1 февруари 2017 г.

Морковени бисквити

      Тези бисквити ни стават фаворити :D  Много, много ги харесахме всички :D  които ги ядохме. Дори повече от ония, които правех преди Коледа - портокаловите с шоколад. Много нежна текстура и аромат. Открих ги преди няколко дни в блога на Ayn, от където правя и едни други страхотни бисквити с извара и шоколад. За съжаление дамата вече не си води блога, в който мога да кажа, че всички рецепти са доказано вкусни. Правят се бързо и са с малко продукти. В рецептата са с някаква растителна мазнина, която съм заменила естествено с масло. Тук такава твърда растителна няма. 
Дозата е прилична - излизат около 60бр. с големина на орех - двете тави на фурната. Имах опасения, че ще се усеща вкусът на морков, но никой не го позна - въпреки, че се вижда :) Беше пообъркан с портокал.  
Продукти: 
мерките са в чаена чаша - 240мл. 
1 ч.ч. размекнато масло (200г)
2/3 ч.ч. захар (120г)
1 яйце 
1ч.ч. пюре от моркови (4 моркова сварени, отцедени и пасирани) 
2 1/3 ч.ч. брашно  Утвърден Стандарт България „Бяло” на София мел (330-360г, зависи от яйцето) 
1 бакпулвер (10г)
1 ч.ч. кокосови стърготини (60г)
щипка сол
ванилия (бурбонска ползвам сега) 

за глазурата: 
4 с.л. пудра захар разбити със сока от половин лимон 
Приготвяне: 
* Маслото се разбива със захарта - 3-4 мин, -  не до побеляване. 
* Прибавя се пюрето от моркови и яйцето; разбърква се. 
* Брашното се смесва с кокосовите стърготини, щипката сол и бакпулвера. 
* Прибавят се към маслената смес на 2-3 пъти. След втория път бъркането вече става с лъжица. 
* Накрая се прибавя  ванилията и разбърква за последен път. 
* Купата със сместа се прибира в хладилника за час. 
* Фурната се загрява на 180*С.
* С мокри ръка и чаена лъжица се  взема от сместа, оформя грубо на топче (съвсем негладко) и поставя в тавата, застлана с хартия за печене. Топчетата са с големина ок. 2,5см. Нареждат се на 2см едно от друго - по време на печенето не се разстилат много встрани. 
 * Пекат се в загрятата фурна за 13-15 мин. - почти не си променят цвета;  като се пипнат с пръст отгоре трябва да са хванали коричка.  
* Прехвърлят се веднага на решетка, да се охладят и още горещи заливат/поръсват/намазват с глазурата. 
 Съхраняват се в кутия.  Ако останат :)





19 коментара:

  1. Вълшебнице, отново си направила невероятни бисквитки. Адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са топящи се, Вале :) Ще чакам отзиви и за тях, дали се харесали :) но наистина са по-добри от повечето тук.

      Изтриване
  2. Тъкмо си пия кафето. Да се почерпя към него. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мноого интересни бисквитки! Трябва да се опитат непременно, но й аз ще си премълча за морковите, докато не ги опитат:) Хубав ден от мен, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Радост! Честит празник на теб!
      А за морковите аз си признах - почти веднага, но нямаше отказали се :)

      Изтриване
  4. Задължително ще ти изтествам :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасит, Кро :) и за много години! Радвам се да те видя :)

      Изтриване
    2. Пепи, направих 1 доза морковени бисквитки, като ги полях направо с глазурата ииии се изпотрепаха кой да изяде повече. Аз ги подарих на мъжете на 14 вчера с по едно шише специална лимонада /негазирана/ с лимони и останаха много впечатлени! Благодаря за рецептата!

      Изтриване
  5. Пристрастяващо вкусно изглеждат, Пепи!
    Поредната лесна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бих опитала, изглеждат вкусни, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  7. А как е оригиналната рецепта с раст. Олио, за постещите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не е с олио, а с някаква растителна мазнина, подобна на нашия маргарин, но по-твърд.
      Направете ги с олио, но сложете 2/3 от количеството масло. Накрая за брашното ще трябва да прецените сама :)

      Изтриване
  8. Чудя се, дали ще се получат с брашно от лимец, за не можещите да ядат бяло.... Имате ли мнение по въпроса и бихте ли споделили?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получат, но едва ли ще са такива мекички. Защо не пробвате с пълнозърнесто пшенично брашно? С Него съм замествала бялото успешно в разни сладки. Не са толкова вкусни определено, но пък са по-здравословни.

      Изтриване
  9. И още едно въпросче - ако не сложа кокосови стърготини трябва ли да компенсирам количеството с нещо (тъй като все пак са цяла чаша)- повече брашно, накълцани стафиди или друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По,скоро овесени ядки. Може и брашно, но кокосовите стърготини им придават крехкост, не са толкова плътни. Не обичате кокос ли?

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...