13 септември 2016 г.

Paella (Паея)

      Обещавам  този сезон повече да не досаждам с рибни рецепти  :smile1:  Сега ще  се разходим виртуално до Испания да опитаме това известно тяхно ястие с основни продукти ориз, зехтин,   и шафран. В различните разновидности с морски продукти, пиле, или заек, а в почти всички има зеленчуци.   
      Най-известните са  Paella Valenciana -   ориз,  зеленчуци , месо (заек, пиле) боб и подправки и  Paella de marisco - освен основните съставки, включва и морски дарове.       Paella (Паея) носи името на специалния съд в който се приготвя - голям плитък тиган с две дръжки.  Тук внимавайте: Купувайте тигани и тави според големината на фурната, или котлоните. Тъй като тиганът е доста голям, аз я готвих на три от котлоните на готварската печка и довърших във фурната, за да може ориза да се с готви равномерно навсякъде в съда. Това се оказа проблем - този голям тиган подпираше с дръжката си капака на вратата и сизползвайки  ума и мускулите си ;D свих дръжките малко нагоре, така че да  обера тия 2см. от размера, които пречеха на вратата на фурната да се затвори.  
      Продуктите набавени, всички купени прясно уловени   :girl_prepare_fish: но замразени от мен, да си чакат реда. Знаех си, че когато един ден реша да правя паея ще следвам рецептата на Габи. Наскоро  една дама потърси съвет в  групата ни във Фейсбук  какво да прави със сладкото от смокини, което се захаросва и първото, което посъветвах е да използва само рецепти от доверени източници.... Имам си няколко такива аз и им се доверявам безрезервно. И така, решена да правя паея  направо отворих рецептата на Габи. (авджи замина на кулинарна командировка в Сърбия и ние с човеците веднага си организирахме рибна вечеря) От мен добавих вино и пиле :) което малко развали идеята за рибна паея, но важното е, че всички сме доволни от получения вкус. По думите на Стоев младши - вместо да направя 4 манджи с тия продукти, аз ги набутах в една :swoon: . Една.... ама каква :nyam:  

     Решите ли да си го приготвите - не чакайте да си купите специалния тиган (моят отлежава примерно над година вече), може да го сготвите и в нормален тиган.  Без значение с какво име  ще го поднесете на домашните - като Paella de marisco, Paella Valenciana или просто Паея. Или дори като Паеля, както масово се говори и пише в България. Времето за готвене е около 40 мин. и почти толкова времето за подготовката им.  Изобщо не е трудна и връткава манджа, вярвайте ми :)
     Морските продукти са около килограм - черни миди, два вида скариди, риба (барбун). В този ден така и не намерих прибрания във фризера калмар, а за грах рових почти час ....... 
Оризът за паея трябва да е дребнозърнест и да се внимава да не се превари. Жълтият цвят на ястието се дължи на една от най-скъпите подправки в света – шафранът. На гърба на това пакетче от 0,25 г е указано, че количеството е за 4-6 порции. При нас получени 5 :)  
Продукти:
150 г големи скариди 
200г дребни скариди
600г миди, сварени с черупката  
~300 г  риба (барбун. Може и направо рибно филе да се ползва) 
~ 60-80 мл бяло вино 
~250г сварено бяло пилешко месо 
1 зелена и 1 червена чушка
1 морков 
1 малка глава лук 
1 домат (~200г )
~250 г грах (замразен е тук)
3-4 скилидки чесън
~ 80-90 мл зехтин
още ~100мл бяло вино 
1 ч.ч. ориз (от 240 мл е чашата)
щипка шафран, сол 
0,750 л. пилешки бульон 
0,250 л. рибен бульон
1-2 лимона 
магданоз 
Приготвяне: 
* Мидите се почистват много добре от мустачките и ушичките по тях  и поставят в тенджера, заедно с виното (онези 80мл). Върху тях се поставят рибите и скаридите, за да се сварят на парата и да могат да останат цели. 10 мин. след завирането всичко в тенджерата е готово. Рибата се изважда и обезкостява, мидите и скаридите се отделят (на половината миди извадих ядките и ги сложих в черупките на другите, заради място), а получения бульон - прецежда. 
* Шафранът се изсипва в топлия рибен бульон (или пък стоплете пилешкия) да се разтвори - трябват му ~ 15 мин.
* След това  намираме подходящото място на котлоните на големия тиган за паея :) Както писах - поставен на плота, моя се разположи по средата му и включих три от котлоните, за да загрява равномерно навсякъде. 
* Чушките се почистват и нарязват на форма по желание - дали лентички, или на кубчета - няма значение. Моите са на къси лентички. Доматът се бели и нарязва на съвсем ситни кубчета; моркова се нарязва, или настъргва на едри лентички - изобщо не е важно как ще са нарязани, но колкото са по-дребни, или тънки - толкова по-бързо се готвят. 
* Чушките и моркова, заедно със ситно нарязания лук се запържват в мазнината - за 2-3 мин, след което се прибавя намачканите скилидки чесън и ориза. 
* Разбъркват се.... за около минута заедно и се налива втората част вино - онези 100 мл :) , граха и нарязаните домати. 
* Оставя се да къкри, докато ориза си поеме виното.
* Налива се горещия рибен бульон с шафрана и половината от  пилешкия бульон - също горещ. И друг път съм писала, за да не се слепва ориза, като се готви - първо се мие докато пусне чиста вода на чешмата, а когато се запържи (за минутка) се залива с вряла вода, или бульон.  
* Посолява се, разбърква се и оставя да къкри, докато ориза започне да набъбва.
* Слагат се мидите, скаридите, рибите и месото и долива останалата част от бульона. 

