19 ноември 2016 г.

Спаначен пай "Слънце"


Със сирене, кашкавал и  извара :) Не може съвсем постен да е унас. 
Преди време подобно "плетка" тип слънце се въртеше дълго време из интернет - с кайма, със сирене, със спанак....., но тогава някак си пропуснах да я изплета  :smile1: И сега, когато видях спанак на пазара (някои зеленчуци не купувам от големите вериги, нищо, че ги има целогодишно) първо за този пай се сетих. Трябва да отбележа, по изрична поръка на домочадието, че   много му се зарадваха и както рядко се случва у нас - 5 от петима да го харесат :) Ама много дори. Тестото си е мое любимо - харесвам тесто с мая за хляб; содените не са ми любими :)  
Продукти:
За тестото:

7 г суха мая (или 21г жива) 
1 яйце 
200 мл вода 
500 г  бяло пшенично брашно тип 500  София мел - класик
60 мл олио 
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол

За плънката: 
300г почистен спанак
200 г бяло саламурено сирене 
100 г кашкавал 
100 г извара 
1 яйце  

и още: 
1 белтък
1-2 лъжици галета 
останалия 1 жълтък с 2 лъжици прясно мляко и 1 лъжица олио за намазване 
2-3 щипки настърган кашкавал и семена за поръсване - тъй като семената трудно се задържат по питите, реших този път да поръся кашкавал, който, като се разтопи ще задържи семената. И успях :) 
 Приготвяне: 
* Брашното със солта се поставят в съд за месене и оформя като кладенче. 
* Налива се топлата вода и прибавят маята, захарта, олиото и разбърканото с вилица яйце. 
* Всичко се разбърква добре първо с вилицата и после замесва на тесто - меко, еластично, много приятно за работа е.  Оформя се на топка, намазва се с олио, поставя се в купата и завива със свежо фолио и дебела кърпа. Така се оставя да втасва за около 40-50 мин, докато тестото поне удвои обема си.
Цялата тази процедура може да се извърши в машината за хляб, на програма "тесто" до пълното втасване. Вярно, че е малко по-бавно, но през това време ако знаете колко работа може да си свършите :))) Най-малко да подготвите плънката:

* Спанакът (почистен е това количество) се бланшира във вряла вода за 3-4 мин - не го варим много, за да не си променя цвета.
* Изсипва се в гевгир и веднага охлажда на студена, течаща вода. 

* След като е напълно изстинал се изстисква с ръце от водата и нарязва на ситно. 
* Смесва се с настъргания кашкавал, сирене, яйце  и извара. 
* Втасалото тесто се разделя на две и всяка топка се разточва на кръг.  Единият трябва да е по-голям диаметър от другия с около 1-2см. 
* По-малкия кръг се поставя на лист хартия за печене и поръсва с галетата. 
* В центъра се слага топка от спаначената смес - оформена грубо с ръце :)  , а около нея се прави кръг от останалата. 
* Кората се намазва с разбития белтък. 
* Отгоре се поставя втората, по-голямата кора. 
 * За да не остава въздух между двете кори в центъра, около топката се притиска с подходяща по големина чаша с дебели стени - дебели, за да не срязват тестото ръбовете и. 
* Краищата се притискат с вилица, за да могат да се слепят.  Надупчва тестото с дървено шишче, за да може да излиза парата по време на печенето. 
 * Правят се прорези като лъчи - вижда се от къде, там, където е притиснат блата от чашата навън - на разстояние 2,5-3 см. и когато всички прорези са направени, всички се завъртат на 90* внимателн, за да останат разрезите нагоре. Крайчетата им леко се усукват, като лъчи.
* Приготвяният пай се оставя на топло да втасва за около 20 мин. :) пак го чакаме почти да удвои обема си. 
*Намазва се разбития  с прясно мляко и олио жълтък  и пече в загрятата на 200* фурна за около 20-25 мин - докато се зачерви.  Като почукате с пръсти по тази част, в краищата, където е само тесто, трябва да се чуе кух звук :))) 
* Изважда се за бързо и  в средата, на топката се поръсва кашкавала и семената и връща обратно в горещата, но вече изключена фурна за още 3-4 мин.  



12 коментара:

  1. Ама той наистина като слънце! :) Пепа, много удачно си превъплътила идеята за пая с тази зелена плънка. И въпреки, че е още есен, мен ме запрати към пролетта! :)
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили :) Държим на слънцето в последните есенни дни :)
      Хубава неделна вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Олелеее, каква вкусотия само, а как изглежда - просто прелест!!
    Пепчиии, прати няколко парченца, ако е останало - нали твоите не са по зелениите много ;) ).
    Прегръдчица, миличка и прекрасна седмица!! :*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не са, не са, Руми, ако зелениите са самостоятелни :) Така, в тестеничко, или с мръвка се хапва :)
      Ще трябва да си направиш :) Колко му е.
      Спорна и добра седмица и за теб да е!

      Изтриване
    2. Ще, ще, Пепчи, ние много обичаме тестеничко, а като е и с плънчица познай - като при вас изчезва на мига, даже нивката си да обиколи не го чакат :) :)
      Целувки, миличка и запрятам ръкави!!

      Изтриване
  3. Чудесен, много красив пай.Разкошно изпълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели :) Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Разкош ...
    много ефектно, слънчево предложение и майсторско изпълнение ...
    Поздравления за теб, Пепи и честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Честит празник и на теб! Здраве и благоденствие в дома ти да има!

      Изтриване
  5. Пеп, правила съм преди време този пай и знам колко вкусен и ефектен е!
    При теб - майсторски изпълнен!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красива ти се е получила, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  7. Весе, Даре :) Благодаря ви!
    Хубави почивни дни да са ви!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...