2 октомври 2016 г.

Раирани кифлички

      Кифличките са едно добро начало на всеки ден smile1 за разнообразяване могат да бъдат сладки с чаша кафе, или солени  с чаша айран. Правенето им не е от най-бързите занимания, но пък излизат прилична бройка, с която семейството ще има за закуска няколко дни.  Аз ще съм благодарна винаги на приятелка, която преди 15-на години ми сподели рецепта за кифлички с универсално тесто, които остават меки до 4-5 дни, ако успеят да оцелеят и осигурявах закуската на ученици и студенти в къщи. Плънката може да бъде всякаква -  конфитюр, локум,  сирене, наденица, кашкавал...... 


      Днес ще представя едни раирани кифлички – пак с различни плънки, но от същото, любимо тесто И приготвени с брашното София Мел Екстра. За доброто ми отношение към брашната на София Мел споделих преди година, когато си купих хлебопекарната – 90 % от хлебчетата в къщи са с такова брашно.   София Мел Екстра   е  брашно с характерно по-високо протеиново съдържание - “специално брашно” за приготвянето на по-луксозни хлебни и сладкарски изделия в домашни условия (погачи, закуски, продукти от парено тесто).  
      Кифличките могат за бъдат замесени в машината за хляб на програма "тесто", но могат да се замесят и на ръка - не трябва много и дълго месене :) 



Продукти:

250 мл прясно мляко
2 с л захар
20 г прясна мая
1 ч л сол
60 мл олио
380-400 г брашно София Мел Екстра  и още около 100 г за разточване

кашкавал, чедър, сирене, конфитюр за пълнеж
сусам, мак за поръсване

за намазване на кифличките:
1 яйце
1 ч л прясно мляко
1 ч л олио

Приготвяне:
* Маята се разтваря в  купа със 100 мл топло мляко заедно със захарта  и 1 с л брашно.
* Разбърква се добре, купата се покрива  и се оставя на топло за 10 минути.
* Брашното се пресява заедно със солта, добавя се млякото и шупналата мая.  
* Омесва се тесто, като накрая се прибавя и олиото .
* Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.  
* Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа. .
* Покрива се и се оставя на топло да втаса за ~ 30 мин. - докато удвои обема си. 
* Бухналото тесто се разделя на 18-20 топки (1 топка ~ 35г)

* Всяка топка се разточва на овална питка.  
* В основата се слага по малко кашкавал (чедър, сирене, конфитюр), а от другата страна се правят 4-5 разреза.

* Навиват се и получаваме кифлички. 
* Нареждат се на разстояние поне 3 см.  в покрита с хартия за печене тава. (излизат 2 тави) 
* Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
* Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 220*  за 10-12 минути до златист цвят. .
* Охлаждат се върху метална скара.

3 коментара:

  1. Ехеее,с къдравия нож още по-раирани са станали,Пепи,и радост за окото,а че за небцето са награда няма съмнение!Това брашно е и моето любимо от години,никога не ме е предавало.Грабвам си една с кашкавалче и после ще се подсладя с още една с конфитюр,прекрасни,златисти и пухкави кифлички!
    Дълга кулинарна разходка си направих и не само,и по пътеките скитах и от високо погледах благодарение на твоите снимки и чудесни разкази!Благодаря за удоволствието,мило другарче,с пожелание за още много интересни дестинации,хубаво време и много усмивки!Голяма прегръдка и хубава нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. нали :) Хем са познатите ни кифлички, хем различни, но с чедъра много се харесаха от девойките - и не се разтича като кашкавала.
      Радвам се, че направи виртуална разходка с мен, Роси :) Май ще продължим догодина, че ловния сезон започна вече.
      Прегръдка и сопрна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Кифличка за теб, кифличка за мен,
    хайде да ядем!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...