* Оставя се да къкри, докато ориза почти поеме течностите. и тавата се прехвърля в загрята на 200 * за 5-6 мин. 
* Покрива се с лист алуминиево фолио и оставя за 10 мин пак във фурната, но вече изключена да почине :)  Тавата може да не се мести във фурната, а да се остави на котлона, завита с листа фолио, докато ориза е готов, но както писах - правих я на трите котлона и ме притесняваше да не остане някъде неразбъркан, по-суров ориз, затова я сложих във фурната - за по-сигурно :) да няма хрупащи зрънца. 
* Поръсва се с магданоз и гарнира с резени лимон - подходящи за рибните продукти, но на мен ми хареса и ориза, овкусен с лимона. 



21 коментара:

  1. Прекрасна Паеля, Пепи! Разкошно изглежда и много вкусно!
    Паеля на бг произнасяме, така ли, а испанците произнасят Паея?
    Нямам никаква идея, но срещам изписано всякак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Важното е, че е вкусна, Даре :) И при наличието на море около теб е редно да я пробваш :)

      Изтриване
  2. Уау!!! Пепи, пае(л)ята е неустоима и толкова автентична! Браво!!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, ценителко на всяко солено благо :)

      Изтриване
  3. Пепчииии, невероятно изглежда!! Права си, че трябва да се доверяваш на изпитани и сигурни източници. Аз отдавна се каня да направя това ястие, добило толкова популярност (и моя специален тиган за паея отлежава почти година :) ), но все не намирам кураж да се захвана с него! Сега, след като видях твоята рецепта (толкова подробно обяснена) ще се престраша (няма да е с морски дарове и риба, защото не всички ги обичат). Благодаря ти Пепчи за прекрасната публикация!!
    Прекрасен ден ти желая!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не ти трябва кураж, Руми, а килограм рибен материал за нея :) Може и с друго месо да направиш, но не знам защо за мен това ястие е свързано и с морето :)
      Поздрави на теб и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Чудно ястие е това, Пепи!
    Право в десятката.
    А аз си ползвам редовно тигана, макар и за други цели :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявах се да успея да сменя печката си, Ил :) без друго съм и вдигнала мерника, тази не я харесвам откакто я купихме. Нали не ми се затваряше с мъничко вратата на фурната. Но сега и понамалих обиколката :) и смятам и аз да я ползвам по-често.

