26 април 2016 г.

Талиатели с бекон и сушени гъби

     

      Всеизвестно на всичките ни приятели е факта, че някой нов вкус, или продукт, когато се одобри в къщи  върви поне 2-3 седмици в менюто, докато ни поомръзне :) Както казват човеците ни - да си отядем. Така е и с червената прясна паста, която за пръв път правих миналата седмица за тези червени равиоли с боб. И тъй като правих равиоли и с месна плънка (за тях друг път, че стана много червено) част от пастата превърнах в любима вечеря на момичетата. Е, едното момиче изчопли и гъбите, но аромата на сушени гъби си остана в тях :)
     С бекон и песто вече съм показвала, гъбите са винаги добавки - зависи какви има в наличност, в повечето случаи - печурки. Обаче тази есен нали си изсуших доста кладница, та сега не се притеснявам, когато забравя да купя гъби. 

Ето и рецептата за  Талиатели  с бекон и гъби 

Пастата се приготвя както съм описала тук В случая е червено-оранжева, оцветена с печена червена чушка.  Това количество е за 4 порции паста 

След омесване, почиване и разточване на тестото - тук е разточено с машината на най-тънката степен, около 0,5мм, лентите тесто се минават през машинката за паста през отвора за фетучини (между тях и талиателите разликата е съвсем малка и може да си ги наречете както си искате, защото сте си в къщи :) У нас до скоро минаваха с името фетучини, но момичетата си ги покръстиха на талиатели) 

Нарязаната паста се оставя на купчинки да засъхне за около 30 мин. Едва ли точния израз е "да засъхне", но ....... това е положението. Върху памучна кърпа, върху хартия за печене, върху стреч фолио. Каквото и да си изберете - да бъде поръсено с брашно. 



За гарниране трябват:
~60-70 г сушени гъби 
~250г пушен бекон 
шепа листа босилек
скилидка-две чесън 
7-8 с.л. зехтин 

твърдо сирене за поръсване (пармезан, кефалотири.......)

Приготвяне на пастата :) премина на два етапа, тъй като се притеснявам да сложа толкова нежна прясна паста наведнъж да се вари :)  Някой ден... когато добия смелост ще го правя наведнъж :)

* Гъбите се заливат с ~ 100мл  гореща вода и съда, в който са се затваря за 5-10 мин. 
* Листата босилек се пасират със зехтина и скилидката чесън. 
* Гъбите се изваждат от водата и заедно с нарязания бекон се  поставят в голям, широк тиган, в който ще се съберат с талиателите. 
* Задушават се, докато останат на мазнината на бекона. 

*** В този момент тази смес се разделя на две - половината остава в тигана, половината изважда за следващите две порции.  

* Готовата направена паста (да се разбира половината) се поставя в ~ 2,5л. вряща подсолена вода. 
* Когато лентичките паста изплуват на повърхността :) се засичат 1.5 мин време и изваждат в тигана при гъбите и бекона. 
* Прибавят се 3-4 лъжици от пасирания със зехтин босилек и 3-4 лъжици от водата на сушените гъби. Разбъркват се за минута   в тигана и се отстраняват от котлона. 
* Разпределят се в две чинии, а отгоре им се настъргва сирене (не бяло саламурено :) а от другите, жълти сирена тип мнооооого твърд кашкавал да кажем).  У нас фотосесията премина без пармезана, който девойките си бяха настъргали  в чиня и чакаха с него на масата :)))) 
Аз лично го харесвам на люспи, но моята чиния рядко стига до фотосесия пък.

18 коментара:

  1. Само си представям аромата от гъбките....Чудесна е пастата!

    ОтговорИзтриване
  2. Сега и машина за паста ли да купувам...несравним вкус има прясната паста! И според мен това са талиатели, фетучините са доста по-тесни.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купи си, Албенка, вече са доста евтини в България, а вършат чудесна работа - това лазаня да знаеш с прясно приготвени кори каква е вкусна :) Ще си отядете на паста.
      За името не споря, тези са не по-широки от 5 мм, а талеолините - 2мм. Фетучините - между тях. Изобщо минимални разлики :) Ама на кой му пука, като има пълна чиния с домашна паста :)))

      Изтриване
  3. Направо ми идва да ти открадна чинията,удивително апетитна паста,толкова много ми харесва,Пепи!Блазе им на момичетата,сигурна съм че на аромат и вкус е просто съвършена!Великолепна серия с прясна паста,все хубави комбинации,аз нищо не бих изчоплила,все по мой вкус ги приготвяш!Пък и цветничко-радва окото!
    Пепи,за мен беше удоволствие да разгледам всичко ново при теб,както винаги си майстор от класа!
    Пожелавам на цялото семейство да посрещнете празника с настроение и много усмивки,с вкусни гозби и с много вяра,любов и надежда!Хиляди прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях се затъжила за теб, Роси :) Разбрах, че пак беше зарязала блоговете ти :)
      Радвам се, че ти харесва серията с пастата, другарче мило! Весели празници на теб пожелавам и чакам да се върнеш от където си :) и да разказваш!

      Изтриване
  4. Така и не съм опитала прясна паста, иначе принципно не си падам, но така изглежда вкусно, пък и разнообразно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да направиш, Веси, много по-вкусна е от готовата паста :)

      Изтриване
  5. Много обичам паста, но все правя нещо традиционно. Крада рецептата :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кради си :) освен това, че пастата е с чушки, другото си е нормално :))

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта, поздравления! Непременно ще я опитам и аз.

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно изглежда! Ще се пробвам да си направя прясна паста, предполагам вкусът си заслужава!

    ОтговорИзтриване
  8. Кари и Анелия, непременно си направете прясна паста. Дори да не е червена. Наистина вкусът си заслужава :) а при нея - писането е повече, обяснението, отколкото самото и правене.
    Ще се радвам да споделите резултата :)

    ОтговорИзтриване
  9. Нужно ли е да има специална машинка... ?

    http://elitmk.com/hartieni-torbi/ http://elitmk.com/reklamni-hartieni-torbi/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, може и на ръка да разточвате. Няколко пъти. с машинката е удобство.

      Изтриване
  10. А каква рецепта да използвам за направата на тестото за пастата?

    ОтговорИзтриване
  11. Дали може да се направи с месо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, с каквото искате. Рецептата за самата паста е горе в текста, линк в израза ....Пастата се приготвя както съм описала тук В случая е червено-оранжева,

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...