16 октомври 2016 г.

Галет с круши

  
       Сладкиш, ухаещ на масло, круши и канела. Какво повече му трябва на човек в студеното есенно време?  Ако питаме авджи Стоев - форма на сладкиша. Упорито отказа да го опита, защото... нямал форма. Разбира му тр.....та, както казваше Жоро Бордовски, светла му памет. И преди е хапвал галет, но може би трябваше и тук да ръсна мед, за да примамя :) 
Затова пък девойчето Жул му се наслади. Неколкократно :) Докато има толкова много сочни и ароматни круши сега през есента определено ще го прави тези дни пак :) 
      Галетът е един от сладкишите, които се правят лесно - най-бавното при него е събирането на маслените трохи на топка тесто. Но лъжица-две ледена вода помагат и за това. 
      Този път го приготвих с брашното на София мел - микс за кексове,  тъй като често слагам в масленото тесто щипка сода за хляб - не, че има нужда, но го прави малко по-пръхкаво според мен. А брашното на София мел за кексове е специален микс за кексове и сладкиши, без да се налага прибавянето на набухватели - сода, бакпулвер, мая.



Продукти: 
3бр. круши и 1 лимон
шепа орехи - ~ 1/2 ч.ч. чаша и 2-3 лъжици галета 
100г . кафява захар 
зърно кардамон и 1 ч.л. канела 

За тестото:
240 г  пшенично брашно  - София мел смес за кекс
2 с.л. захар и щипка сол
125г масло 
1 малко яйце :)
2 с.л. ледено студена вода 

1 жълтък за намазване с 1 с.л. олио и 1 с.л.  прясно мляко 
3-4 с.л. кафява захар 


Приготвяне:
* Студеното масло се нарязва/или настъргва на едро ренде  в брашното, смесено с щипката сол и захарта. 
*  Размесва се бързо, докато стане на трохи. 
* Прибавят се яйцето и ледено-студената вода и събира на топка, която се завива със свежо фолио/или поставя в полиетиленов плик и прибира в хладилника за 40-50 мин. 
* Орехите се смилат със захарта и смесват с галетата, канелата и ситно счуканите семена на зърното кардамон. 
* Крушите се нарязват на кубчета, смесват със захарта и заливат със сока на лимона. 
* Охладеното тесто се разточва на кръг направо върху хартията за печене - диаметър около 28 см.
* Сместа с орехите се разстила почти по целия кръг - както се вижда, оставят се 2см. в края непоръсени. 


* Крушите се изсипват върху ореховата смес. 
* Краищата на тестото се загъват върху тях и леко притискат. Не се получава най-правилно кръглата форма, но с масленото тесто трябва да се работи бързо, а на изящно кръглата форма :) оказва се никой у нас, освен Мише - не държи. 

* Прегънатото ръбче на галета се намазва с разбитото яйце с мляко и олио и поръсва с останалата захар. 
* Пече се в загрята на 180* фурна до зачервяване. 

Ако искате Вашият галет да има правилна форма и да изглежда много по-апетитно от този :) Нарежете крушите на резени и ги подредете ветрилообразно на тестото. Но плодовият пласт ще бъде по-тънък. Аз предпочетох по-грубия вид, но по-сочен, с повече плодове :) 






2 коментара:

  1. Разкошен ... обожавам този вид сладкиши, Пепи,
    а твоята комбинация с круши, орехи и канела е страхотна.
    Чудесно представяне, благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно...обожавам круши, обичам и галет, само за мен е значи това:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...