите беленето. Освен готвена, Мексиканската краставица е вкусна (според милото) и в сурово състояние - по-близка на вкус до краставица в салата. И тъй като е богата на вит. С, вит.К, вит.В 6, цинк и фолиева киселина, това е единствения начин да ги усвоим - в сурово състояние. Но тук специално ще сготвим две :)
-


Продукти за 3 порции: 
2бр. пилешки филета - пеперуда, около 700г 
50-60мл соев сос 
1 белтък 
1 пълна с.л. царевично нишесте 

2 плода чайот (мексиканска краставица)
1 ч.ч. кетчуп (моят си е домашен, бихте могли да ползвате купен любим, или сладко кисел сос)
50 мл бяло вино и 50 мл вода 
1 червена чушка 
3-4 ск. чесън 
2 с.л. белен сусам 
щипка сол 
4-5 с.л. олио 

Приготвяне: 
* Пилешкото филе се нарязва на хапки, залива със соевия сос и обърква добре.
* Прибира се в хладилник за поне час. 
* Чайотите се почистват с кърпа от бодлите, измиват и нарязват на  ленти, дебели по 3-4 мм. 
* Чушката се почиства и нарязва на дребни кубчета; скилидките чесън се намачкват грубо. 

И от тук до края на готвенето времето е около 15 мин. Най-важното е да го направите в широк тиган, където месото и продуктите ще се готвят спокойно и на широко :) вместо да се слепват и стават на топка в дълбок, но тесен тиган, или тенджера. Ей затова много удобни са уок тиганите, стига да имате и газов котлон, където огъня да загрява тигана почти в цялата му дълбочина. 

* Пилешкото месо  се отцежда от соевия сос (който се запазва). Към него се прибавят разбития с вилица белтък, нишестето и  объркв добре така, че всички хапки да са оваляни и в нишестето. 
* Загрява се мазнината в тигана, пускат се пилешките хапки и пържат, докато се зачервят леко от всички страни - това се получава за около 5-6 мин. Готовото месо се изважда в чиния. 
* Нарязаните чушка и чайот се поставят в същата мазнина, прибавя се соевия сос, щипката сол  и бъркат, докато останат на мазнина. 
* Тук се прибавят  намачканите скилидки чесън и пържи всичко около 2 мин.  
* Връща се пилешкото месо, прибавят се кетчупа /сладко киселия сос, бялото вино и водата. 
* Бърка се внимателно - 2-3 мин, , пак на силна степен на котлона; докато соса стане гъст и плътен. И
* Разпределят се в 2 (3) чинии и поръсват с беления сусам. 


17 коментара:

  1. Много любопитно ми стана с този чайот, не съм виждала как расте, сега ще търся информация! Хубава сряда, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Игличе, огледай го. Само на вид е странно, заради бодлите.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  2. Пепи, и без гаранция се знае, че при теб е вкусно. :) Това никога не съм го опитвала, ама с най-гладно любопитство бих! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Падне ли ти - опитай го, Гери :)
      Прегръдки и на теб, момиче мило, отдавна не съм те виждала!

      Изтриване
  3. Пеп, те такова животно нЕма:))
    По-добре си ги дресирала твоичките, моите нямаше да опитат даже - ни сурово, ни сготвено:))
    Има едно вносно таквоз чудо, ама е друг цвят, не знам как се казва и дали е същото, но пак е с бодли, виждала съм го в Кауфланд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ама то на вкус си е тиквичка. Като не го видят какво е бодливо - да не мислиш ще се сетят, че имало било бодли някога? Това е най-важното, да не се вижда. Други пък, които видяха - от любопитство опитаха.
      Вземи едно пробвай скришом. Хората го и пържат, като тиквичка и хапват.

      Изтриване
  4. Абе че е били вкусно ... няма да ни лъжеш я ;) ама такъв зеленчук не съм виждала Пепи. Ще се оглеждам пак по магазините :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, при теб дори е по-логично да го има :) По-близо си до Мексико :)))
      Поздрави и на теб и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  5. това пък откъде го изкопа?
    Интересно, интересно;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ми а де :) обажда ми се приятелка и казва "Идвай да ти дам нещо, само ти ще го сготвиш, няма да го изхвърлиш :))))

      Изтриване
  6. Много шантав зеленчук (навярно е зеленчук :)) За сефте от теб чувам, че такова чудо съществува, камо ли пък, че се гледа на нашите географски ширини. Адмирации за желанието и страстта, че веднага си експериментирала. Не ти ли дойде на акъла, че нещо може да ти стане от туй чудо или ти предваително преди да готвиш попрочете туй онуй ?:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ааа, прочетох, разбира се. Има един блог за суровоядство на Елена Димитрова, в който има информация за него. Приятелката, която ми ги даде, също каза че ги пържат и хапват така - като пържени тиквички. Та поне разбрахме, че е ядлив плод/зеленчука :)

      Изтриване
  7. Разби ме! напоследък ми говориш с много странни думи:))) Ти си в състояние от всеки продукт да изкараш кулинарен шедьовър и най-вече вкусна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хихихи Кате, каквото и да ти говоря - знай, че става дума за храна. Прегръдки за теб, бонбон!

      Изтриване
  8. Пепи,симпатяги са тези бодливковци,дано се хване реколтата,ще показваш после снимки и от отглеждането.Таквози зеленчуче няма да ми падне,но и без него или с тиквички гозбата ще ни се услади,убедена съм,защото много ми хареса!Сърдечни прегръдки и хубава вечер на семейството,другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинко, ама моите са точно от Варненско :) уфф забравих името, едно градче там, с ферибот... дано се сетиш. После една съученичка от Аспарухово каза, че също са го отглеждали; Като ходиш по вашите пазари, огледай, може и да има и там.
      Прегръдки и за теб и хубав край на седмицата да ти е:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...