15 юни 2016 г.

Крем брюле

 Почти. Крем „Брюле“ е "роднината" на добре познатия ни и любим десерт крем-карамел. Разликите - вместо цели яйца в брюлето се ползват само жълтъци, а вместо прясно мляко - сметана. Заради липсата на белтъци крем Брюле е с по-лека и по-ефирна консистенция, с карамелено сосче, или коричка отгоре, вместо отдолу. Буквално преведен означава  "горéн крем". Лично на мен повече ми харесва крем-карамела :) защото не обичам десерти с готвена сметана, затова съм избрала да го кръстя за в къщи "Почти брюле" и го правя с три части сметана и една част
прясно мляко. Който иска може да си го направи изцяло със сметана. Захарта отгоре я карамелизирам с кухненска горелка (защото имам), но преди да я имам, карамелизирах в горната част на фурната - под реотаните, на високи градуси, за 5 мин. Чела съм, че може да се карамелизира захар и да се налее върху готовия крем, но не съм правила.


Продукти: 
6-7 жълтъка
380 мл течна готварска сметана
120 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. (от 240мл захар ~ 80 г
ванилия (шушулка е най-добре, но става с всяка - половин ампула, или 3-4 прахчета)

за карамелизирането:
~8 с.л. кафява захар

Приготвяне:
* Жълтъците се разбиват много добре със захарта и ванилията (ако е капсула, или на прах).
* Фурната се загрява на 160* без вентилатор.
* Сметаната и прясното мляко се загряват - не трябва да завират. Ако се ползва шушулка ванилия, тук е момента - да се разцепи по дължината, да се оберат с нож семенцата и да се сложат в горещата млечна смес - преди време слагах и самата шушулка, но аромата на истинска ванилия е малко натрапчив, не като химията-прахче, с която бяхме свикнали преди години. . Достатъчни са 5-6 мин. да постоят, след което млечната смес се прецежда.
* Още гореща се налива на тънка струя към разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане.
* Сместа се разпределя в 5-6 керамични формички за печене на кремове.
* Купичките се поставят в тава за печене, в която се налива гореща вода - малко над половината от височината на купичките.
* Поставя се в загрятата фурна и пече за около 40 мин. - докато кремът получи лек загар отгоре и при разтръскване на купичката се вижда, че се е стегнал.
* Изваждат се купичките с крем и оставят да се охладят.
* Поръсват се с кафявата захар на тънък пласт - по около лъжица и половина.

* Карамелизирането на захарта е според вкуса на човек :) ако предпочитате тънка, хрупкава карамелена коричка - това се прави непосредствено преди да хапването му. На мен ми харесва карамела да бъде разтопен, затова изчаквам да се охлади малко след фурната, след което карамелизирам захарта отгоре - независимо с горелка, или във фурната и прибирам в хладилника.

От тази доза излизат 5-6 купички, зависи от големината им. Моите са все с различна вместимост :) 

23 коментара:

  1. Това почти брюле е по-истинско и от брюлето, Пепи! Толкова добре се е получило. Но то при теб всичко се получава перфект! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аха, винаги :) има и такива, дето не се получават, но за щастие малко, че мразя да хвърлям храна :)
      Поздрави и на теб, Кате)

      Изтриване
  2. Почти-мочти, станало е супер!:)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз като теб, братовчед му харесвам повече. Някак по-чувствен ми идва. Тоя е един лигльо, дето първият път когато го правих, преди 20 години, ми идеше да разфасовам и изгоня завинаги от дома си:) Пък и горелка си нямам. Но ти си блестяща, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се оправдавай с горелка, слагай подреотаните :)

      Изтриване
  4. Изглежда неустоимо, Пепи,
    обожавам го и твоят по-олекотен откъм сметана вариант много ми допадна.
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дианка :) Поздрави ина теб и хубаво лято да ти е!

      Изтриване
  5. Не съм го правила до сега,а пък и аз нямам горелка.Но изглежда да е вкусен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горе под реотаните, Живе :) Вкусен е, струва си да се опита. Най-малко за да видиш кой от дватакрема повече тихаресва.

      Изтриване
  6. Пеп, аз пък предпочитам брюлето пред крем карамела, и обикновено обогатявам крем карамела със сметана, освен млякото, тук ти си направила обратното:), обаче отгоре загара е върха. Преди време подарихме на зетя такава горелка, за други цели, но ми е обещал, ако правя брюле - да я отстъпва:))
    Все се каня да представя един страхотен десерт с брюле, ама не се сещам да приготвя и снимам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, Веси, направи брюле. И го гарнирай с някакви свежи плодчета, не като мен - голо да поднасяш. Пък и трябва да използваш горелката де, докато ти дава младежа :)

      Изтриване
  7. Много добре изглежда този десерт:)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудно е кремчето,Пепи,честита ти нова придобивка!С нея коричката е наистина перфектно-професионална!Знаеш,че не бих пропуснала да си взема виртуална купичка и то с голяма наслада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Придобивката е над 5 годишна, Роси :) ама Мише все иска да ми я вземе, като я види и така я бях скрила, че последната година не бх изваждала нито веднъж. Иначе е полезен уред и за освобождаване на чийзкейк от ринга :)
      Дръпвай си една виртуална купичка :) То без друго реална няма.

      Изтриване
  9. Крем брюле е класика в жанра :) Страхотна рецепта, вкъщи много обичаме да си го похапваме, но не мога да реша дали го обичам повече от крем карамела :) Аз като си купих горелка бях много щастлива, защото ми изглеждаше като нещо много специално, което малко хора имат в кухните си. Използвам го не много често, но пък си е хубаво човек да си го има :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз я изполлзвам основно за пукане на чушлета :) но когато се наложи, знам, че и Брюле ще направя :)

      Изтриване
  10. Изглежда много вкусно! :) До сега не съм правила брюле и се спрях на твоята рецепта, понеже съм ползвала доста рецепти от блога ти и всичко винаги е ставало много вкусно! Но имам един въпрос - каква сметана ползваш? :) Само веднъж съм купувала, а има различни и не искам да объркам нещо. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятелка тук купува за торти една растителна, но е сравнително добра и от време на време поръчвам при нея. Иначе купувам от Лидъл - тяхната е животинска, нищо, че не е най-висок % масленост. В Била от време на време също пускат една тяхна - с кравичка е, сваря ли - запасявам се и с нея. И при всички случаи добра, но и скъпа е Президент.
      Ако искаш да пробваш - започни с Президент :) а после, ако Ви хареса - и с не толкова добрите сметани.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Много благодаря! :) Ще пиша как е станало, дано се получи. 😊☺

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...