7 януари 2017 г.

Питка с праз и спанак

      В тези минусови температури отвън (нормално, януари сме) съвсем в реда на нещата е тестяните изделия да се тачат от домочадието. Днес ви предлагам една зелена пита :) , или зелена месеница - с праз и малко спанак, за по-наситено зелен цвят :) и със сирене, разбира се, която много се хареса в къщи - повече от слънчевия спаначен пай дори :) Приготвена и с бялото брашно от висококачествена пшеница - брашно, със специален сертификат за стандарт. Опитайте да приготвите с него месеница или пита и ще се убедите колко добро е то. 
Продукти:
За тестото:
21г жива мая (7 г суха мая)
1 яйце и 1 белтък
150 мл вода - топло 
50 мл прясно мляко - топло
500 г   брашно -  Утвърден Стандарт България „Бяло” на София мел
60 г масло
1 с.л. захар
1 ч.л. сол

За плънката: 
150г почистен спанак
2 стръка праз (малки, или 1 голям)
малка глава лук (воден за предпочитане - но-нежен е )
200 г бяло саламурено сирене
1 яйце  
2-3 лъжици олио 

и още: 
1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко, 1 с. л. олио, сусам за поръсване 
Приготвяне: 
* Брашното със солта се поставят в съд за месене и оформя като кладенче.
* Наливат се топлите прясно мляко и вода и прибавят маята, захарта, разтопеното масло и разбърканите с вилица яйце и белтък.
* Всичко се разбърква добре: първо с вилицата и после замесва на тесто - меко, еластично, много приятно за работа е.  Оформя се на топка, намазва се с олио, поставя се в купата и завива със свежо фолио и дебела кърпа. Така се оставя да втасва за около 40-50 мин. -  докато тестото поне удвои обема си.
Цялата тази процедура може да се извърши в машината за хляб, на програма "тесто" до пълното втасване. През това време се приготвя плънката:

* Стръковете праз се почистват добре и нарязват на дребно. 
* Заедно със ситно нарязания лук се задушават в олиото за 5-6 мин - трябва да омекнат малко, да не бие вкуса им после на сурово :) 
* Накрая се прибавя почистеният и нарязан спанак, разбъркав се 2-3 пъти, колкото той да се смали и отмества от котлона. 
* След като изстине се прибавя натрошеното сирене, яйцето и разбърква. 

* Тестото се разделя на 4 равни топки.
* Двете топки се разточват на набрашнен плот на еднакви (долу-горе) правоъгълници - кора с дебелина 2-3 мм. . 

* На едната кора се  разпределя половината от плънката и   покрива с другата кора. 
* Завива се на руло, което се разтегля, да се изтъни. Това руло от своя страна се завива на охлювче и поставя в центъра на тавата за печене - намазнена, или застлана с хартия за печене. Тавата е с големина около 30 см. (ако е по-малка, ще ви стане по-висока питата) .
* По същия начин се събират и другите две кори с плънка и тяхното руло се завива около поставеното охлювче в тавата. Почти я изпълва, но тестото  ще втаса и напълни тавата :) Ако се накъсват при извиването тук-там корите - не се притеснявайте. Просто питата ще стане по-шарена и отгоре, както е моята. 
* Покрива се със свежо фолио  и оставя на топло за 30-40 мин. да удвои обема си. 
* Намазва се с разбитото яйце с прясно мляко и олио, поръсва със сусамовите семена и пече в предварително загрята на 200*С фурна.  




11 коментара:

  1. Любима, любима баница! И с тоооолкова плънка, точно, както я обичам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама разбира се, че с много плънка :) никак не обичаме сухите пити :)

      Изтриване
  2. Прелест! Честита Нова година, Пепи! С пожелания за здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, прибра се ти :)
      Честита да е новата година и на теб, Кате!

      Изтриване
  3. Охо, само за мен е това, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да се нареждаме, Веси :) днес пак правих такава.

      Изтриване
  4. И аз да се наредя сред ценителите -
    много апетитно предложение, Пепи.
    Чудесно съчетание с много любими вкусове ... Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А и съвсем зимно, Диди, подходящо печиво за снега навън.
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. О, голям почитател съм аз на такива хубавини със зеленко! Чудесна е, Пепи! С удоволствие ще я приготвя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нели :) Снежни поздрави и на теб :) Тази зелена пита много добре си пасва на снега отвън :)

      Изтриване
  6. В сурово състояние изглежда като нещо, което току-що е избухнало :D Това винаги е гаранция за невероятен вид след изпичане...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...