13 ноември 2016 г.

Пикантен пастет от авокадо с печена чушка



    Името на рецептата почти изчерпва продуктите :)  Авокадото е плод, който трайно се настани у нас, макар недолюбван от двете ни девойки. Може пък някога да го харесат, знае ли се :) Човек винаги има право да си променя вкуса. 
      Аз и мъжете го хапваме на салата и на пастет, но скоро приятелче ми показа рецепта, на която просто е намазано на филия, поръсено с щипка лют пипер. Да му даде вкус, тъй като само по себе си то е безвкусно :) Опитах :) само с лютия пипер, но ..... на мен си ми трябва и сирене с него. Та ето го този пастет :) дип, или разядка. Кайенския пипер не е отровно лют, затова съм използвала точно него, вместо домашния ми лют :) 
2бр. авокадо (избираме омекнали, готови за ядене) 
2бр.  печени червени чушки (ако са много големи - една) 
2 скилидки чесън 
50 г синьо сирене 
сок от половин лимон 
1/2 ч.л. лют кайенски пипер (Котани) 
щипка-две сол, ако чушките не са солени 

Приготвяне: 
* Печените чушки се нарязват на ситно. 
* Скилидките чесън се пресоват/намачкват. 
* Сиренето се натрошава на дребно. 
* Месото на двата броя авокадо се изважда и намачква с вилица. Залива се с лимоновия сок и смесва с  другите продукти, заедно с половината от кайенския пипер и солта.
* Обърква се.
* Разпределя се на препечени филии и поръсва с останалия пипер. Или просто го поръсвате, както е в купата. Но го хапвайте скоро след направянето му, тъй като ако престои над 5-6 часа в хладилника цветът потъмнява. 


4 коментара:

  1. Това е чудесна идея и за лек нюанс с лют пипер, Пепи ...
    и по мой вкус, със синьото сирене - също:)
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ценитегл като теб на добрите предястия го харесва, Диди!
      Прегръдки и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Като ценител на антипастите това предложение ме грабна веднага, Пеп! С лютото как ще се разберем не знам, но пък винаги си струва да се опита! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, такова пък не съм правила, нооо, одеве си купих авокадо, у нас само аз го хапвам, печени чушки имам във фризера, аз бих опитала с пушен пипер, намира ми се, та като нищо тези дни мога да си врътна едно такова пастетче!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...