29 март 2016 г.

Аранчини с моцарела


      Панирани оризови топки с разтопена моцарела вътре, в коричка от хрупкава галета с подправки. Това са тези топчета, носещи звучното италианско име Аранчини, заради визуалната си прилика с портокал ( „arancia“ означава „портокал“).  Могат да бъдат с  различен пълнеж - месо, сирена, или шунка.  
      Ориз с месо ядем често, затова когато ги правя, аз правя този вид - с моцарелата вътре.  Освен от специално приготвен за целта ориз, може да си приготвите и от изостанал /нежелан, по-скоро  Grin сготвен ориз  дали с месо, или постен. Важното е да са добре сварени, но не и разварени зърната ориз. Много подходящ за Аранчини е ориза сорт Арборио - къси, закръглени зърна, които се сваряват бързо - за около 20 мин. Дори когато е към края на сваряването си е добре да се отдръпне от котлона, да се затвори съда с капак и да се остави да си поеме водата, тъй като лесно се разварява.

 


Продукти:
100г ориз
по 200 мл пилешки бульон*** и вода
50 г пармезан (кашкавал)
1 белтък
черен пипер 
3-4 с.л  зехтин*** 

300г моцарела (или добре топящ се кашкавал)

За паниране:
2 ч. ч. галета 
по 1  каф. лъжица черен пипер, сол и куркума
2 яйца и 3 белтъка 

олио за пържене - за маслена баня, поне 3см. дълбочина в съда, поради което е подходящ тесен и дълбок съд за пържене /малка касерола



Приготвяне:
* Измият ориз се сварява в пилешкия бульон и водата, докато набъбне добре. Към края на варенето се прибавя зехтинът.
* Съдът с ориза се затваря с капак и оставя така да изстива. 


***Когато правя с пилешки бульон, съобразявам колко зехтин да сложа според мазнината в бульона. Тъй като аз не я отстранявам, когато си правя бульони, а пълня в бутилки заедно с нея :). По тази причина няма и сол в продуктите, защото бульона обикновено е със сол, а самия пармезан също има сол.  Ако ориза се вари само с вода, или бульона няма никаква мазнина,  може да се започне приготвянето на ориза от запържването му  в мазнина - докато стане стъклен и се залива с горещата вода........Важното е да имате добре сварен, вкусен ориз :)  

* Галетата се смесва със солта и подправките
* Подправя се с черен пипер, прибавя се настъргания пармезан и белтъка и обърква добре, но внимателно, да не се мачкат зърната ориз. 
* С мокри ръце се взема  по топка от него – колкото голям орех, разстила се в дланта (да не бъде дебел пласт ориз)  и в средата се поставя кубче моцарела.
* Овалват се така, че моцарелата да се скрие добре вътре.


* Потапят се в разбитите яйца и белтък; овалват се в галетата и нареждат в плитка чиния,  за да не си развалят формата :)
* Прибират в хлидалника за час, или в камерата за 15 мин.
* Пържат се до златисто   на маслена баня;  на висока степен на котлона – 2/3 от мощността му. Ако е най-силна  - моцарелата няма да успее да се разтопи вътре.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят. 






25 март 2016 г.

Край на тв приключението :) и Риба с хрупкава коричка



      И така - сготвеното - сготвено :heat:  
      и изядено :ok:  
      и нашето участие в "Мама готви по-добре" след три игри :)  приключи с  рецептата за Риба Салтимбока


Риба и салвия - два продукта на мен любими, но Жул и риба  :stop:.  Сърцето ме заболя като видях с какъв замах тя тръгна да реже главите на пъстървите..... през корема :girl_prepare_fish:.  Обаче колко вещо даваше мнение за рибката на Ники............
Девойчето  се справи геройски с рибата. Много се гордея със Сръчка :
) Може да готви, да танцува, хубава е 
Grin ама е  от Стара Загора. 




      И съм в очакване на следващите тв предизвикателства:  "СвЕки готви най-добре", или "10-те ястия, с които любовта на мъжа минава през стомаха". Отживелица. У нас ястията на милото са не повече от 6. 

      Това   е   рецептата, която приготвихме първия ден  - Пиле гунбао дзидин (пикантно пиле с фъстъци)  (Пиле джан-джун :))) 



Във второто предаване  - Свинско филе с ябълки и сметаново горчичен сос.  Уникално вкусно свинско, страхотен сос  и тъй като месото е бонфиле се готви много бързо. Опитайте, ако все още не сте пробвали тази рецепта.




