10 октомври 2016 г.

Пилешко филе с пармезан и доматен сос с проволоне

       
       Публикувам тази рецепта с една единствена забележка :) лентите проволоне следващия път да бъдат парчета. Така де, хем го усетих, че е приятно сладко, хем не посмях да сложа по-дебели, да не би да не се хареса на младежите в къщи:slap:.  Първата ми идея беше да го направя като това пилешко филе с домати и патладжанен сос, но нямаше да има разнообразие в къщи :) което за щастие не само аз у дома харесвам. 
Повече за това сирене, което е разтапящо се като кашкавала и моцарелата от Уики-то: "Италианско полу твърдо краве сирене, с плътна текстура. С времето то се втвърдява,а вкусът му се засилва. Може да се добавя към салати или гарнирано само с круши, грозде, смокини, маслини и чушки, или на пици и сандвичи.Проволоне е от категория сирена от типа „паста филата“ – влакнеста структура (напр. Моцарела). Терминът „Provolone” произлиза от неаполитенските „prova” и “provola”( земно кълбо), се появява в края на 19 век, когато е започнало производството му в Южна Италия, главно в долината на река По – Ломбардия и Венето. Произвежда се в различни форми, но най-разпространена е тази на голям колбас, достигащ 30см в диаметър , а дължината е 90см. Времето на зреене е 3 - 12 месеца, като колкото по-зряло е сиренето, ароматът е по-силен. Има тънка и твърда златиста кора." Моето си го внесох от съседна държава, без да видя, че пише "долче" - обикновено купувам сирената "пикант", но живи и здрави скоро може и да имам и другото. Мисля, че съм го виждала на италианските седмици в Лидъл, но не съм му обръщала внимание. И съм сигурна, че тези пилешки филета бих ги направила и без проволоне, с друг по-твърд кашкавал :) ако нямам точно такова.

Пилешко филе с пармезан и доматен сос с  проволоне 


Продукти за 4 порции:
1 кг. пилешко филе (в този случай - бонфиле)
сол на вкус, 2-3 лъжици олио, 1 белтък

по 1/2 ч.ч. галета, счукан корнфлейкс и настърган пармезан (ситно, или по-едро-по желание)
щипка риган

~ 180 г сирене Проволоне

~ 350 мл доматен сос - любим :) аз съм поработила лятото върху зимнините  и си имам домашен доматен сос за пици, салати, пасти, зеленчуци....., който много добре се вписа тук.

5-6 лъжици олио за пържене

Приготвяне: 
* Белтъкът се разбива с малко сол (за филетата) и изсипва в купа при месото.
* Прибавя се олиото, разбърква, покрива се с капак, или фолио  и прибира в хладилника за час-два. Ако има време :) 
* В чиния се смесват продуктите за овалване - галета, пармезан, риган и корнфлейкс. 
* Филетата се овалват  в тази смес - тя полепва добре, заради белтъка и нареждат на хартия (тук за печене, но може и свежо фолио, или каквото имаме под ръка). Оставят се така за 15 мин. , през които трохите по месото подсъхват и не се губят при пърженето :) Ако искате по-дебела панировка - може да ги потопите отново в разбит отделно белтък и отново оваляте. И пак ако :) не искате пържено - може да ги изпечете като тези хрупкави пилешки хапки с корнфлейкс на фурна. 



* Приготвените филета се изпържват от двете страни до златисто - аз ги пържа под капак, за около 3 мин. от всяка страна - така не само се пържи  месото отвън, но се и задушава отвътре и имаме хрупкава коричка със сочно бяло месо вътре, което е малко трудно да се получи при готвене на бялото месо. 
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.  Разпределят се в 4 чинии. 
* Доматения сос зе загрява до кипване. 
* Още врял се разпределя в чиниите, до филетата и върху него се поставят лентите сирене проволоне. 
* Поръсва се с още щипка риган. 




3 коментара:

  1. Знаеш, че се храня първо с очите - невероятно изглежда, Пепи!
    Страхотно предложение, което ще се хареса и у дома, чудесно представяне!
    Благодаря, поздрави за теб и отивам да чета пътеписа ти:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако пубертетите го видят, ще ми извият ръцете. Затова си го запазвам само за мен, с надеждата, че денят, в който ще съм така добра да го направя, е близо;) Поздрав, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, ама като завъртиш някое име Пеп! Това сирене ми е непознато май. Изглежда много вкусно предложението ти, знам, че е, твоите всичките са такива. Чудесна рецепта и неустоимо апетитни снимки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...