12 декември 2016 г.

Грилован свински врат с карамелизиран лук и сушени домати


      Все си мисля, че съм изсготвила всички видове свински пържоли, но явно не е така. Днес ще предложа страхотни пържоли от свински врат, изключително ароматни, със съвсем леко сладко-кисел привкус -  от маринованите лукчета, сушените домати и карамелизирания лук. Допълнително подсилен с ябълков сайдер.  Месото от врата е обикновено най-сочното за печене, а тук, под фолиото, просто се топи в устата.
     Тази рецепта за   Грилован свински врат  с карамелизиран лук и сушени домати толкова ни хареса, че се очертава да присъства на трапезата ни за Коледа (според младите хора).
     Мариновани лукчета, карамелизиран лук и сушени домати са продукти, които обикновено сама си правя в къщи :) Този път обаче се доверих на Фамилекс, които са се погрижили да ни спестяват време и предложат  тези благинки за всяка кухня. Без друго ежедневието ни е достатъчно натоварено, а в сравнени с моите, произвеждани в къщи консерви, трябва да си призная, че консервираните продукти на Фамилекс са много добри.  
       Да не забравя и ориза басмати, който като всеки истински такъв е произведен в Пакистан, но предложен от Фамилекс в малки  опаковки e достатъчен за една вечеря за цялото семейство, или пък за две :) гарнитури. Всеки знае, че ароматните продукти, предлагани в големи разфасовки губят  част от аромата си след отваряне, затова много харесах практичните разфасовки на този ориз. Той е един от най-ароматните и почти не се нуждае от подправки. Може да усетите  аромата му още докато се готви :) много приятен, специфичен, наподобяващ този на пуканките.  Отглежда се основно в Пакистан и Индия и самото му наименование в превод от хинди означава точно това - ароматен. Особено благодатни за него са ястията с месо и сос – комбинацията между снежно белия басмати и топлата, плътна течност на соса от печено месо е просто божествена. 
       Спирам със суперлативите и предлагам рецептата, за да имате време преди празниците да опитате и да решите дали е и Вашата за Коледа, или Нова година:)

  Грилован свински врат  с карамелизиран лук и сушени домати 
 

Необходимите продукти за 5 порции са:
~ 1,5 кг свински врат
3-4 с.л. олио сол, черен пипер, малко стръкче розмарин (аз бих сложила салвия другия път)

2 бурканчета  Лукчета Голд  от по 280г (само мариновани са) 
1/2 консерва Карамелизиран лук  (т.е. ~ 180г)
1 бурканче сушени домати в олио с билки (280г) 
150мл ябълков сайдер
2-3 лъжици ароматно масло  (това е масло, предварително смесено с подправки - аз слагам чесън, сол, малко настъргана лимонова кора и лъжица пасиран магданоз)
3-4 лъжици брашно

за гарнитурата:  
150г ориз басмати 
1 бурканче консервирани гъби (~300г)
1 маааалка главичка лук
2 скилидки чесън 
1 малко парче корен джинджифил - около 2см.
2 лъжици масло и 3 лъжици олио 
сол 
голяма щипка сушени зеленчуци (морков, чушка, целина) 


(ориз Басмати, Лукчета голд, карамелизиран лук, сушени домати в олио с билки и консервирани гъби  тук са продукт на Фамилекс. Разбира се,  може да ползвате каквито имате под ръка - собствено производство, или с друга марка, но имате ли възможност, потърсете тези продукти и  опитайте, защото наистина са много добри) 
Приготвяне: 
* Оризът се измива  в цедка на чешмата  и накисва в чиста вода - два пъти повече от неговия обем.  Докато приготвяме пържолите, той ще се накисва.  
* Фурната се загрява на 200*С. 
* Маринованите лукчета се  отцеждат от маринатата  и изсипват в тавата за печене. Така на дъното на тавата те ще се карамелизират, докато се готвят и няма да  позволят на пържолите да залепнат на дъното.
* Парчето свински врат се нарязва на пържоли с дебелина ~ 1,5-2 см. (много лесно става, ако сложите предварително парчето месо в камерата за 40-50 мин) 
* Пържолите се овалват в брашното и изтупват от излишното.  Запържват се по 2 мин. в загрятата  в тиган мазнина. 
* Изваждат се и поставят в тавата, върху лукчетата.  Ще трябва да поемат миризмата, докато се пекат  върху тях :)   
* Пържолите се подпраявт със сол и пипер; намазват с маслото и върху тях  разпределят сушените домати и карамелизирания лук (които ще задушат пържолите отгоре и няма да им позволят да съхнат, докато се пекат).  
* Налива се сайдера, още толкова вода, прибавя се стръкчето розмарин, тавата се покрива плътно с фолио и поставя в загрятата вече фурна.  
* Пече се около 30 мин., развива се фолиото и запича за 3-4 мин. открито. Ако сосът не се е редуцирал, може да го сгъстите с лъжица натурално царевично нишесте, или препечено брашно, но  при мен се получи   по 3   лъжици сос за порция -  не бистър, а плътен, от брашното на пържолите.  
 Докато пържолите се готвят, приготвяме гарнитурата:   
* Оризът се отцежда от водата, която се запазва.
* Гъбите с е изстискват от водата им и нарязват на дребно.
* Лукът, скилидките чесън и парчето джинджифил се настъргват. 
* Заедно с олиото, маслото и ориза се запържват  за 2-3 мин. 
* Налива се вряла вода - 2 части вода (в която прибавяме  и тази от накисването на ориза) / 1 част ориз. Прибавя се и щипката сушени зеленчуци и посолява. 
* След като заври, степента на котлона се намалява и оставя да ври тихо, докато водата се изпари, а ориза се свари :)  - около 15 мин. 


* Сервираме по пържола, няколко лъжици от ориза, 2-3 лъжици лукчета и заливаме със соса. 

8 коментара:

  1. Чудесна рецепта. Мисля да я приложа за купона на Васко.
    Сега ще трябва да тичам из града да търся карамелизирани лукчета.
    Надявам се, че ще се справя.
    Поздрави и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ние от Фамилекс може да ви помогнем да намерите карамелизиран лук, само ни пишете в кой град и в кой квартал сте и ние ще ви кажем най-близкият до вас обект. Също така може да ни пишете на лично съобщение във Фейсбук - https://www.facebook.com/FAMILEKS/
      Хубава и усмихната вечер от нас :)

      Изтриване
    2. И щом е за Васковия празник, винаги можеш да замениш ориза с бобена гарнитура, ели :)
      Поздрави на теб, девойко мила и хубава седмица!

      Изтриване
    3. Ели е от София, може да пишете тук къде да намери. Около Петте кьошета е, но пазари из целия град :)
      Ако може пишете и в кои вериги магазини в по-големите градове да се търсят.

      Изтриване
  2. Ненадмината си на майсторските местни ястия, Пепи!
    Това е страхотно предложение, което може
    да предложа на домашните за празниците, мисля си, че ще им хареса...
    Благодаря за чудесната идея - поздрави за теб и празнично вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти влезе в дома за празниците, Диди! Наиситна е богата вечеря :)и гарантирано вкусна.
      И на теб празнично вдъхновение :) Видях, че вече те е обхванало с пъстрата халва.

      Изтриване
  3. Може ли да се сготви в Крок пота

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, ще стане крехко. Лукът и доматите са готови, само за пържолите - ще Ви трябва 3-4 часа за тях. Месото става страшно крехко в слоукукъра, знаете

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...