В края на предната публикация поставям линкове към видеото на трите предавания. 




      И след нашите "5 минути слава" време е за  благодарности:   


- На екипът,  с който снимането на епизодите беше голямо забавление. Включително и на водешия Александър Сано, който през цялото време упорито се опитваше да ни разсейва :) Неуспешно!  :thank_you2:
- На мама Еми и Ники, които набързо разбиха на пух и прах сценичната ни треска,  стиснала за гушите от момента на пристигането в студиото :thank_you2: Както и за соса, в края на пилето с дълго име. 
- На шеф Жоро Матев, който рискува живота  си :russian_roulette: да опита рибката, приготвена от Жули  :blush2:  Шеф, съжалявам за причиненото неудобство с храната, ама такива са рисковете с девойки, ползващи в кухнята основно микровълновата, кафеварката и тостера. :thank_you2:

- На екипът, който поддържаше студиото (което не успяхме да счупим и запалим) и  разтреби и почисти неколкократно кухнята след фурията Жулиета :thank_you2: (която, милата, си мисли, че и у дома някой ще върви да събира и мие след нея) . 

- На упоритостта на една мила дама, която не ни отписа от кастингите нито заради снежната виелица, нито заради това, че  хукнахме с Мише на СПА във Велинград, вместо девойчето  да ме вземе и заведе в София:thank_you2:

- Най-вече на  Жул, че се съгласи да участва с мен в тази лудост :-* :-* , а не ме прати на доктор, както брат и го направи. И признавам, че е доста добър шофьор /това признание, мила Жул няма да ми пречи да гледам таблото всеки път като се возя с теб/ :thank_you2:




     И тъй като на Благовещение риба се яде,  ето едно предложение, макар и малко закъсняло, инспирирано от маринованата рибка на Еми и Ники.  Много ароматна и с  хрупкава коричка.  Може да си я приготвите от филе без кожа, може и без пестото - чиста, както е в рецептата на Еми, или само с песто, без тахана. 

Маринована риба на фурна с песто и тахан 



   
Продукти за 4 порции:
4бр. рибно филе, всяко по около 250г

За маринатата:
сок от 2 лимона
песто  от босилек - пасирани шепа листа босилекс 4-5с.л. зехтин, щипка сол , скилидка чесън и шепичка орехи
1 с л сусамов тахан
щипка смлян кориандър
сол

Приготвяне:
* Всички продукти за мариноването се смесват.
* Рибата се поставя в тава, застлана с хартия за печене и залива със сместа.
* Оставя се за 10 мин така, докато фурната се загрее на 200*


* Ако филетата са с кожа, тя се нацепва съвсем леко  и рибата се поставя в тавата с кожата надолу.
* Пече се за около 15 мин.





4 броя снимки :) са от страницата на предаването във ФБ. И едва сега видях, че нашите  рецепти наистина са с две колони продукти. Извинявай, Жулииииии Kiss 

22 март 2016 г.

Знаете ли, че.............

в рекламните паузи  на бтв върви  промото за утрешното  предаване на  "Мама готви по-добре" И там две от дамите са  "мои хора". 

Жулиета и мама Пепа от Стара Загора.
Мдаааа, това сме ние 



    
На който му е интересно и любопитно какво ще сготвим - може да ни гледа. И ние ще гледаме, да видим какви сме ги сготвили и дали ние, или мама Еми и Ники ще победят и в следващото състезание.

Ако очаквате да видите кулинарни шедьоври;
Ако очаквате да видите как мама готви; 
Ако очаквате да видите мирно и тихо кротко семейно предаване -
- сменете канала. Не е вашето предаване.

    Предаването "Мама готви по-добре" е за забавление на две двойки майка и (порасналото и ) дете, в което не е от значение дали детето е кулинарен гений, или не може да изпържи две яйца. Идеята е детето да готви изцяло под диктовката на мама, която да му казва поетапно какво да прави, като се започне от това да събере за една минута време всички продукти, които тя ще му каже. Под звуците на  динамичната музика, която звучи в студиото. Мама може и да дудне и да повишава глас, но го прави позитивно :003::003: А от детето се изисква сръчност, старание и малко послушание. Е, поне за предаването.  В крайна сметка сготвеното накрая трябва да става за ядене, да е прилично поднесено, пък ако е и вкусно - още по-добре! 

