11 юли 2016 г.

Салата Урнебес


      Някой знае ли каква е разликата между Урнебес и Буябес?  Ами оказва се - от земята до небето, както казват децата. Единственото общо между тях е, че са храна. Но милото явно има увреждане от прихващането на кулинарните канали у нас, защото след неколкократни командировки до Сърбия упорито повтаряше каква салата Буябес (или нещо такова звучащо) имали. Която сервирали винаги със скарата. Колкото и да търсих, все на френската супа Буябес попадах и не можех да убедя,  Миналата седмица в един от епизодите на Черешката.... нашият съгражданин - побългарения  хърватин Ваня Джаферович ми разкри тайната на сръбско-хърватската пикантна гарнитура/салата за месо.  Айвар с много сирене и подправки.  Веднага го спретнах, тъкмо случихме на ден за скара у нас :) и най-доволен от новата салата остана младия мъж у дома.  Следващият път - супата :) специално за Мише. Като гледам, че е морска супа, ще бъде невероятно щастлив girl_haha да помърмори.  
     

Продукти: 
1 буркан /200г лютеница 
500г твърдо бяло саламурено сирене 
1 с.л. червен пипер (лют е по желание) 
2 скилидки чесън
2 люти чушки
70-80мл зехтин 
щипка черен пипер 




Салата е приготвена с домашната ми лютеница, тъй като тя и айвара са съвсем близки. На следващата командировка обаче ще си поръчам айвар (не, че тук няма, но като ще е гарга да е рошава :) и ще приготвя и с него, да видим има или не разлика. 
   

Приготвяне: 
* Сиренето се намачква много добре в голяма купа.
* Прибавя се зехтина, лютеницата, червения и черен пипер и лютеницата. 
* Разбърква се много добре. 
* Оставя се в хладилник да престои поне час. 
* Лютите чушки и чесъна се нарязват на ситно и прибавят в салатата непосредствено преди поднасянето и. 








1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...