6 септември 2016 г.

Печена мерлуза с картофи асорти :)


       В предната публикация на миди Саганаки съм излъгала, че е последна с морепродукти :) забравих мерлузите. Рибата е с плътно бяло месо, готви се бързо и най-хубавото е, че е с гарнитурата :) Ароматна. С любимата ми салвия и бяло вино.  И сигурно може да се приготви с друга по-голяма бяла риба, с малко кости, вместо с мерлузата. Която всъщност е позната на нашия пазар като хек. :) Европейски хек.


Продукти за 3 порции: 
1 риба мерлуза около 700 г
1 малък лимон (лайм, че няма семки wink3)
сол, щипка черен пипер, щипка мащерка , 3-4листа салвия 
4 средни обикновени картофа 
1 малък сладък картоф (батат) 
~ 60 мл. олио
~100мл бяло вино и 100мл вода 

1 лъжица масло 


Приготвяне: 
* Рибата се почиства, измива и подсушава - вътре в корема има черна ципа, която се почиства много добре. 
* По дължината на рибата, през гърба, през около 3 см. се правят дълбоки нарези. 
* Лимонът се нарязва на тъъъънки до порзрачност кръгчета, които се поставят в тези нарези.
* Рибата се посолява  отвън и отвътре и поръсва с черен пипер. 
* На дъното на тавата се поставя мазнината, наливат виното и водата. 
* Рибата се поставя в средата, а около нея - почистените и нарязани два вида картофи. 
* Посоляват се и те и поръсват с мащерката. 
* Съдът за печене се покрива с фолио (не се запечатва плътно) и пече във фурната на 200* - от момента, в който се чуе да завира вътре - 20 мин. с фолиото и още 10 мин. без фолио.  Общо около 50 мин. от включване на фурната. 


* Изважда се от фурната и рибата намазва с парчето масло :) изчаква се 5 мин. да се разтопи, нарязва и сервира. 


8 коментара:

  1. Пепи, обожавам риба. Слюнка ми потича само при мисълта за нея. И представи си не съм опитвала мерлуза. Твоята рецепта ми се вижда много лесна за изпълнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стига бе, ти толкова пътуваш насам-натам, не мога да повярвам, че си пропуснала тази риба :) Много е вкусно месото и, да поправиш тази грешка. Видях, че и в наше Метро има.
      Лесна е рецептата, да. А най-доброто е, че е с гарнитурата, иначе все трябва да мисли човек какво да предложи с нея. Едиян с мляко не яде риба, другия с б обена салата не иска......

      Изтриване
  2. И мидите, и рибата, и цялата нова серия морски специалитети са страхотно допълнение в богата ти тематична колекция, Пепи! Поздравления!
    Чудесна рецепта за рибно изкушение, с гарнитура и на фурна - разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) Радвам се, че харесваш рибните ми предложения, ти си експерт по рибите :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Пеп, толкова отдавна не съм хапвала и виждала да продават мерлуза, ти отгде изнамери:))
    Ще се черпя явно от твоята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от Гърция си ги донесох, Веси, но и тук в Метро вчера сутрин видях.

      Изтриване
  4. Мисля,че не съм опитвала мерлуза,но ми изглежда адски вкусно,особено с тази пъстра гарнитура,ммммммммммм,наистина сте наблегнали на морската храна,но пък лятото е предразполагащо за нея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Огледай се следващия път като пазарите риба, Роси. Тук е позната под името хек :) Хубава риба е - с бяло, стегнато месо и съвсееем малко кости.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...