     Това е една споделена емоция за нас двете. Малко са моментите, които родителите прекарват с порасналите си деца и затова се записах да участваме   във формата "Мама готви по-добре". Нещо, което ще направим само двете. 

    Често съм писала как 5 години почти всяка неделя готвих под стрес и час за брата на девойчето, докато беше студент (същият, сега в командировка пак се опитва да ме изнудва....) И ми е достатъчно като емоция и стрес в кухнята за този живот :smile1:  Но пък не ми попречи да юрна Жул, за  да видя как се справя. Тя всъщност се е справяла, готвейки някои неща с   жокер "Мама на телефона". Ама не бях виждала и опитвала :) Сега се убедих, че може и ще съм спокойна, че дори да се отдели от нас, няма да преживява на сандвичи  и пици.


    Ще сготвим нещо лесно  за краткото време, което  дава кулинарният редактор и ще се надявам, да се хареса на шеф Петков :bow:   (дано  тайния продукт да е месо). Защото съм сигурна, че всички от вас имат някакви бързи манджи, с които се налага да спасявате семейството от глад вечер, прибирайки се късничко от работа. Може и да не са гурме, но пък са решение за бърза вечеря.  

Очаквайте ни :drinks: 23. март, по бтв от 18.00.  Ще започнем с усмивки, пък как ще свършим :meeting:    





ПП: Поставям линкове към предаването за тези (като мен) които не успяха да гледат, а имат желание :)  На три части е .

Първото предаване от 23.03.

Това пък е рецептата за пилето с дългото име :) Пиле гунбао дзидин (пикантно пиле с фъстъци) - Пиле Джан джун, което и аз смотвах в изговарянето, ама ми беше ужасно смешно. И не търсете сос в пилето. Сосът накрая се изсипва и е толкова малко, колкото да глазира пилешките хапки. Е, не като в предаването, където Жул не успя да запечата добре хапките:drinks:
Второто предаване от 24. 03. 
Втората част - готвим ние

Това е рецептата, която приготвихме. т.е. Жул приготви  свинско с ябълки и сметаново горчичен сос 


Трето предаване - 25.03. 
Първата част - готвим ние
Втората част 
Финал и край за нас :)   

Това е рецептата за Рибно филе салтимбока 


 

19 март 2016 г.

В цифри :) Печени картофи със зехтин и подправки


     Печени батати (сладки картофи) и печени картофи - ей така,  смесени, само със зехтин и подправки са любима гарнитура в къщи през последните години, откакто открих сладкия картоф (батат) . Може и за мезе, а завити в лентички прошуто направо са си за нахранване :) Тях съм пропуснала да снимам, но някой ден ще добавя - просто всяко парченце картоф се завива с тънка лентичка прошуто и така пекат.
      И тъй като скоро спорихме с приятелчета за бързите манджи, че трудно се приготвя нещо за 20-30 мин., ще споделя, че аз -човекът, който харесва бавното и дълго готвене, също си имам своите много бързи ястия за спасяване семейството от глад, които сигурна съм, че всички вие имате  такива дни, когато вечерята е готова за 30  мин., считано от влизането в къщи. Едни такива са предварително маринованите пържоли или наденица, които само биват поставяни в тавата, или на грил тигана и докато приготвим салатата и гарнитурата - те също са готови.
      


Продуктите ;D  са за 5-6 порции гарнитура 
2 сладки картофа /батата/ 
4 обикновени, едри картофа 
сол,   риган, мащерка 
3-4 с.л. зехтин 

 Сега им засичаме 20 мин на картофите и ги започваме :ok:

