24 декември 2016 г.

Коледно пънче и ЧРД на мен :)

      Побелях и помъдрявам днес newsm38
      Първото е отдавна,  а за второто не се знае кога ще ми се случи.
      Но за този рожден ден избрах да направя вместо торта - коледно пънче. С един удар - два заека. Торта за днес за празника, коледно пънче и за утре, за Коледа. 



      Тук рецепта няма да има. Прави се от руло.  Всеки може да си направи любимото руло. Аз си направих блата за най-шоколадовата торта, който  е трошлив (малко се начупи вътре, но го замазах) и ужасно вкусен и сочен - любимия блат за торти, който правя за всеки повод, откакто Ири Купенска го публикува. Крема също е по желание, моят е шоколадов ганаш - любим на домочадието.  Отрязва се парче от рулото (1/4 от него) по диагонал, което се залепва странично на голямото парче руло.    Отгоре намазано с пак с ганаш и в моя случай - поръсено с кокосови стърготини, малко пудра захар и зрънца нар.  
      И ще разкажа историята за сладкото коледно пънче. Някой може и да не знае :) самата аз научих преди 3-4 години. 
      Коледния пън   е бил дърво, което в Западна Европа са слагали  в огъня на Рождество и запазвали обгорелия пън, за да ги предпазва от вещици. Подобно на нашия бъдник на  Бъдни вечер в нашите, български традиции. Според нашия ритуал най-младият мъж в семейството, облечен в най-хубавите си дрехи, отива в гората, за да отсече и донесе пън от дъбово или крушово дърво, който се слагал в огнището и трябвало да поддържа огъня цяла вечер. 
      Като десерт   коледното пънче  се появява в Европа преди около 130 години.  В края на 18-ти век, заради липса на лекарства и висока заболеваемост, Наполеон Бонапарт издава заповед всички семейства в Париж да затворят дупките в комините си през зимата, за да не настиват и да не се разболяват.Със запушени комини, хората не могли да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер. А това било древна традиция - семейството се събирало край огъня  в очакване на Рождество. Тогава френските сладкари проявили въображение и  създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво (пън и клонче), наречено Bûche de Noël (Коледно пънче).
Така всички били доволни и семействата се събирали около  пънчето - сладък символ на домашното огнище и плодородие.  

 

9 коментара:

  1. Не мога да не те поздравя и тук, Пепи!
    Прекрасен сладкиш за прекрасни празнични дни - бъди здрава,
    усмихната и успяваща с много радост, щастие и сбъднати мечти!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита да си, Пеп! Здрава, вдъхновена и усмихната! И нека ти е коледно на душата през цялата 2017 година!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Рождество Христово ! Честит Рожден Ден ! Здраве, мир и благодат в семейството.Весели празници, Честита Коледа !

    ОтговорИзтриване
  4. Никога не успявам да те поздравя навреме за РД, Пеп, нопък да се родиш на такъв ден си е блогословия!
    Бъди здрава и все така дейна!
    Честита Коледа на всички у вас!
    И хайде, да ни правят баби вече, де...:))

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа, Пепи! Честит ти рожден ден :)))) Много здраве, любов и топлина да има около теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кро! Честита Коледа и на теб и весело посрещане на новата година!
      Здраве, любов и топлина и в твоя дом да има!

      Изтриване
  6. Сърдечно благодаря за поздравите, мили дами! Живи и здрави и Вие бъдете!
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  7. Не знаех за тази история на този наистина атрактивен коледен сладкиш,Пепи,благодаря,че я разказа,много красиво ти е пънчето!С пожелание винаги да сте заедно около трапезата,цялото семейство,все така задружни и подкрепящи!Надявам се да сте отпочнали новата година щастливо и с успехи,а на теб лично пожелавам да ти се случва по много от всичко онова,което те кара да разпускаш,мечтаеш и релаксираш!Хиляди прегръдки,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние сме свикнали да го приемаме като част от коледните сладкиши, Роси и малко хора се замислят има ли, или не история :) На мен самата ми беше много интересно, предната Коледа го бях намерила и прочетох с интерес. Но тогава не стигнах до пънче да правя :)
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...