14 април 2016 г.

Яйца на очи в доматен сос / шакшука /


      Простичките неща винаги са уникално вкусни! И ужасно бързи за приготвяне!
      През последните години подобни яйца много се въртяха из интернет под името Шакшука - израелско ястие, подобно на нашия миш-маш;  но не разбъркан; с много бедно съдържание откъм  чушки, но пък богато на подправки. Знае се, че у нас  вкусът на човеците е водещ и дори ястие с интересно име не би ги спечелило за каузата да го опитат. Затова пък яйца в доматен сос се харесват на почти всички ни (без девойчето, тя... разбира се, яйца ползва само за маска на косата Mr. Green

      Затова ще споделя  как правя яйца на очи в доматен сос. През годините  хапвани без домашен хляб, но този път, с крайщник домашен хляб е .........  eatда си оближеш пръстите! 


Продукти:
~ 600 мл доматен сок ( изварЕн е моят, не е съвсем рядък)
~ 400 мл белени домати от консерва
(или настъргани 1кг пресни домати за летния сезон)
3 с.л. зеленчукова подправка - която е морков, пъщърнак, чушки, целина и магданоз, заляти с доматен сос и стерилизирани.
6 яйца
150-200 г сирене
1-2 ск. чесън
1 ч.л. захар
1 ч л сух риган
3-4 с.л. олио

магданоз
Време за приготвяне - 18 мин. :)    

 Приготвяне:
* В сгорещената мазнина се запържват за минутка нарязаните на дребно скилидки чесън.
* Прибавят се доматеният сок, зеленчуковата подправка и пасираните домати - не с електрически, а с ръчен уред, или намачкани с вилица, за да могат да останат парченца домати.
* Оставя се да къкри тихо, докато соса се редуцира наполовина. Или се получи желаната от нас гъстота :) Прибавят се захарта и щипката риган, разбърква се.
* Чукват се яйцата и тигана затваря с капак, за да могат да се забулят и отгоре.
* Ако харесвате яйцата сравнително рохки - не съвсем с течащ жълтък - гответе 6 до 7 мин. след чукването им. Ако харесвате твърди яйцата - гответе ги 10 мин.
* Тиганът се отмества от котлона.
* Ястието се поръсва с натрошеното сирене и магданоз - по желание малко, или много. Зависи кой ще го яде :) Аз поръсвам малко; като отбера от моя край, в другия става съвсем по вкус :)



Ами това е - има-няма 18 мин. 
Това ястие е много, много по-вкусно приготвено през лятото, с пресни домати.  Но лятото е толкова кратко :) че не бива да се лишаваме от него и през зимата. 




6 коментара:

  1. Наистина са станали разкошни , Пепи! Правих преди време нещо подобно и определено ни хареса. Сега пък ще пробваме твоите:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами като го закъсаме с времето се сещаме за тия, по-бързите :)

      Изтриване
  2. Довечера ще го изтествам! Много обичам така бързо и вкусно :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина си е вкуснотия - дори и за мръфчеядите. И добре,че видях как магданозЪт се придърпва, че иначе щях да се притесня.

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина страхотна рецепта за всеки сезон! Става ми любима:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...