9 ноември 2016 г.

Пилешки филенца с кориандър. От върхът на тока на Ботуша

      Пилешкото и свинското са сред любимите меса в къщи, както е станало ясно тук. Особено във вид на филета - кога пържени, кога печени, понякога хрупкави, понякога с пълнеж. :) В Италия едната ни приятелка си похапна хрупкави пилешки филета с аромат на кориандър, които, като изключим аромата много ми напомниха на едни филета, които правех в къщи преди години и с които младежът Н. прояде месо (месото във вид на месо, не като кайма) - добрите стари червейчета  :smile1: публикувани преди повече от 10 години  И тези дни реших да изненадам младите хора с подобни такива, като добавя, разбира се,  щипка лют пипер и две  кориандър (че е силен) за аромат.  
Но преди това ще покажа няколко снимки от Бари - стратегическото място, където се бяхме установили по време на кратката ни екскурзия в Италия. 
 
Защото се оказа, че там има още 3 пъти по толкова места, където сега ми се иска да отида, започвайки от мезея на хляба в Алтамура, или пък от замъка Кастел дел Монте - образец на средновековна военна архитектура и правилна форма.  
 
За пореден път изказвам възхищението си от земята, отглеждана с много грижа - пустеещи земи не видяхме. Зеленчуци, отглеждани във вековни маслинови гори. 
   
Ба̀ри е столица на региона Пулия, административен център на едноименна провинция. Намиращ се в началната точка на тока на Ботуша; на брега на Адриатическо море, пристанището му е сред най-важните за Италия. 
 
На Piazza Aldo Moro  има  3 гари, от  където тръгват влаковете на различните железопътни компании.  Гарата с голяма керемидено червена сграда, със своите 16 плинии  е приютила една малка компания, която пътува към Арбелобело. 
 
 
От западната страна на площада в ляво и зад гърба ми :) се намира  входа за другите две гари - Ferrovie Bari Nord (метрото до  летището) и Ferrovie Appulo Lucane ( пътят за Матера - следващия път).
Както почти всички градове Smile  и Бари си има своята стара и нова част. За съжаление ние разглеждахме старата част късно следобедите, прибирайки се от другите места, които си бяхме набелязали и далеч не видяхме всичко, което ни се искаше. 
 
Например замъкът Свево - по-точно оградните му стени отвън Smile  видяхме през нощта, осветен и величественскрит зад непристъпни стени и ров. И затворен за посетители по това време.  
 
Но пък разгледахме много обстойно и присъствахме на служба в  базиликата Св.Никола (Basilica di San Nicola)- построена през 1087г, където в гробница под олтара се съхраняват  мощите на светеца. 
  
Крадени през годините и оспорвани с жителите на Мира, но пак върнати в морския град. Службата, на която бяхме свидетели беше изключително тържествена под дълбоките звуци на органа и плътните гласове на  свещениците.  
 
  
И всичко това бихме подминали, ако не се бяхме залутали със Злати в задния двор на базиликата в опит да излезем към площада Smile но срещнахме възрастен господин, който не само ни упъти, но и разпита какво сме успели да видим - именно той ни показа катакомбата, където са мощите и ни разказва около час за историята на базиликата, светеца и царицата, подарила замъка си на църквата. 
 
Успяхме да видим величието на Palazzo del Governo (Правителствения дворец) и  Сградата на операта - Petruzzelli Theatre -  една от най – големите в Италия. 
  
   
Къщата с чайниците :) и малките улички, в които имаш чувството, че си в стар италиански филм. За висящото пране няма да споменавам  :) но беше там. 
 
  
И още снимки, както и клипчето от базиликата тук  във ФБ 

Връщам се на пилешкото :smile1: което се приготвя в пъти по-бързо, отколкото времето, което списвах тук :)  Особено ако си приготвите филенцата предварително, а преди вечеря - изпържите. Или изпечете. 

Продукти за 3 порции: 
1 филе пеперуда, около 700г 
3-4 с.л.соев сос
3-4 с.л. зехтин 
1 ч.ч. галета 
2 щипки смлян кориандър 
2 щипки сол  :smile1: (от всичко щипваме днес) 
1 щипка (или повече)лют червен пипер 
1 щипка риган 
1 щипка черен пипер 

олио за пържене - маслена баня (т.е. 2см. ) 

 Приготвяне: 
* Пилешкото филе се нарязва на тънки ленти - дължината може да е различно, но дебелината трябва да бъде почти еднаква, за да могат да се изпържват равномерно. 
* Посолява се и заедно с олиото и соевия сос разбърква в купа.  оставя се да почине за 15-20 мин. 
* Галетата се смесва с всички подправки. 
* Филетата се овалват в сместа, като притискат в длан добре, за да полепват по-добре трохите и нареждат на хартия за печене (в тава, с която може да ги приберете в хладилника, ако се наложи) 
* Олиото се загрява - в по-тесен съд (касерола), за да може да се ползва по-малко олио :) 
* Когато е достатъчно загряло се пускат по няколко филета -  съда за пържене не се препълва с тях, защото така Т* на мазнината ще спадне и те няма да се пържат бързо, а по-бавно, вследствие на което ще станат по-мазни. Степента на котлона е 3/4 от мощността му. 
* Изваждат се да се отцедят   върху кухненска хартия, която е поставена на решетка (това пък - за да не се овлажняват отдолу, както се получава, ако се поставят в чиния).
* Сервират се с доматен, или млечно-чеснов сос  , или салата -  по желание :)  



5 коментара:

  1. :) старинната част на Бари и при мен остана в здрача:) Прилича ми на Солун този град, голям е, но пък привлекателен. Като добавим и морето си е впечатляващ:). Филенцата са екстра, Пеп. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Кате! Много исках да видя двореца :) Бих се върнала заради това, в комплект с другите забележителности наоколо.

      Изтриване
  2. Не свършиха ли вече тия снимки от Италия, че само ме дразниш с тях? <3
    Филенцата са много хубави. Ще пробвам и аз с щипка кориандър някой път.

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, хареса ми рецептата, интересен ще ми е вкуса с кориандъра.
    Колкото до Италия - супер е, разбира се, ще разгледам и другите ти снимки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...