16 април 2016 г.

Ориз с куркума, яйца и заешко месо

   
    Иииии :smile1:  пак рецепта с ориз. Мисля си, че в минал живот съм била китайка. Или  родителите ми са били китайци.  Или поне децата ми са били китайци, защото годишно у нас се изяжда над чувал с ориз – месо с ориз, ориз със зеленчуци, сарми, пълнени чушки, супи, суши, оризови кюфтета,  десерти с ориз........Изобщо има ли ориз и месо и зеленчуци :smile1:   вечерята бързо се приготвя.


      За съжаление трябва да консумираме белите храни винаги  с едно на ум. Захар, брашно, както и мекия и с деликатен вкус бял ориз. Пухкав и бърз за приготвяне, но беден на хранителни вещества, тъй като кафявия му слой е отстранен. 
      Кафявият ориз е пълнозърнест, богат на витамини, минерали и баластни вещества. Външният му слой  съдържа фибри, а зародишът е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В. Но за съжаление се приготвя бавно и не е подходящ за всички познати ни ястия с  ориз, тъй като е по-твърд след готвенето. Използването му е предпочитано от хора, спазващи хранителни режими – диетични и диабетични.


      В  Крина  са поработили  по идеята  да готвим бързо ориза; да ни е вкусен; но в същото време да не е лишен и от цялата си част   минерали, намиращи се в малките оризови зрънца.  Създали са ни една перфектна  комбинация, която допринася запазване на здравето в семейството ни, като  в същото време да се храним с пухкав и вкусен ориз. Това е техния продукт  Ориз Баланс.


      При специалната му обработка се запазват голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са оптимално съхранени.
     Ориз Баланс се сварява за същото време като белия. Подходящ  за всички  рецепти, в които се използва белия ориз, но една идея по-здравословен.    У нас оризът се яде в три цвята – бял, жълт и червен J Белия е натюр, червения е ориз с домати J а жълтия – с куркума. Тази подправка е уважавана у нас не толкова заради качествата си на  билка (има   благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб), колкото за разнообразяване на видовете готвен ориз. Затова и моето предложение  с ориз Баланс на Крина е




Продукти (за 2 порции):
160г ( чаша от 200мл) ориз (Баланс)
300 г заешко месо***
3 стръка пресен лук
скилидка чесън
1 ч.л.  куркума
100 мл пилешки бульон (домашен, но ако нямате - може  гореща вода, ако не ползвате кубче)
щипка сол
щипка едро смлян лют червен пипер
3-4 стръка пресен лук
магданоз
1 домат
2 сварени яйца
50-60 мл олио

***заешкото месо може да бъде пилешко, или крехко свинско. 



Приготвяне:

* Месото се нарязва на дребни хапки и посолява.
* Задушава се в половината от олиото и  3-4 лъжици вода, докато  остане на мазнина и се запечата от всички страни.  Изважда се в чиния.
* През това време измитият ориз се вари в 4 чаши вода – за около 15 мин, докато набъбне и омекне.
* Прецежда се от водата в цедка, под течаща студена вода на чешмата, докато се охлади съвсем.
* В тиганът от задушаването на месото се прибавя останалата мазнина, нарязаните на ситно скилидка чесън и бялата част на лука.
* Запържват се за минутка. 
* Прибавя се  ориза, горещия бульон, задушеното месо  и куркумата.
* Оставя се да поври кротко :smile1:  и тихо, докато ориза поеме бульона – около 3-4 мин. .
* Прибавя се  лютия пипер и нарязаните на дребни кубчета яйца. Разбърква се и се отстранява от котлона.
* Разпределя се в две чинии, в средата на които се оставя място за доматите – дребно нарязани кубчета (брюноаз :smile1:  ) само от месестата част на домата.  


      И тук идва разделението на вкусовете – едната чиния се поръсва с дребно нарязаната част на зеления лук, а другата – с магданоз  :sick:  Сещате се коя чиния е моята, нали :) 




16 коментара:

  1. Оризът е много уважаван вкъщи, особено от децата. Чудесно ястие, Пеп, но те и продуктите ти хубави! Имаш късмет, че се наядох, иначе все ти бях отмъкнала порцията заедно със снимката:))) щях да те оставя по една публикация с текст:))) Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като огладнееш пак ела, Коте :)
      Поздрави и на теб, бонбон!

      Изтриване
  2. Чудесно ястие, Пепи. Обожавам ориз и този вариант ще ми се хареса много. За мен чинията с магданоза, ако може ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектно!
    Само, моля те, не споменавай за кубчета готов бульон. Забелязал съм, че липсват при тебе. И в къщи не се ползват поне от 20 год.
    А за рецептата - много е идейна,че може да се изпълни по 10-а начина и да стане дзверски вкусно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, да, разни начини, Бульоните при мен домашни, да, ама някой може да си ги ползва,

      Изтриване
  4. Чудесни нови предложения, Пепи -
    пролетно колоритни, идейни и свежи, ... и много апетитни!
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда супер вкусно, Пепи! Да са ти честити подаръците!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, леле както съм и гладна....Много обичам добавката на куркума в ориза. Чудесно е предложението, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно предложение,Пепи,тъкмо съм си купила от този ориз,но не му е дошъл реда,страхотна идея и много апетитни снимки отново!Аз също харесвам куркумата ,но повече я ползвам в комбинация с други аромати в мадраското къри.Сърдечни поздрави,мила,и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинко, поздрави и на теб! Куркумата я ползвах преди години за оцветяване на супите :) но после мама ме просветли за номера с морковите, та май само на ориз я слагам, когато искам да разнообразим цвета му. Ще го видя това мадраско къри при теб, че само го подминавам.

      Изтриване
  8. Много им е добър този продукт, и аз го ползвам и ми е по-вкусен от белия, а според мен става по-бързо. С куркума също много обичам, но за заека си знаеш:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам много опит с видовете ориз, Веси, щото ползвам един тук близко родно производство :) и този приятно ме изненада, че също бързо се свари.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...