28 януари 2017 г.

Свинско месо с праз и зелева чорба

      През изминалите дни, понеже трябваше да огранича временно хапването на пикантни храни и лучени продукти :) се сетих, че не само не съм готвила скоро тази любима манджа със зелевата чорба, но и не съм публикувала. Пържено свинско месо с праз е споделена отдавна рецепта тук, но тази със зелевата чорба е доста различна :) и честно казано - по-вкусна, според мен. Пък си ми е и детски спомен - как да не харесвам. Като любител на всичко домашно съм много скептична към готовите фиксове и овкусители, но този път пробвах MAGGI Подправката Всичко в едно с чиста съвест, тъй като тя съдържа единствено сол, черен пипер, червен сладък пипер и чубрица - видимо, след като разсипах пликчето  Комбинацията  от подправките е идеално балансирана, но ползвате ли - не забравяйте, че е за 3кг. Аз с моята зелева чорба ползвах половин пакет. И докато готвех се сетих за твърдението на младият Стоев, че у нас една и съща манджа всеки път се получава с разминаващ се вкус. Ами защото най-малкото майка му всеки път слага подправки с различни щипки  кога с два пръста, кога с три, кога с пет. Със смес като тази дори мусаката може би има шанс да бъде винаги с еднакъв вкус :girl_haha: 
Продукти за 6-7 порции:
~ 1,5 кг свински врат (или друго шарено месо) 

3 стръка праз (около 1.2кг) 
~ 600 мл  зелев сок (зелева чорба, за кисело зеле говорим :))
1/2 пак  - 10 г 
MAGGI Подправката Всичко в едно,  или: чубрица, черен, червен пипер и сол на вкус. 

5-6 с.л. олио 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на късове ~ 3см 
* Запържва се в мазнината, под капак, докато соковете, които пуска месото се изпарят. 
* На 2-3 пъти се прибавят по 50-60 мл от зелевия сок и отново задушава, докато отново се изпари. Идеята ми е не да се вари месото, а да се задушава в мазнина и малко течност. 
* Празът се нарязва на ситно (  някои хора си го обичат на едро нарязан, но ние го предпочитаме ситно, затова така пиша. Нарежете го както го харесвате Вие :)
* Когато и третия път се изпари течността от месото ( обикновено за 30 мин. готвене) се прибавя нарязаният праз, половината от зелевия сок и съдът, в който се готви похлупва, като се оставя манджата в него да къкри кротко. 

* След около 20 мин. готвене се отваря, прибавя се последната част от зелевия сок, подправката и отново затваря - да се готви с подправките още 10 мин.
* Аз го изключвам и махам от котлона, както е с останалия сос вътре - не го сгъстявам,  течността е на нивото на месото и праза, но ако не искате бистър сос, може да го сгъстите с лъжица препечено брашно. 


4 коментара:

  1. Надявам се, че вече си без хранителен режим, Пепи,
    а рецепта е чудесна и нова за мен със зелевата чорба ...
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Диди, благодаря. Вече си хапвам нормална храна :) Трудничко беше за човек, който е свикнал да готви с лук и подправки :)
      Поздрави и на теб и спорна нова седмица!

      Изтриване
  2. Чудесно е това, ще го опитам!
    Пепе, що си пазила диета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стомашно-чревни неволи, Веси :)
      Опитвай, докато има хубав праз на пазара.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...