22 юли 2016 г.

Патладжани с кайма


       Нещо средно между патладжанени сандвичи , рулцата от патладжани с доматен сос и патладжан-кебап . От трите (любими ми) рецепти по нещо :) Ако остане на мен, лятото бих хапвала всеки ден някакви патладжани. Днес обаче менюто с патладжани у нас е пълно - чипс от патладжани, пържени патладжани и рулцата. На кой каквото му харесва :) Е, намери се и любимец, който отдели шапката от кайма :) с кашкавала, но това е нормално и често срещано явление у нас с всяка манджа с месо - остане ли в чинията - задължително е зеленчук, или сос. 


Продукти за 6-7 порции:
3 бр патладжани (около 1,2кг)
олио за пържене, или печене

500г кайма, омесена с подправки (риган, черен пипер, сол) и лук

5-6 средни домата - настъргани на ситно ренде (или консерва 500г домати )
1 ч. л. сол
1 ч.л. захар (или повече, зависи колко кисели са доматите :)
2-3 пасирани скилидки чесън
щипка риган и няколко  листа пресен босилек 

някакво жълто сирене (т.е. кашкавалоподобно; тук е кефалотири)

или ако си имате бурканче ~ 400 мл хубав доматен сос

Приготвяне:
* Патладжаните се режат на шайби, посоляват и оставят да се отцедят за 1 -1,5 часа. Или поставят шайбите в солена саламура. Тук ще кажа, че това посоляване се прави не само да излезе горчилката (соланина), но и месото на патладжана омеква и когато се пържи - не поема много олио, както обикновено, а времето за пържене е по-кратко. 
* Подсушават се и се пържат в малко мазнина (колкото да омекнат, не до зачервяване), или се пекат в намазнена тавичка почти до готовност.
* В тава за печене се нареждат на един ред половината изпържени кръгове патладжан.
* Върху тях се поставя топка от омесената кайма, а върху нея - още едно кръгче патладжан и още едно топче кайма.
* Притискат се съвсем леко с длан, да се разстеле каймата добре по патладжана :) внимателно. И пак внимателно с количеството, каймата да бъде с дебелина по желание, но както казва едно момченце в една реклама, като изяде кренвиршите и му остана домата - "Да имаме мярка" :) 
* Прибавят се доматите - настъргани и смесени с подправките, или доматения сос.
* Пече се в загрята на 200* фурна - за около 40 мин. - като наглеждаме доматения сос да не се превърне в пюре. Трябва да си остане сос.
* Изважда се тавата от фурната и поръсва с настъргания кашкавал.

 Олио не съм добавяла, патладжанът при пърженето си е поел :) достатъчно. 

***Искам да кажа за соса :) тъй като наскоро говорихме с моите момичета за приготвянето му и разликите, които се получават. Опитвайте го. Това, което пиша аз е по мой вкус, но и със слънчеви, хубави домати или от консервите, които правим през лятото, или от градината и оранжерията на мама. Много от тях са и "сладки" - или им трябва съвсем малко захар, за да убие киселината, или изобщо не трябва. Но сме правили консерви и от оранжерията, които нищо, че са домашни, са по-киселеещи. Времето им за готвене също е различно - едни са много месести, други са с много вода. Следвайте желаната от вас гъстота за соса, а не времето, което посочвам тук. То е ориентировъчно. Опитвайте. Казвам го като човек, който не обича много да опитва. И прибавяйте подправките по малко - винаги може да се сложи още, но не може да се извади. И когато усетите, че сосът ви е готов на вкус - дори и да е по-рядък, приключвайте го. Винаги може да го сгъстите с лъжичка царевично нишесте - предпочитано от мен е за сгъстяване на сосове, придава по-нежна текстура на сгъстения сос, не е като с брашното, дори да е препечено. И имайте предвид, че всяко ястие, когато изстине - се сгъстява още малко.



13 коментара:

  1. Много вкусно, Пепи! НареждАм се с чинийка. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Разкош и аз след Или:))). Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Мнооого вкусно,много!И у нас има една госпожица,обираща шапките :) .
    Прекрасна неделя на семейството,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това ме успокоява, че не само у нас е така :)
      Хубава нова седмица и на теб, Росинко!

      Изтриване
  4. На патладжаните не мога да устоя. Особено на такива, приготвени в комбинация от много рецепти ... ама каймицата и кашкавалчето са си задължителни.
    Предлагаш поредния разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, добавките са различни и правят ястията различни :)
      Абе разнообразие да става, но патладжан да има. Обожавам го този зеленчук!

      Изтриване
  5. Чудни са станали! Ще ги харесаме :)

    ОтговорИзтриване
  6. Е от това не знам дали имам по-любимо. Искам да ми ги сготвиш Пепи :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие, Ани :) така ще има пак за мен :))

      Изтриване
  7. Още като я видях рецептата и реших, че ще я направя! Макар и с няколко дни закъснение изпълних намерението си:) Уникално вкусна стана! Просто разкош и удоволствие! И аз съм фен на Патладжан кебап и всичко с патладжани, но тази комбинация е прекрасна просто! Поздравления за идеята! И.. не е Димитър, а съпругата му, но и той ще я хареса със сигурност:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехххех, ех :) Тъкмо се зарадвах, че Димитър ги е сготвил и ще зарадва семейството с вечерята :)) А то - пак съпругата му се е погрижила за това :))
      Здравейте :) Много се радвам, че Ви е допаднала идеята и сте си похапнали вкусно. Ако не сте правили гръцка мусака, или мусаката с патладжани - препоръчвам горещо. У нас е хит това лято и младите хора много я харесват.
      Поздрави и спорна седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...