23 декември 2016 г.

Крем-супа от тиква

       Винаги, когато правя тиквеник ми остава тиква, която не си струва да пека. Обикновено правя тиквено-портокалов кисел, но този път, повлияна от  една много приятна австрийска семинар-вечеря, организирана от Котани,  превърнах остатъка от тиквата в тиквена крем супа.  Ще започна отдалеч, за да разкажа как се докарах до там, че не само да ми хареса тиквена крем супа, ами и да сготвя :) Но я предлагам съвсем сериозно в блога, защото   супата е  много вкусна и  подходяща за вегетарианци целогодишно. 
      Преди около месец  участвах в  конкурс, организиран по случай 135 години  Kotanyi, където на томболен принцип избраха петима печеливши, сред които и
моя милост с рецептата за Блъди мери скаридите с млечен сос. За мен беше удоволствие да си "получа" наградата -   участие кулинарен  семинар на тема "Австрийска вечеря", организирана  от Мария Лазарова - управител на KOTANYI за България, с гост Иван Звездев, двамата създатели на Блоговодител - Илиян и Иво , приятелското присъствие на сладката Бети , другите спечелили наградата - Ирина, Валя и Гери, домакин Димитър Шопов от Food Connection - много хубаво място за кулинарни курсове, да знаете, ако бях в София, бих се оглеждала по-честичко за датите и темите на курсовете там.

 
 
 
Снимките са ни предоставени от Ирина Хаджикирякова  - единия участник като нас, с приоритет - фотографията :) както си и личи. 
 
На дългата маса се разделихме на няколко екипа, всеки от които приготвяше по нещо -  ние с Бети и Звездев бяхме на рулото от бонфиле. Естествено, там, където се чувствах най-удобно с ножа Very Happy Тогава Иво се пошегува, но и ме провокира, че трябвало да работя не в групата с месото, а в тази  на тиквената супа, за да имам някакво предизвикателство. Ами ето Very Happy

Продукти за 5-6 порции: 
~ 500 г почистена тиква 
едно парче праз лук - около  20 см
4-5 скилидки чесън
2 моркова 
1 малка червена чушка  (сладка, сорт капия примерно) 
парче целина и парче пащърнак 
сол и черен пипер на вкус 
1 ч.л. сладък червен пипер 
4 с.л. масло 

150 мл готварска сметана 
олио от тиквени семки, печени тиквени семки, мащерка за гарниране 

Приготвяне: 
* Почистените и нарязани на едри парчета тиква, чушка, моркови, целина, праз и пащърнак  и   се поставят в тенджера с 2л. студена вода. 
* Варят се на бавен огън (когато кипне се намалява степента на котлона) до омекване на всички зеленчуци. Чесънът се прибавя към края на варенето - на него му трябват не повече от 10 мин. 
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя малко да се поохлади. Пасират се внимателно, тъй като рисковете да се опръскате с вряла супа при пасирането са големи Very Happy , а изгореното  много боли. 
* Посолява и подправя с черния пипер  на вкус;  прибавя се маслото и червения пипер; разбърква се.  Налива се и сметаната и се разбърква за последен път :) преди сервиране. 
* Разсипва се в купички и гарнира с тиквените семки, щипка мащерка и няколко капки тиквено олио. 
 



2 коментара:

  1. Честит рожден ден и честита награда, Пепи,
    с голямата прегръдка ти желая да се радваш на здраве и хубав късмет,
    творчески идеи и кулинарно вдъхновение,
    лични успехи с много радост и сбъднати мечти.
    Светли и благословени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Диди!
      Светли празници и на теб и семейството!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...