* Включваме фурната на макс градуси да загрява (250 е моята). 
* Поставяме тенджера с 1,5л. вода и щипка сол  на котлона, който   включваме на максимална степен (с тези бързо загряващите водата е завряла за   5-6 мин. Ако ползвате и нагревателна кана, или микровълнова-а -  за 3 :) ) Задължително е да се затвори с капак. 
* Застиламе тава с хартия за печене (може и да се намасли само, но с хартията е много по-лесно миенето на тавата после) 
* Измиваме обикновените картофи, белим и нарязваме на пръчици - като пръст дебели, без значение какъв е пръста :) само да бъдат сравнително еднакви.  
***През това време водата е завряла и пускаме вътре картофите да се бланшират за 2 мин. 
* През които 2 минути белим и нарязваме на пръчици сладките картофи. Поставяме ги в дълбока купа, слагаме зехтина и солта, объркваме и изваждаме на хартията за печене в тавата. 
* Бланшираните картофи изсипваме в гевгир и веднага измиваме на течаща вода, за да се отмие нишестето от тях.  Слагаме ги в купата при зехтина, посоляваме и тях, объркваме и изваждаме в тавата. 
* Поръсваме  върху тях останалия зехтин и подправките и поставяме на средна скара, в  загрятата вече фурна. Ако има вентилатор - включва се и вентилатора. 
* Достатъчни са 10-12 мин. печене и картофите са готови. 


 ;D През това време на грил тигана, или скарата се е изпекло и основното :) за тази гарнитура. 

Не винаги бланширам картофите - обелени, нарязани на пръчици и овкусени слагам в тавата да се пекат, докато приготвя сладките картофи за печене. На тях им трябват 6-7 мин. печене в повече от бататите. Успяват да се изпекат, но когато са бланширани остават по-сочни и това е предпочитания у нас начин :) за печенето им. 



17 март 2016 г.

Сарми с лапад и кайма


      Въпреки, че времето си е съвсем зимно тази седмица, лапада в градината на село избуява, от което аз се възползвам и дори домочадието няма нищо против засиленото зелено присъствие в храната  напоследък. Напомням за любимите манджи с лапад -  постни сарми с лапад, шницели от лапад със сирене, мусака с лапад и яйца и други разни с месо :) 
     Най-важното е при сармичките с лапад да се подбират по-големи/по-широки листа, за да е лесно завиването, че иначе става ;D 'ептен пипкава работата. Тук ще кажа как  ги завивам, ако не са много големи и широки листата, защото то няма как да подбирам какво е пратила мама и зян да стават младите листа.  Слагам две листа накръст, слагам плънката в средата, завивам страничните върху нея и тогава хващам крайчето към мен и ги завивам напред. Другия начин е като сложа плънката в тесния край на листото и зигзагообразно завивам листото с нея. Така се получават ей тези триъгълните, които се виждат на снимките. 
      И последно - ще припомня за бързия начин за обработване на листата преди завиване - или бланширане за минутка във вряла вода и веднага под чешмата; или врътване в микровълновата фурна за 2 мин. на пълна чиния с листа на 50% от мощността на печката. Естествено, в двата случая дръжките - дебелата част по листото е старателно изрязана.
      Както и да го пиша вкратце - бавна работа си е, затова си пригответе листата, пуснете си филм, слагайте тенджерата на масата и започвайте да завивате сармичките с лапад. Защото са много вкусни :ok:


Продукти за 6-7 порции:
~ 60-70 листа лапад 
~ 400г кайма  (смляно месо, за да сме сигурни в каймата :)) 
~ 200г гъби 
1 малка глава лук 
1 ч.ч. ориз 
3-4 ск. чесън 
3 с. доматено пюре, или доматен сос 
3 с.л. универсална зеленчукова подправка (морков, чушка, зелени подправки........ 
~ 70 мл олио 
6-7 стръка пресен джоджен 
сол - ако не се ползва зеленчуковата подправка, която е солена
черен пипер 
сокът на 1 лимон



Приготвяне: 
* Листата се измиват, почистват от дръжките и подготвят за работа, както горе писах - бланшират. 
* Лукът, чесъна и гъбите се почистват и нарязват съвсем ситно, или нарязват с чопър/блендер. 
* Каймата се осмесва с тях; останалите подправки,  доматен сос, ориза ......... и всичко, без сока на лимона. 
* Завиват се сармичките с листата - или на пурички, ако са по-широки, или по начина, който писах горе :) 
* Нареждат се в тенджера - широка, в която ще се пекат във фурната. 
* Върху тях се поставя чиния, за да не изплуват, докато се готвят; заливат се с 3 ч.ч. вода и сока на лимона. 
* Тенджерата се покрива плътно с фолио, или затваря с капак. 
* Пекат се във фурната - първо 30 мин. на 220*, след това  на 170*  за още 45-50 мин. 

Много добре си прилягат с един  млечно чеснов сос, а за тези, които ще ги хапват на работа :) ароматния сос не е желателен, затова прилагаме в кутията малко туршия за гарнитура. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...