2 ноември 2016 г.

Пиле капрезе

      Една рецепта, която нямам търпение да споделя - нещо, което рядко се случва: от готвенето, до показването да е минал не повече от ден.  Обаче е толкова  вкусно това  пиле! Сосът е  доматен, но с балсамов оцет, а пилешкото месо е покрито от вкусна италианска моцарела, която вече е история у нас :'( Както  една приятелка се шегува с мен - "хапва ти се пица - купи си билет за Италия :) Наскоро, търсейки истината за салата Капрезе (дали от каперси, или от о. Капри ), попаднах на това балсамово пиле Капрезе, което е направено точно с чери домати, които тази година имах в изобилие. Край. И те свършиха вече. Червени, зелени - всичко! Догодина живи и здрави пак.  Сосът ще стане достатъчно добър и с други домати - било от консерва, или пресни - много е вкусен с балсамовия оцет, маслото и чесъна. Подобно е това  пилешко с доматен сос .Чери доматите имат повече люспи за чистене, но като са сготвени, достатъчно е само да се побутне ципата с вилицата и се отстранява. Ако все пак домашните любимци са ви капризни - направете с едри домати, на които люспите за отделяне ще са съвсем малко.


Продукти: 
3бр. пилешки гърди (по 1/2 пеперуда на порция)
3-4 лъжици брашно  
сол и черен пипер 

~30 г масло 
~30 мл зехтин 
3 големи скилидки чесън 

~1 кг (чери) домати 
4 с.л. балсамов оцет 
1 с.л. мед (това от мен :) не може домати без подсладител)
сол на вкус
щипка бял риган 

4 парчета по 70-80г моцарела (или друго подобно топящо се сирене)
5-6 листа босилек


 Приготвяне: 
* Пилешките гърди се посоляват и подправят с черния пипер. 
* Овалват се в брашното и изтупват от излишното. 
* В широк тиган/тенджера с капак се загрява зехтинът с половината от маслото и двете грубо счукани скилидки чесън. 
* Поставят се гърдите и запържват от двете страни по около 2 мин - до почти златисто :) заедно с чесъна. Ако той започне да потъмнява се изважда. 
* Месото се изважда в чиния. Останалите скилидки чесън се обират и отстраняват от мазнината. 
* Прибавят се доматите (черита цели, големи домати - само нарязани на 4) и се готвят под капак за 6- 7минути, докато омекнат и пуснат сока си. 
* С вилица, или ръчната преса за картофи се намачкват, за да се отдели по-добре сока им. 
* Прибавят се балсамовия оцет, останалата скилидка чесън - фино намачкана, или счукана, меда, ригана и посолява на вкус. 
* Поставят се и пилешките гърди, тигана се затваря с капак и готви още 10-12 мин. 
* Отново се отваря капака и върху гърдите се поставят останалата половина масло и резените моцарела; захлупва се съда и готвят 1-2 мин, докато сиренето се разтопи. 
* Поръсва се с листата босилек и отстранява от котлона.


      Пожелателно е да се сетите през това време да си запечете малко хляб, поръсите с риган и струйка зехтин :) Това е - простичко и вкусно. Ами нали простичките неща са вкусни :)


 

4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...