17 март 2016 г.

Сарми с лапад и кайма


      Въпреки, че времето си е съвсем зимно тази седмица, лапада в градината на село избуява, от което аз се възползвам и дори домочадието няма нищо против засиленото зелено присъствие в храната  напоследък. Напомням за любимите манджи с лапад -  постни сарми с лапад, шницели от лапад със сирене, мусака с лапад и яйца и други разни с месо :) 
     Най-важното е при сармичките с лапад да се подбират по-големи/по-широки листа, за да е лесно завиването, че иначе става ;D 'ептен пипкава работата. Тук ще кажа как  ги завивам, ако не са много големи и широки листата, защото то няма как да подбирам какво е пратила мама и зян да стават младите листа.  Слагам две листа накръст, слагам плънката в средата, завивам страничните върху нея и тогава хващам крайчето към мен и ги завивам напред. Другия начин е като сложа плънката в тесния край на листото и зигзагообразно завивам листото с нея. Така се получават ей тези триъгълните, които се виждат на снимките. 
      И последно - ще припомня за бързия начин за обработване на листата преди завиване - или бланширане за минутка във вряла вода и веднага под чешмата; или врътване в микровълновата фурна за 2 мин. на пълна чиния с листа на 50% от мощността на печката. Естествено, в двата случая дръжките - дебелата част по листото е старателно изрязана.
      Както и да го пиша вкратце - бавна работа си е, затова си пригответе листата, пуснете си филм, слагайте тенджерата на масата и започвайте да завивате сармичките с лапад. Защото са много вкусни :ok:


Продукти за 6-7 порции:
~ 60-70 листа лапад 
~ 400г кайма  (смляно месо, за да сме сигурни в каймата :)) 
~ 200г гъби 
1 малка глава лук 
1 ч.ч. ориз 
3-4 ск. чесън 
3 с. доматено пюре, или доматен сос 
3 с.л. универсална зеленчукова подправка (морков, чушка, зелени подправки........ 
~ 70 мл олио 
6-7 стръка пресен джоджен 
сол - ако не се ползва зеленчуковата подправка, която е солена
черен пипер 
сокът на 1 лимон



Приготвяне: 
* Листата се измиват, почистват от дръжките и подготвят за работа, както горе писах - бланшират. 
* Лукът, чесъна и гъбите се почистват и нарязват съвсем ситно, или нарязват с чопър/блендер. 
* Каймата се осмесва с тях; останалите подправки,  доматен сос, ориза ......... и всичко, без сока на лимона. 
* Завиват се сармичките с листата - или на пурички, ако са по-широки, или по начина, който писах горе :) 
* Нареждат се в тенджера - широка, в която ще се пекат във фурната. 
* Върху тях се поставя чиния, за да не изплуват, докато се готвят; заливат се с 3 ч.ч. вода и сока на лимона. 
* Тенджерата се покрива плътно с фолио, или затваря с капак. 
* Пекат се във фурната - първо 30 мин. на 220*, след това  на 170*  за още 45-50 мин. 

Много добре си прилягат с един  млечно чеснов сос, а за тези, които ще ги хапват на работа :) ароматния сос не е желателен, затова прилагаме в кутията малко туршия за гарнитура. 


13 коментара:

  1. Това ми хареса- точно по 'моята" част.Приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав и на теб да е :) Нали знаеш, че сме от една порода :) Дори и да има безмесно, пак идва ред на мръвката още на следващия ден :)

      Изтриване
  2. Разкошни са,Пепи! Ама нямам нито лапад, нито търпение:) Ще взема да впрегна децата да ги навиват:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително впрегни децата. Ще свършат работа. А лапад тепърва ще има и по пазара.

      Изтриване
    2. Страхотни са,Пепи,даде ми идея за края на тази седмица. Траянче, няма ли да стане с машинката за сармички, имам такава, а не съм я използвала още?

      Изтриване
    3. Пробвай я, тъкмо за тия дребни листа работа. Току що пуснах още едни такива сармички, но с булгур.

      Изтриване
  3. Няма от къде да се снабдя с лапад, поне засега, чудни са ти сармичките, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. при мама нямате ли лапад, Веси?

      Изтриване
    2. Не, може див да и ма нейде. Ама първо че е рано още, то там още зима, и второ - ходим 1-2 пъти в годината нещо:( напоследък.

      Изтриване
  4. Аууу,а тези бижута безценни за малко да ги пропусна,лелеее,де да бях,е сега със сигурност ще ги сънувам!Обожавам лапад,Пепи,на сарми не съм го навивала,обаче грам нямам съмнение,че ще е разкошно вкусно!Утре ще се разходя из село да си понабера някое листенце лапад....:)) .Лека нощ,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко играчка е, Роси, но пък са много вкусни :) бижутата, както казваш.
      Хубав вторник на теб да е :)

      Изтриване
  5. Pep-40,не можах да намеря тук рецептата ти за кюфтета с доматен сос.Взела съм я от тебе от gotvetesmen.com през 2008г., снощи я правих и се получи много вкусно. Много рецепти научих тогава от вас, не бях влизала много време в сайта, но нищо не е по старому.Радвам се че продължаваш да публикуваш рецепти. Мари123

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мери, оня форум умря :) съсипаха го новите собствениците, никой не пише там.
      А тук си си пиша :) Това си е моето местенце.
      Наистина съм пропуснала да допълня рецептата за кюфтета с доматен сос, сега потърсих, но я няма. Следващия път като ги сготвя ще прибавя.
      Поздрави на теб, светли празници и се надявам да се виждаме тук :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...