2 януари 2017 г.

Пица със сирена .... пица с гъби :)

      Първата публикация за 2017 год оставих за тези пици - със сирена  и с гъби. Тези пици са с по-различен вкус от другите, които са  гарнирани с някакво месо - било шунка, филе, прошуто, луканка, колбас някакъв. Ако искате да привлечете вниманието на близките, с които ще споделяте пицата може да я наречете и "Куатро формаджи" (четири сирена),  но моите със сирене обикновено са винаги с повече :) май  няма друг продукт, който да обичам повече от сиренето. Т.е. от сиренАта. И така се запасявам с тях, че  поне веднъж в месеца се налага да правя преглед на хладилника и  да зарадвам близките или със сирена във фолио, или с пица със сирена. А двама от младите човеци и с пица с  гъби.  Не че има недоволни от този факт. 
 Тези ги правих преди Нова година, но оставих сега да ги споделя, защото след празниците в почти всеки дом има изостанали мезета, сирена ..... А пиците са много подходящ начин да се използват. Моите може и да не са типично италиански (макар и у нас да се държи на тънкия, хрупкав блат), но освен, че са много калорични Very Happy с толкова плънка са и наистина много вкусни. Опитайте Very Happy Ще напиша какви сирена аз слагам, пък вие използвайте каквито обичате (само бялото саламурено пропуснете, моля. Не е от най-подходящите за пици. Използвайте сирена, които се топят - моцарела, кашкавал - обикновен, с подправки, пушен, ементал, гауда, скаморца, бри, синьо сирене, чедър, кефалотири, топено сирене.........
и крема сирене, което смесвам с доматения сос за намазване на блата. Всъщност тук блата може да мине и без доматен сос и ще стане съвсем бяла пица, но Very Happy така ни харесва повече Very Happy
      Тестото е любимото ми тесто за пици, което си ползвам от години. Е, в последните не го замесвам  на ръка, а с хлебопекарната на програма "тесто".  От тези продукти излизат 3 средни, или 2 големи пици... или колкото направите, останалото тесто в хладилника - за следващия ден. 

Продукти:
За тестото:
 ~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части)
1/2 кубче жива мая - 20 г.
~ 50 мл. олио/зехтин
по една ч.л. сол и захар
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето  (тестото става различно и по-добро 
Very Happy ако част от брашното (~150г)  се замени с брашно от твърда пшеница) 

За гарниране:  
крема сирене и доматено пюре - равни количества; риган  или босилек
бялата чиния: чедър, кашкавал, гауда, топено сирене, моцарела
чинията за пица с червения ръб: чедър, бри, синьо сирене, скаморца, кашкавал, няколко резена домат 
пицата с гъби: гъби Very Happy кладница е тук; топено сирене, пушен кашкавал, кашкавал, чедър, топено сирене, моцарела 


Приготвяне на пицата: 
* Маята се разтваря в топла вода (37-40*) заедно със захарта  и  се оставя да шупне на топло за 10 минути. 
* Прибавя се олиото  и малко по малко от брашното  -  първо се бърка с телената бъркалка за яйца, после меси с ръка  докато се получи топка еластично и  меко тесто, което да не лепне по ръцете.  Солта се прибавя с последната част брашно. 
            Или цялата тази операция по замесването се прави в машината за хляб.
* Покрива се с кърпа и оставя за 30-40 мин. на топло да втаса (или прибира в намаслен плик, в хладилника, ако ще се ползва след  8-10 часа. Там пак втасва, но бавно. Когато потрябва се изважда, оставя за 30 мин. на стайна температура и тогава се използва). 
* Втасалото тесто се раделя на две, или три топки :) за колкото пици ще правим от него. 



* Разточва*** се блат - с дебелина 2-3мм. Намазва се със сместа от крема сирене и доматено пюре, поръсва се с подправки и гарнира с останалите сирена (и гъби). 
* Пече се в предварително загрята на 250* фурна - в долната част на фурната, но не на дъното; докато се разтопят и зачервят сирената - на тази температура около 7-9 мин. 

  ***Желателно е блатовете за пицата да не се точат с точилка, а да се раздърпват с ръка, или оформят, тъй като при точенето точилката изкарва всичкия въздух на тестото. Когато можете :)  лесно е - с длан върху длан, върху тестото, то се разстила. Не става идеално кръгло - или поне аз нямам тренировка, за да го направя, но е по-добре тестото да бъде  разстелено с ръце.  
      * За печенето на пицата ще напомня: всеки път го пиша :smile1:  според мен,  за дебелината на блата е важно печенето.  Тъй като правя пицата от едно и също тесто, това ми е заключението :) 
Ако искам да остане  тъничък - поставям в загрята на 250* фурна - така се пече максимално бързо и   тестото не успява да бухне; ако искам да е пухкав и по-дебел - поставям пицата в студена фурна веднага след приготвянето и, включвам фурната на 220* и така пека до зачервяването и, през което време блата се надува максимално.    

6 коментара:

  1. Пепи, е аз днес се каних да правя пица, но утре ще е, именно за оползотворяване на нарязани в повече, естествено мезета.
    От предложените от теб мога да си дръпна което и да е, все ще ми хареса, макар че и с мръвка не бих отказала, знаеш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да дръпнеш, ако има :) Ама съм спокойна, че утре ще правиш :)
      Спорна първа работна седмица за тази година, Веси :) И повече никакви смени на работата :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. И у нас поръчаха пица тези дни :)
    Твоите са чудесни и ще си крадна идейката за крема сиренето и соса :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крадвай и пробвай :) и да кажеш дали са харесали у вас.

      Изтриване
  3. Неустоима и любима... Благодаря!
    Със страхотна идея за пица стартираш 2017 година,Пепи!
    Нека бъде за теб здрава и мирна,
    вдъхновена и успешна, с много радост,
    хубави моменти и лично удовлетворение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Дано да е здрава и мирна, другото сами ще си го направим :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...