11 февруари 2017 г.

Крем-супа с варива (микс за супа) и палачинки от боб мунг

      По средата на зимата сме, а през зимата супите присъстват много често на трапезата ни. Питателни и калорични те ни предпазват от настинки и осигуряват нужната на организма храна. В супите обаче често малките (и не толкова малки) деца побутват зеленчуците, затова най-добрата супа, в която да  скриеш много зеленчуци е крем-супата. Гарантирано наситена с ароматите на зеленчуци и гъсти, засищащи с плътната си,  кадифяната текстура, обогатени със сметана. "Сметанова супа" е буквалния превод от английски - cream soup и съвсем не означава само сварени и пасирани зеленчуци.  
      Такава е и днешната крем супа от варива и зеленчуци. Варивата са много полезни, тъй като са богати на белтъчини, въглехидрати и фибри, а бедни на мазнини. В микса за супи на Фамилекс са подбрани червена леща, сух грах (богати на фибри и минерали ) и соя - царицата на варивата, с много голяма хранителна стойност.  
      И ще я  сервираме след едни палачинки от боб мунг, който във вид на кълнове тази зима ми е ценна добавка към салатите. Палачинки, намазани с крема сирене и гарнирани със сушени домати. Които са и едно чудесно и колоритно предястие. 

      Цветът на супата е малко безличен, но може да го оцветите като добавите повече моркови,  още червена леща, или лъжичка куркума :) тя също е една много полезна подправка. 
      Варивата са пакетирани и предоставени от Фамилекс,  които както скоро писах са в компактни опаковки за по едно готвене :) Няма смисъл да търсите как да затворите пликчето, като за едно готвене е достатъчна  една такава опаковка от 300г.  
Продукти: 
Крем-супа с микс за супа (5-6 порции)

1 пак микс за супа Фамилекс (червена леща, грах и соя) 
2 моркова
1 малък корен пащърнак 
1 чушка 
парче праз около 20 см. 
1 картоф 
30-40 мл. олио 
40г масло 
сол,  черен пипер, чесън на прах, 
червен лют пипер, или магданоз по желание 

~ 150 мл готварска сметана 
 
Палачинки от боб мунг  (5бр.)
100 г боб мунг 
1 морков (70-80г)
1 яйце 
40 г брашно (2 пълни с.л.)
100мл айран 
1/2 ч.л. сода за хляб 
1-2 щипки сол 

олио за намазване на тигана
2 с.л. масло за намазване на готовите палачинки 

за пълнеж: 
Приготвяне: 
Варивата и за двете рецепти е необходимо да бъдат накиснати предварително за няколко часа.
Затова ги поставяме в студена вода - микса за супа накисваме в 1 л. студена вода, а боба в 2 ч.ч.  Оставяме ги така за няколко часа - най-добре от сутринта, до вечерта, когато ще ги готвим, или обратно. Преди готвенето ги изплакваме добре
* В тенджера поставяме микса за супа, заедно с едро нарязаните всички зеленчуци, солта и олиото. Варят се, докато омекне и соята - тя се готви най-бавно. Ако искате за по-бързо може да ползвате тенджерата под налягане, но у нас този уред е пенсиониран :) Ако пък имате слоукукър, може да сварите продуктите в него - като ги заложите сутринта, до вечерта те са готови и тогава не им трябва предварителното накисване. 
* Зърната боб мунг също се измиват и поставят в 500мл вода да се варят. Достатъчни са им 25-30 мин. 
* Отцеждат се и с ръка се претриват, за да изпадат люспите (падат лесно и колкото повече претриете, толкова повече жълти зърна ще останат за палачинките :) След всяко претриване се изплакват със студена вода, за да могат люспите да изпадат с водата. 
* Пасират се заедно с яйцето. Прибавят се солта, ситно настъргания морков, брашното и айрана със содата. 
* Всичко се обърква добре - сместа е с гъстота на обикновени палачинки, но с дребни жълто-зелени-оранжени парченца. 
* Загрява се тигана, намаслява и сипва по черпаче в тигана. Разстила се по дъното му. 
* Докато се пекат се виждат появата на мехурчета и щом сместа отгоре смени цвета си и няма сурова се обръща да се пече от другата страна. Печенето е точно както при обикновените палачинки. 
* Изваждат се, намазват с масло и крема сирене,  гарнират се със сушенте домати и завиват  по желание - на руло, или като ветрило. 
Продължаваме със супата :) след като са се сварили всички продукти в тенджерата. 
* Отцежда се част  от водата (~1/4), но не се изхвърля. 
* Останалата част се пасира до получаването на еднородна смес (не пасирайте никога вряла супа, изчакайте малко да се поохлади. Много пръска, вярвайте ми :) .
* Прибавя се отделената течност, маслото, черния пипер, чесъна и почти цялото количество сметана. Пасира се отново до хомогенна смес. 
* Разпределя се в купички, налива се  още струйка сметана и поръсва с люспите лют пипер, или ситно нарязан магданоз. 

И ако решите да предложите палачинките като предястие, може да приготвите ароматни хрупкави крутони за крем-супата 



6 коментара:

  1. Чудесни ппедложения, Пепи.
    А този микс ми стана много интересен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Особено за време на пости е много добър, Ил, пробвай :) и палачинките :)

      Изтриване
  2. Зимен разкош - и топлата микс супа, и пълнените палачинки,
    отново страхотни предложения по мой вкус, Пепи!
    Благодаря, хубава, усмихната и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Диди, точно зимен разкош е :)
      Благодаря ти, хубава и ползотворна седмица и на теб да е :)

      Изтриване
  3. Не съм пробвала да приготвям палачинки от боб - мунг, винаги правя кълнове от него.Но обикновено всички видове дребни сортове боб са много вкусни.Този микс от соя, леща и грах виждам за първи път.Много интересно и много удобно предложение.Великолепно претворени бобови култури във вкусни палачинки и крем - супа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много го харесвам на кълнове, Ели, може би най-много от него съм изяла тази зима. Но и на палачинките харесахме, вкусни да се нахрани човек с тях, нали са и солени :)
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...