4 ноември 2016 г.

Апулска фокача с домати


      Няма как да подмина още една фокача, която преди време, когато Юлка сподели  в Гответе с мен  правех толкова често, колкото и през последните две  седмици - през ден :)  Много ми харесва тестото, замесено с  картоф. И когато споделих  предната  фокача с маслини и домати  преди десетина дни, Злати - другарчето от италианската ни екскурзия, ме уреди и с оригинална италианска рецепта (с клипче), в която - естествено присъства и брашно от твърда пшеница (di grano duro).  То е едно от разковничетата за вкуса на тази  Focaccia Pugliese -  типична за района на Пулия и тъй като ние бяхме точно там се чувствам длъжна да я споделя - мека и пухкава, с аромат на зехтин и риган. Маслините от мен :) за цвят.  В Бари, където бяхме отседнали, очаквах да има пицарии на всеки ъгъл, но с изненада открих, че на почти всичките ъгли :) има фокачерии. Така да се каже. Повечето от които задължително почиваха по обяд.  И страхотни спаначени пити, за които - ако докарам вкуса - ще споделя следващ път, защото бях очарована най-много от тях. 

      Другото брашно, което използвах е на София мел - класик, синята опаковка: бяло брашно с гарантирано високо качество, подходящо за приготвянето на всички видове тестени изделия. И брашното, с което аз правя хляба у дома, откакто съм купила машината за хляб. Т.е. - всеки ден :smile1:  



     Приготвянето на тази фокача не е от най-бързите, защото втасва няколко пъти, но чакането си струва :) Пък и от дозата се получават два броя. 



Продукти за 2броя с d 24 см: 
300 г бяло пшенично брашно тип 500  София мел - класик
100г брашно от твърда пшеница  ( semola di grano duro)
1 средно голям сварен картоф (~200г)
1/2 кубче  жива мая - 21 г 
250 мл  хладка вода
1 ч.л. захар 
6-7 лъжици зехтин
2 шепи чери домати, или 2-3 обикновени домата** 
десетина маслини
1 ч.л.  сол
1 ч.л. риган 
1-2 щипки едросмляна сол (розова тук)

   
 
Приготвяне: 
* Маята се разтваря в 200мл  от топлата вода със захарта и лъжичка брашно и оставя на топло да се активира - да увеличи два пъти обема си. 
 * Свареният и охладен картоф*** се  намачква на фино пюре с  3-4 лъжици зехтин и останалите 50 мл от водата. 
* Двата вида брашно се смесват и пресяват в дълбока купа. 
* Към тях се прибавят картофеното пюре и шупналата мая. 
* Меси се дълго, докато се получи еластично тесто - в началото е лепкаво, но колкото повече се меси, лепненето по ръцете намалява :) Това упражнение може да се направи в хлебопекарната - аз включвам на програма тесто, на два пъти, но меси по 15 мин., не изчаквам целия цикъл.  Солта се прибавя в края на месенето. 
* Поставя се в намаслена купа, покрива се и  оставя да втасва за около час - увеличава тройно обема си. 
* Изважда се от купата и разделя на две части - всяка част се премесва още веднъж (ръцете се намасляват с останалия зехтин) и разпределя в две тавички с d 24 см. 
* С пръстите на ръцете се разстила  така, че  почти да покрие дъното - от мазнината тестото се свива навътре, но това не е проблем, тъй като после втасва и изпълвма тавичката. 
* Поръсва се с риган, поставят се нарязаните домати, маслините, поръсва съвсем тънко със струйка зехтин и едро смляната сол.  
* Трябва да се остави на топло, да втасва отново, докато удвои обема си, но тук вече нямам търпение и поставям в загрята на 40* фурна за ~ 30 мин. Там втасва :) Докато се приготви първата фокача, втората има време да втаса по нормалния начин :) 
*  Изважда се тавата, фурната загрява на 220* .
* Тавата се поставя в загрятата фурна и пече около 20 мин, до златисто :) 


** Ако доматите са много сочни -  се срязват на две - хоризонтално, през средата и поизстискват от сока и семената им. Иначе тестото се подводнява :) и под тях не се изпича добре. Хубаво е и да се обелят :) 
***Не си мислете, че варя само един картоф :)  у нас сварени картофи има почти винаги, тъй като с тях бързо могат да се подготвят всякакви ястия



5 коментара:

  1. Разкошно си го описала - чак да огладнееш ...
    А за картофа в тестото - почти няма тесто, в което да не слагам пюриран картоф - просто толкова променя вкуса, че не е истина.

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитна, вкусна и ароматна фокача, Пепи,
    аз също харесвам картофено присъствие в тестото. Благодаря!
    А така хубаво разказваш ... ще очаквам и спаначените пити:)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идея! Задължително ще изпробвам! Благодаря за рецептата. Ще се радвам, ако последвате и моят скромен блог https://vanillacacao.blogspot.bg/
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Май ще се прави днес. Да видим докъде ще я докарам аз.

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусноооо, направо ми иде да си отчупя!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...