31 октомври 2016 г.

Цветна туршия с мед

     Както всяка есен и тази дойде времето за туршиите. Обикновено правя тази цветна туршия (не я наричам царска, тъй като основния зеленчук е карфиол и тук-там някой друг) и туршията от зеле с червено цвекло (червена туршия), но тази година реших да пробвам и царската туршия с мед на Руми, която миналата есен беше хит в интеренет  - е, още се питам защо не направих тогава, когато видях, колко е уважена.Преди няколко дни я направих, а тази вечер вече опитахме. Съвсем по наш вкус! :ok:  Пропорциите сол/сладко и оцет са сходни с моята, но има и олио, което я прави различна.  С благодарност на Руми! bouquet 

      Продуктите са в зависимост от това кой зеленчук предпочитаме - както се вижда при нас са зелето и карфиола. От около 3 кг зеленчуци и 1 доза от маринатата излизат  7-8 буркана Омния, естествено зависи колко добре са напълнени/натъпкани. Заради врялата марината, с която се заливат е готова за ядене след 3-4 дни :)




Продукти: 

карфиол, зеле, моркови, камби
скилидки чесън, зърна черен пипер, целина/кервиз листа 

Маринатата: 


5 ч. ч. оцет 
1 ч. ч. олио 
7 ч. ч. вода 
1 ч. ч. сол
2 ч. ч. захар 
1 ч. ч. мед 
по 1 аспирин на буркан 
 
ПРИГОТВЯНЕ:
* Зеленчуците се измиват и нарязват.  
* На дъното на бурканите се поставя по един аспирин и  се пълни с нарязаните зеленчуци. 
* Всички продукти за мариноването се сипват в голяма тенджера и загряват до пълното разтваряне на меда и захарта. След като заври се оставя да покъкри 4-5 мин. 
* С врялата марината се заливат зеленчуците в бурканите; запечатват се с капачките и обръщат върху капака. 
* Когато всички са готови се завиват с дебела кърпа/и и оставят така, докато изстинат напълно.



Чаената чаша е с вместимост 240 мл. Ако зеленчуците ви са малко повече – и имате около 9-10буркана със зеленчуци, ползвайте чаша с вместимост 300, или 350 мл. Когато всички продукти се измерят с една и съща чаша, пропорцята се спазва. Ако зеленчуците са ви 5-6 буркана, ползвайте чаша с вместимост 180 до 200мл.

10 коментара:

  1. Пепчиии, много ме радва факта, че сте одобрили рецептата!! Хапвайте със здраве и ме споменавайте със добро :)!!
    Целувки, миличка и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още веднъж благодаря, Руми за вкусната туршия :)
      Наздраве от нас!

      Изтриване
  2. Пепчо, а мога ли да махна аспирина от рецептата. И ако да-трябва ли да сваря бурканите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще омекнат зеленчуците, Цвета, дори за малко ги заварите. По-добре ги залейте с вряща марината и запечатайте веднага, дръжте на студено място. И не правете много буркани, няколко за проба, като оставите един да стои до зимата, да видите дали ще издържи. Ако да - за догодина ще имате опит и знаете.

      Изтриване
  3. Здравей Пепи, дали ще се получи без аспирини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но трябва да държите на студено място

      Изтриване
    2. Може, но трябва да държите на студено място

      Изтриване
    3. Благодаря много! Много рецепти ползвам от вашия сайт, от години и винаги са били много вкусни и успешни. Благодаря!
      Поздрави,
      Диана :)

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    5. И аз благодаря за оказаното доверие, Диана :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...