29 април 2016 г.

Козунак


      Аз приключих с козунаците за тази година, но който още не е избрал какъв козунак да приготви  :smile1:  Може да опита този -  Класически козунак с прясно мляко и повечко яйца. Същото тесто като на козуначените кифлички, което ползвах преди години, когато месех козунак на ръка  :smile1:  Сега е лесно и мързеливо  - в хлебопекарната.  Само оформянето няма как - на ръце ;D  но тъй като тестото  е мазно се оформя лесно. И печени във фурната, разбира се. 
      От тази доза, която ще напиша  излязоха  4 козунака  във форми с диаметър 20см и  един правоъгълен във форма 30/11 см. 



Продукти: 
6 яйца
300 мл. прясно мляко
300 г. захар
80 мл олио
80г масло
1 пак. прясна мая (40 г)
щипка сол
кората на 2 лимона - фино настъргана
~ 900 г брашно за меко тесто smile1   Меко тесто, като долната част на ухото ни, но еластично. Приятно за работа, за пипане.  

още малко брашно (~100г) за доомесване и още малко олио за намасляване на ръцете 

2 жълтъка, 2 лъжици олио, 2 лъжици прясно мляко за намазване;
стафиди, червени сушени боровинки, локум, сушени череши 
захар, сусам, мак  за поръсване

Приготвяне: 
* Месенето на козунаците започва отново :) от активиране на маята -  в дълбока купа 30-40 мл прясно мляко прясното мляко се затопля до около 37*, в него се разтваря маята, заедно с лъжица захар и 2 лъжици брашно и се  оставя да шупне - поне 3 пъти да увеличи обема си. Това се получава за 20-30 мин. в топлото време. 

* През това време яйцата и захарта се разбъркват  леко с вилица, прибавя се останалото прясно мляко  и настърганите лимонови кори. 
* Всичко това се поставя  в контейнера на хлебопекарната да се меси, или в направено кладенче от брашното в голям съд, където ще се меси.
* Прибавя се щипката сол,   шупналата с прясното мляко мая  и половината от брашното. 
* Машината се включва да меси на програма тесто - при моята (Горене) е програма 8, за час и половина. 
* 3-4 мин. след като започне да меси малко по малко се прибавя и останалото брашно и по 2-3 лъжици от разтопеното  масло  и олио, докато поеме всичко. Тестото трябва да се оформи на голяма, нелепнеща по стените на съда топка 
* Така оставяме машината да си извърти почти целия цикъл - към края, последните 10 мин. я изключвам и включвам още веднъж  да извърти цялата програма "тесто". 
* Следва най-важната част - втасването на сладкото тесто :)
* Може да се остави в хлебопекарната да втасва,  тъй като е  загряла докато го меси, но по-добрият начин е да се остави на много топла стайна Т*, или във фурната, включена  на 50*. Така направих и аз - завих контейнера с намаслено свежо фолио и сложих в загрятата фурна. Трябва да увеличи обема си поне два пъти и това се получава за около 50-60 мин.
* Тестото се изважда на масата и разделя на толкова парчета тесто, колкото  козунаците, които ще се правят според големината на формите  
* Формите за козунаците се намазват с масло, или застилат с хартия за печене.
* Всяка част тесто се разделя на още няколко части, зависи как ще се плете козунака - дали на плитка с три фитила, или повече, или ще прави на топчета. Въпрос на собствен поглед е оформянето, пак ще напомня за  показаното тук клипче от Роси за една питка и сега правя нещо подобно на кръглите, без много да им се притеснявам накъде да си заплета ръцете :) или фитилите - важното е, че се получава. Задължително е оформянето на фитилите да бъде с намаслени ръце.  Тук се поставя и плънката - т.е. стафидите, боровинките,   или локум - ако искате омесете с тестото, ако искате - разстелете като  кора тестото с пръсти , поръсете там и завийте на руло. Така и с всички фитили.С намаслени ръце, да напомня пак  
 :smile1:
* Когато всички бъдещи :) козунаци са готови се поставят във формите за печене, покриват се със свежо фолио, намаслено от долната страна (която е към тестото) и отново прибират във фурната, на 40* , да втасват -този път повече ~ 2,30ч. ги оставих, увеличиха си обема около 3-4 пъти.  Затова, когато ги поставяте във формите гледайте те да заемат 1/3 най-много до 1/2 от големината на формата. 
* След като видим, че са добре втасали,  изваждаме формите от фурната, за да ги намажем, а фурната включваме на 180* без вентилатор, или 160* с вентилатор  
* Намазват се с четка (или парче марля) с  жълтъка с прясно мляко и олио и поръсва по желание с някакви семена, или със захар. 
* Поставят се да се пекат в загрятата вече фурна - някъде в долната част на фурната, задължително под средната част. Пекат се за около 30 мин (зависи от големината им), но най-добрия опит е пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо.  
* Когато се извадят от фурната задължително се освобождават от формата за печене и поставят на решетка, докато изстинат напълно. Желателно е и тогава да се хапват, но пък нали знаете колко вкусен е топлия, дъхав козунак  

9 коментара:

  1. Христос Воскресе! Здраве и щастие на цялото ви семейство!
    Чуден козуна, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе, Пепи!
    Да сте живи и здрави всички!
    Престраши се и ти за козунаците, ама виж - с машинката колко е лесно.

    ОтговорИзтриване
  3. Нова серия прекрасни козунаци, Пепи!
    Честито Възкресение Христово с пожелания за здраве,
    мир, любов и светлина, много радост, щастие и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, дами! Живи и здрави и вие бъдете!

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастични,ароматни и топчести козунаци,Пепи,майстор си на всичко каквото подхванеш!Отчупвам си мислено и аз една коричка и продължавам нататък :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, бих искала да попитам как процедирате с готовите козунаци, които чакат ред за фурната. Докато се пекат едните, няма ли опасност другите да превтасат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      Тази доза е за 4 малки козуначета по 20см диаметър и едно правоъгълно. Всички те се събират във фурната на печката - моята е средна, 43/45-6 см е решетката на фурната и се наместват. Ако не можете да ги съберете, тези, които чакат ред за печене няма да превтасат - козунака колкото по-дълго втасва, толкова по-хубав и пухкав става. Но не го дръжте на печката, или на много топло място вече. На стайна Ш* - разбирайте 25-28*.

      Изтриване
  7. Здравейте, може ли олиото да се замени с мас? Бях чела някъде, че козунаците ставали най-хубави и пухкави с мас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Олиото ги държи по-меки. По-добре заменете частта масло с мас. Правила съм преди години така - с мас и олио. За много сладкиши маста е по-добра от маслото.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...