23 юни 2016 г.

Руло "Алисия"


или терин с месо, но не само с месо, а и с "гарнитурата" в него - картофи. Разделени от пласт топено сирене, което наистина се разтопи вътре :)
Терин с месо обаче ще направя друг път, съвсем чист, със суров бекон. Този тук е с пушен, който придава пък аромат на месото (смляно на кайма, за да съм сигурно в качеството на каймата). Това месно изделие тук си остава Руло "Алисия" - името, което Габи му е дала, когато в далечната 2007 г. ни го показа за пръв път (снимките там се губят нещо...., но ето тук е нейното вдъхновение пък, където е показано стъпка по стъпка как се прави). Най-хубавото при него е,  че твърдо необходимите продукти са кайма, бекон и картофи. С всичко друго може да се импровизира. Пък и така всеки път ще си имаме нов вкус :smile1:

      Непременно го пригответе! Вярно ,че навън е горещо, но се прави лесно - просто всички продукти се слагат или в продълговата кексова форма, или във форма за терин и се забравя във фурната за 2 часа. И се чувствайте длъжни да не спазвате точно ни моята, ни на Габи рецептата :smile1:  Червената печена чушка съм я спестила, тъй като не ми се отваряше голям буркан с печени чушки за две бройки ;D Важна е идеята :smile1: 



Продукти за форма с размери 30/11/8 см. ( трапецовидна кексова  форма- дължина, широчина в горната част, височина) 
~ 300 г пушен бекон, нарязан на тънки слайсове (сега е лесно, в магазините го режат по желание)
~ 400 г смляно, или ситно нарязано месо ***
2 пилешки дробчета :smile1: ***
150 г  грах от консерва 
1 морков 
1 ч.л. подправки на вкус за кайма - у нас има готова смес от кимион, черен пипер, къри, риган 
малка глава лук
сол на вкус (щипка сол е) 
1 яйце 

4 средни   картофа 

2 яйца 
сол и черен пипер 

250г топено сирене 


2-3 стръка риган, или мащерка (свежи)



*** Тези продукти месо и дробчета ми бяха приготвени за супа :) малко свинско месо, малко пилешко бяло месо и дробчетата. Често в пилешката супа слагам по 2-3 пилешки дробчета, да заприлича малко на супа с домашно пиле :)) Но тъй като на супата и се размина, смлях месото в блендера, адробчетата попарих и нарязах на дребно. 



Приготвяне: 
* Дъното на формата се покрива с хартия зда печене.
* Върху нея се поставят стръковете зелени подправки. 

* Картофите и моркова се варят обелени, нарязани на едро в подсолена вода
* Беконът се нарежда от двете дълги страни на формата - лентите се застъпват на дъното, а другите им краища да остават да висят извън формата, за да може после да загънем рулото с тях. Горе на посочения линк към чуждия сайт добре се вижда как се подрежда. 
* Смляното месо се смесва с дробчетата (бланширани за минута във вряла вода и нарязани), ситно нарязания лук, подправките, граха, сварения морков - нарязан на кубчета и яйцето. 
* Разстила се върху бекона и изравнява сместа.
* Върху нея се поставят парченцата топено сирене - аз ги разделях на две, за да не става дебел пласт, но друг път съм ползвала топено сирене за сандвичи - на слайсове, по-удобно е. Тук е момента и за печена червена чушка, ако ще се слага :)

* Сварените картофи се намачкват грубо, подправят и смесват с яйцата (преди години съм слагала в картофената смес и кашкавал, или сирене). 
* Тази смес се разпределя върху топеното сирене и изравнява. 
* Краищата на бекона се загръщат върху картофената смес, а ако не са били достатъчно дълги и не стигат, да се завие цялата - се поставят  още лентички бекон. 



* Пече се във фурната (при мен загрята на 180*)  около час и половина от поставянето на формата и се оставя вътре да изстине още 1 час.  
* Изважда се лесно  - като се хване хартията от двете страни и се премества на дъска за нарязва, или в подходяща дълга, плоска чиния за сервиране.  
* Изчаква се около 30 мин. да се охлади, преди да се нареже. 


Количеството и дебелината на бекона е по желание. Може да нарежете по-дебели ивици, но и така тъничък, като се изпече става :innocent: един такъв хрупкав и правещият  сесията фотограф  отлюспва поне половината :) какво да се прави. Да са се прибрали навреме останалите любимци :innocent::innocent::innocent:








17 коментара:

  1. Много красиво и със сигурност вкусно :)
    Няма да ти се караме за червените чушки. хи хи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успокоих ме с чушките :)
      В замяна давам бекончето :)

      Изтриване
  2. Ех, че красиво, вкусно и ефектно! Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Кате, много ефектно, нали?!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Ехе, Рулото Алисия на Габи, бях го забравила, Пеп! А беше голям хит, а:)
    Да пратиш едно, две, три, четири парчета, че много жега бреее:), за готвене, не за ядене:)
    Поздрави на домочадието, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. беше хите, Веси, всички от форума го правехме :)
      Пращам ти аз, едно виртуално, ама няма да те нахрани :) Най-добре запрятай ръкави и го прави :)

      Изтриване
  4. Много ефектно, и аз го бях забравила...,
    чудесна рецепта и страхотно твое изпълнение.
    Благодаря на двете ви, поздрави и хубава лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Габи, знаеш, има прекрасни, много вкусни рецепти!

      Изтриване
  5. Прекрасна рецепта, поздрави:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Ще се радвам да я приготвите :)

      Изтриване
  6. Страхотно е! Но искам да попитам дали мога да заменя бекона с някакъв не много сух шпек или нещо друго, което да остане накрая крехко и хрупкаво, защото толкова много бекон не ми е по джоба!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да замениш с всякакъв колбас, но няма да успее да се завие плънката - там кръгчетата ще са малки. Беконът е с цена ок 10лв/кг, а хубавия шпек е по-скъп от него дори. Може да ползвате пушени свински гърди - то си е бекон, но има ребра по тях, затова е и по-евтин от бекона, а като структура си е същото и лентите се получават дълги. А самите ребра, като ги изрежете от месото - слагате да се варят в боба :) Придават чуден пушен аромат.

      Изтриване
    2. Благодаря ви.Не се сетих! Ще опитам. Иначе е жесток! Ще имам гости и искам да ги изненадам, но първо ще пробвам с малка доза как ще се получи. Успех и ни изненадвайте все така с прекрасни ястия. Аз съм ви фенка от много години.

      Изтриване
    3. Ще стане, само завийте хубаво плънката и го нарежете когато поизстине. Стискам палци!
      ПП: В каймата може да сложите и гъби, сигурна съм, че вкусът само ще спечели от тях :)

      Изтриване
  7. Ехеее,как се сети за тази древна рецепта,Пепи!Имам някакъв,но много смътен спомен,че го правих,наистина беше отдавна.Твоето е станало бижу,а с тези клонки е и много ефектно отгоре,страхотно си се сетила за тях!Обогатила си и с дробчета-съвършена Алисия ,аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
  8. Много отдавна се каня да го направя, Роси, че голямото ни момиче не го е пробвало. До толкова, че го сложих в черновите като име :) да стои и да ме подсеща. Най-сетне стигнах до него. И познах - не само тя, но и другите двама сладури не си го спомняха пък, та му се зарадваха.
    Благодаря ти, мила, хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...