      Изтриване
  5. Това е повече от фантазия, Пепи ... пиршество на сетивата,
    изобилие от колорит, вкус и аромати в страхотна рецепта, снимки и представяне!
    Благодаря за удоволствието, много комплименти за теб
    и продължавай да ни "досаждаш" с рибни рецепти :)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за милите думи, Дианка! Винаги се радвам, когато оценяваш рибните ми рецепти :)
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  6. Paella наистина произхожда от околностите на една лагуна до Валенсия. Много блата - много водни мишки. Няма орли, бизони, крокодили, изобщо месо и хорицата са ги хващали за опашлетата и цоп! в ориза :-) Видът днес е застрашен и няма оригинална Valenciana. Вероятно става и с обикновенни мишлета, не съм пробвал :-)
    Снимките на твоята de marisco трябва да бъдат поставени в стаята на всяко злоядо дете!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оооо, много благодаря за тези хубави думи! Това ме окуражава да пробвам повече видове паея :) пък и доволни ще бъдат в къщи. Добре ,че тук има друго месо, че с онези подни... горе ... може да се откаже чове к :) от месоядството.

      Изтриване
  7. Пепи страхотна ти е паелятя! Имам една забележка, обаче. Живея извън България в компанията на ревностни испанци, като им готвих паеля аз, която долу горе харесаха :D Проведох допитване за шафрана като съставка, защото е много скъп тоя, който мога да намеря и те ми казаха, че по принцип или купуват най-евтиният за цвят само или имат оранжава боя да стане ориза оранжево червен. Забележката ми е, че си пропуснала да сложиш пушен червен пипер Пиментон, който насочва ястиято в съвсем друга посока, с испанците, които говорих задължително слагат, единият дори е спечелил 1ва награда да готви паеля във Валенсия. Не ме разбирай погрешно твоята паеля и продуктите за нея са супер подбрани и вкусът със сигурност е неподминат, но с пушеният червен пипер нещата отиват към друга посока, ако ти се отдаде шанс пробвай. За паеля няма точна рецепта. Валенсианците и един от Мадрид, които гостих я харесаха и очакваха главно пиле без морси дарове, аз използвах бяло вино + бульон. Ама една позната от Малага, не и хареса толкова тази комбинация,колкото като я направих само с бульон без вино, тогава вкусът беше друг.Сякаш с виното беше по плодов, по лек. И двата пъти ползвах пушен пипер. О, и всички много се бориха за загорелият ориз, много го обичат. Няма как да не ти загори малко ориза на паелята на това му е чара. Много харесвам блога ти и винаги влизам като не знам какво да сготвя, ти винаги имаш добри идей и много мръвка :) Усмивки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за съвета! Не съм случвала до сега на рецепта с пушен червен пипер, а го харесвам и следващия път непременно ще сложа :)
      Поздрави и на теб :) и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Великолепна е паелята ти,Пепи,направо да си оближеш пръстите!На мен повече ми хареса морската,нали половинката не консумира рибните производни,затова той пък хареса валенсияната.Наистина богата рецепта,приготвена с много майсторство от теб,както винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинко! Като за пръв път се постарах и съм много доволна от резултата. Най-хубавото е, че от това купиш, от онова :) Та сега има набор за още една паея. Но с тези месца, дето ми ги говорите :) май ще ощастливя младите хора с Валенсияна.

      Изтриване
    2. Паелята ти е удивително разкошна,а най-много ме блазни,че яко си гарнирала с дарове,има изобилие,а не като по заведенията да е повече ориза.Чакам да покажеш и валенсияната ,тя си е близка до нашия вкус,със сигурност ще им хареса.

      Изтриване
    3. Ами ориз може винаги да ядем :) Дано скоро направя другата, пазя си другите пакетчета шафран.

      Изтриване
  9. Здравейте, не става ясно къде и кога се слага това 250 гр. сварено пилешко месо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, пилешкото месо се слага заедно с рибите, скаридите и мидите, нарязано на дребни парченца. Пропуснала съм го, сега ще допълня, благодаря.

      Изтриване
    2. Всъщност там е написано, че се прибавят рибите и! месото.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...